2021. április 18., vasárnap - Andrea, Ilma
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Vandalizmus a Kőszegi-hegységben

Erős emberek megint produkáltak...
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
   Az Írottkő Natúrparkért Egyesület nem kis fáradságába, saját és pályázati pénzébe kerül az, hogy a Kőszegi-hegységben, a kiemelt turisztikai célpontoknál folyamatos és megfelelő tájékoztatást adjon a turistáknak térképekkel, információval ellátott táblákon. Ezek az ismeretterjesztő és tanösvény táblák mindenki hasznára válnak, hiszen nem kevés új ismeretet, érdekességet tudunk meg a helyről, ahol járunk és annak alapján tudunk helyes úton eljutni újabb célpontok felé. Ugyanez a munka és sok-sok anyagi ráfordítás vonatkozik a Szombathelyi Erdészeti Zrt-re, az Őrségi Nemzeti Parkra és Kőszeg Város Önkormányzatára is, hiszen mindegyik szervezetnek van tennivalója, érdekeltsége a hegyekben.
 
   A napokban a Kőszegi-hegységben tapasztalt buta és rosszindulatú vandalizmus, a tönkretett táblák pótlása, a károkozás helyrehozása mindegyik szervezetnek sok-sok plusz munkát és újabb kiadást jelent. Nyilván, aki erőfitogtatásból, alacsony IQ-szint bizonyítékaként összefirkálja, széttöri, leszedi az információs táblákat, a saját üzeneteit elégtelen helyesírással „közli” az „olvasókkal”, az nem gondolja végig, hogy a szervezeteknek, cégeknek, önkormányzatoknak, egyesületi önkénteseknek mennyi pénzébe, mennyi munkájába, mennyi önként felajánlott munkaórájába kerül és mennyi plusz kiadást jelent a károk helyrehozása.

   Kérem, hogy értékeljük a Kőszegi-hegységben a köz érdekében végzett munkát! Akinek nem jelent semmit a tudásszerzés, a jó közérzet a természetben, az ne járjon erdőbe, kirándulóhelyre. Az keressen magának más elfoglaltságot; keressen magának olyan helyet, ahol le lehet mérni fizikai erejét, ahol megfelelő keretek között tudja átadni üzeneteit…. Manapság az internet világában vannak e-mailes levelezőrendszerek, van mobiltelefon, van SMS-küldési lehetőség…

   Hagyjuk meg a természetet azoknak, akik pihenni, túrázni, kikapcsolódni járnak oda, akik értékelik, megbecsülik és nem teszik tönkre a jóléti beruházásokat.
  
Várjuk az olvasók ötleteit, javaslatait, hogy miként lehetne megfékezni ezt a fajta vandalizmust, ami sajnos nem egyedi a Kőszegi-hegységben, megtalálható ez a szombathelyi Parkerdőben éppúgy, mint bármely szabad területen, ahol van mit rongálni.
  
Várjuk továbbá önkéntesek jelentkezését, akik segítenek a táblák rendbetételében, az oszlopok megtisztításában, újrafestésében, és várjuk azon önkéntesek jelentkezését, akik a tavaszi tisztasági akció keretén belül is segítségünkre lennének. Ugyanis - bár ennek a cikknek más az apropója, de - erdei, hegyvidéki, kertekalji területek sajnos a kidobott szeméttől is szennyezettek.


Írottkő Natúrparkért Egyesület
 
Cikk első megjelenése: 2014-03-21 11:44

Csatolt dokumentumok

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 025 regisztrált felhasználó
 • 2 394 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 5 esemény
 • 2 928 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 231 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter