2023. április 02., vasárnap - Áron
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Vízen is közel a segítség

Praktikus információk
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Ha rendőrt látunk, ösztönösen összerándul a gyomrunk, de a vízirendőr közeledte akár jót is jelenthet. Tapasztalataik és tanácsaik sokszor segítenek az általunk fel nem ismert bajt megelőzésében. Hallgassunk rájuk, és szükség esetén bátran hívjuk őket!

A nyári szezonban a vízitúrázók világa „csúcsra jár”. A körülmények optimálisak, a víz már megmelegedett, a hőmérséklet nyárias, a kellemes 25 fokos napoktól a kánikuláig minden előfordul. Nem lehet a csábításnak ellenállni, de nem is kell. Aki szereti a vizet, legyen az evezős vagy vitorlázó, ilyenkor vízen van. Olyan sokszor és olyan hosszú ideig, amíg csak lehet. Legtöbben a szabadságukat is vízen töltik, de sokan vannak olyanok, akik csupán a hétvégéken keresik fel az ország vizeit. Ők elsősorban strandolnak, és csak a változatosság kedvéért szállnak túrahajókkal vízre.

Sokan vagyunk nyáron a tavakon és a folyókon, nagyon sokféle hajóval és nagyon különböző felkészültséggel. Előfordulhat, hogy minden elővigyázatosság ellenére szükség lehet arra, hogy segítséget kérjünk. Szerencsére a vízen közlekedők közül sokan tudják, hogy a bajban lévőt segíteni kell. Természetes viselkedés ez, normális esetben az igazi vízi emberek kölcsönösen segítik egymást.

Előfordulhatnak azonban olyan esetek, hogy hivatalos helyről kell segítséget kérnünk.
Erre például akkor lehet szükség, ha szabálysértést vagy bűncselekményt észlelünk, ha emberi élet került veszélybe, balesetet szenvedtünk el, vagy azt látjuk, hogy más került olyan helyzetbe, hogy a személyes segítségünk nem elegendő a veszélyhelyzet elhárításához.
Ha van kéznél telefon, ilyenkor vagy a 107-et, a rendőrség központi számát hívhatjuk, vagy közvetlenül tárcsázhatjuk a területileg illetékes vízirendészeti feladatokat ellátó rendőrörsöt vagy kapitányságot. Ez utóbbi esetben tudunk talán leghamarabb a legközelebbről közvetlen segítséget kérni.

Mikor lehet még szükségünk a vízirendészet segítségére, együttműködésére?
Nemcsak akkor, ha baj van. A vonatkozó jogszabályok szerint a vízirendezvények bejelentése és engedélyeztetése, illetve a 10 hajónál nagyobb hajószámmal induló vízitúrák bejelentése is a területileg illetékes vízirendészeti szervnél történik.

A mellékletben azoknak a vízterületeknek a felsorolása található, ahol a vízirendészeti feladatokat erre specializált egységek látják el. Ezeken a vízterületeken az illetékes rendőrörsök, kapitányságok elérhetőségeit is összegyűjtöttük.

Mindenkinek balesetmentes vízitúrázást kívánunk!

Magyar Természetjáró Szövetség
Vízitúra Szakág
Cikk első megjelenése: 2014-07-10 16:04

Kapcsolódó oldalak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter