2023. március 21., kedd - Benedek
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Visszatekintés a Nagy-Milicről

Negyven éve indult útjára a Másfélmillió lépés Magyarországon stábja
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

Ha valaki negyven évvel ezelőtt szembetalálkozott az Országos Kéktúra bármelyik szakaszán egy alig tíz főből álló túracsapattal, valószínűleg meglepő látványban volt része. Ugyanis a társaság a csővázas hátizsákokon és sátrakon kívül filmforgatáshoz szükséges eszközökkel felszerelkezve járta az országot a Nagy-Milictől egészen Írott-kőig.


Aki jártas az Országos Kéktúra múltjában, az a bevezetésből talán már sejti, hogy az 1979. július 31-én elindult, majd 1979. október 14-én célba ért stáb Rockenbauer Pálból és televíziós munkatársaiból állt. A 76 napos folyamatos túrázás eredményeként elkészült a Másfélmillió lépés Magyarországon című ismeretterjesztő filmsorozat, amely az Országos Kéktúra Zempléntől egészen az Alpokaljáig húzódó útvonalán található természeti, néprajzi és kultúrtörténeti értékeit mutatja be a nézőknek.


A célkitűzés pedig nem kisebb volt, mint kedvet csinálni az embereknek a természet és országjáráshoz. Az ötletelést követte a több hónapnyi kutató és előkészítő munka: Rockenbauer Pál, aki nemcsak írója, hanem szerkesztője és rendezője is volt a filmnek Sáfrány József rendezőasszisztenssel végigjárta előzetesen a forgatási helyszíneket, megismerkedett a sorozatban látható és hallható helyi lakosokkal.


A stáb egy rendkívül szerethető, értékteremtő természet és emberközeli alkotással tette gazdagabbá az ismeretterjesztő filmtörténelmet a számos, munkájukat nehezítő körülmény ellenére. Értem ez alatt az időjárás, a terepviszonyok és a bürokrácia okozta fennakadásokat.

A négy évtizeddel ezelőtti „vándorlás” évfordulóján méltó megemlékezéssel tekintettek vissza az alkotótársak a ma már elhunyt kollégákra és barátokra: Rockenbauer Pál rendezőre, Peták István szerkesztőre, Tubai László segédoperatőrre, valamint a sorozat állandó narrátorára, Sinkó Lászlóra.
 


A csíkos zoknijáról megismert Petres Pál, Tolnai Ferenc kerékfelelős, Heincz László világosító, Sáfrány József rendezőasszisztens, Faludi Sándor hangmérnök, Juhász Árpád geológus, valamint Gyenes Károly, a  későbbi … és még egymillió lépés című sorozat szerkesztője ismét tüzet raktak és tábort vertek a Nagy-Milicen, hogy aztán 2019. júliusának utolsó hajnalhasadtával újra végigjárják azt a bizonyos kék utat Füzérig, ahol Szabados Tamás operatőr várta őket.
 

Forrás: Wikipédia, Másfélmillió lépés Magyarországon
Fotó:Gyenes Károly

MTSZ Országos Központ

 

Cikk első megjelenése: 2019-07-31 16:50

Kapcsolódó túramozgalmak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 142 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter