2019. október 16., szerda - Gál
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Visszatekintés a Nagy-Milicről

Negyven éve indult útjára a Másfélmillió lépés Magyarországon stábja

Ha valaki negyven évvel ezelőtt szembetalálkozott az Országos Kéktúra bármelyik szakaszán egy alig tíz főből álló túracsapattal, valószínűleg meglepő látványban volt része. Ugyanis a társaság a csővázas hátizsákokon és sátrakon kívül filmforgatáshoz szükséges eszközökkel felszerelkezve járta az országot a Nagy-Milictől egészen Írott-kőig.


Aki jártas az Országos Kéktúra múltjában, az a bevezetésből talán már sejti, hogy az 1979. július 31-én elindult, majd 1979. október 14-én célba ért stáb Rockenbauer Pálból és televíziós munkatársaiból állt. A 76 napos folyamatos túrázás eredményeként elkészült a Másfélmillió lépés Magyarországon című ismeretterjesztő filmsorozat, amely az Országos Kéktúra Zempléntől egészen az Alpokaljáig húzódó útvonalán található természeti, néprajzi és kultúrtörténeti értékeit mutatja be a nézőknek.


A célkitűzés pedig nem kisebb volt, mint kedvet csinálni az embereknek a természet és országjáráshoz. Az ötletelést követte a több hónapnyi kutató és előkészítő munka: Rockenbauer Pál, aki nemcsak írója, hanem szerkesztője és rendezője is volt a filmnek Sáfrány József rendezőasszisztenssel végigjárta előzetesen a forgatási helyszíneket, megismerkedett a sorozatban látható és hallható helyi lakosokkal.


A stáb egy rendkívül szerethető, értékteremtő természet és emberközeli alkotással tette gazdagabbá az ismeretterjesztő filmtörténelmet a számos, munkájukat nehezítő körülmény ellenére. Értem ez alatt az időjárás, a terepviszonyok és a bürokrácia okozta fennakadásokat.

A négy évtizeddel ezelőtti „vándorlás” évfordulóján méltó megemlékezéssel tekintettek vissza az alkotótársak a ma már elhunyt kollégákra és barátokra: Rockenbauer Pál rendezőre, Peták István szerkesztőre, Tubai László segédoperatőrre, valamint a sorozat állandó narrátorára, Sinkó Lászlóra.
 


A csíkos zoknijáról megismert Petres Pál, Tolnai Ferenc kerékfelelős, Heincz László világosító, Sáfrány József rendezőasszisztens, Faludi Sándor hangmérnök, Juhász Árpád geológus, valamint Gyenes Károly, a  későbbi … és még egymillió lépés című sorozat szerkesztője ismét tüzet raktak és tábort vertek a Nagy-Milicen, hogy aztán 2019. júliusának utolsó hajnalhasadtával újra végigjárják azt a bizonyos kék utat Füzérig, ahol Szabados Tamás operatőr várta őket.
 

Forrás: Wikipédia, Másfélmillió lépés Magyarországon
Fotó:Gyenes Károly

MTSZ Országos Központ

 

Cikk első megjelenése: 2019-07-31 16:50

Kapcsolódó túramozgalmak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 4 795 regisztrált felhasználó
 • 2 251 hírlevél előfizető
 • 339 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 118 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 5 esemény
 • 2 652 megjelent cikk, hír
 • 240 belső oldal
 • 2 125 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter