2022. július 06., szerda - Csaba
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Vandál és öntörvényű emberek a turistautak mentén

Elszomorító viselkedési mód kezd elterjedni a Kéktúrán
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Az elmúlt hónapokban egyre több bejelentés, észrevétel érkezett a Magyar Természetjáró Szövetséghez, amelyekben helyi gazdák, területtulajdonosok, vagy hétvégi hobbikertészek panaszkodnak a területük mentén haladó egyes túrázókra.

Ezen etikátlan emberek nem tisztelik a magántulajdont, rombolnak, felélnek, kihasználnak mindent, ami utukba esik. Közben hangzatosan „kéktúráznak” (több térfigyelős kamera képet is kaptunk ezekről) viselkedésükkel pedig nagyban aláássák a természetjárás hitelét, létjogosultságát, és a Kéktúra aktuális útvonalát…!

     

Mivel egy-egy ilyen eset alapján jogosan kérhetik, követelhetik a Szövetségtől, hogy vigye onnan a Kéktúra nyomvonalát, mert a gazdák, vétlen tulajdonosok nem akarnak az etikátlan viselkedésű turisták közelségébe kerülni, úgy gondoljuk, felelevenítjük a mára talán még szükségesebb turista tízparancsolatot. Ismerjük meg és legfőképp alkalmazzuk, tartsuk be, minden körülmény közepette.

Ez a turista-tízparancsolat nem üres szabály, nem paragrafusokba szedett gondolatvilág. Csak olyat mond, ami vagy alap lelki feltétele egy természetjárónak, vagy olyan gyakorlati iránymutatás, aminek semmibe vevése súlyos kárt okoz nemcsak a lelkiismeretére adó elkövetőnek, hanem az egész természetkedvelő társadalomnak is. Úgy gondoljuk, hogy e Turista Tízparancsolat ismerete és betartása, hozzásegít bennünket egy olyan etikus és humánus természetjáró viselkedési normához, ami a elkövetkező  esztendőkre is biztosítja a természeti élmények megélésének mindennapi lehetőségét…

A Magyar Turista Szövetség első vándorgyűlésén, még 1918-ban, Sopronban kibocsátott egy Turista Tízparancsolatot.


Az azóta eltelt közel száz esztendőben ennek érvénye, mondanivalója, üzenete, semmit nem változott. Sőt… Napjaink modern korában az erdőjárás, a természetjárás, a túrázás reneszánszát éli, amikor is alkalmanként már ezrek, tízezrek keresik fel az erdőterületeket, kirándulóhelyeket. Örvendetes ez, ám vajon tudjuk e, hogyan is, miként is vagyunk, viselkedünk az erdőben, a természetben?

Természetjáró Tízparancsolat

1.    Szeresd a természetet és áhítattal lépj szentélyébe! 
Ez nem is szabály, nem is parancs, egyszerűen csak azt mondja, hogy aki nem szereti és nem derűs (áhítatos) lélekkel keresi fel, az ne akarjon turista lenni. Ne akarjon, mert nem lehet, abból csak „kiránduló” vagy álturista válhat…
2.    Turistamezben is kultúrember maradj!
Ez már inkább parancs, viszont nem nehéz a teljesítése. Jelentése, hogy aki kultúrember a városban, az százszorta inkább kultúrember tud lenni a természet ünnepélyes csendjében. A kultúra alatt itt nem fizikai, hanem lelki kultúra értendő. Mert kultúrember az, aki mindig, és mindenütt- tehát amikor egyedül jár az erdők mélyén – úgy viselkedik, mintha jóízlésű kultúremberekből álló társaságban volna!
3.    Ne feledd, hogy turistához méltatlan magaviselettel a természetjáró turistaság ügyének ártasz!
Ne feledd, és ne enged feledtetni… ne hunyd be a szemed, amikor rendetlenkedőkkel találkozol, szólj nekik, figyelmeztesd őket bátran…
4.    Ne élj vissza a vendégjoggal és tiszteld a mások vagyonát!
Ez aktuálisabb napjainkban, mint valaha…
5.    Jelzett turistautakról le ne térj, tilos területeken engedély nélkül ne járj!
Két elemi szabály!
6.    Légy vidám, de ne lármás, az erdőben ne a turisták, hanem a madarak énekeljenek!
Sajnos vannak, akik a vidámságot nem tudják elválasztani a lármától és azt hiszik, hogy a vidámság legjobb kifejezője a hangerő…
7.    Tartsd tisztán a forrásokat, patakokat és a pihenőhelyeket. Gondoskodj a keletkezett hulladék megfelelő elhelyezéséről!
Ezek a kultúrember legelemibb kötelességei!
8.    Égő tárgyat el ne dobj, tüzet csak kijelölt helyen és engedélyezett időszakban rakj!
Először is azért, mert ha ez tilos, akkor tilos, nincs apelláta vagy kifogás. Másodszor mert a tűzgyújtás mindig veszélyes tevékenység, főleg erdőterületen. Ne feledd: a „vörös kakas” sosem alszik…
9.    Kíméld az erdő állatait, vadjait, más gyümölcsfájáról még virágot se szakíts!
Ezt sem kell egy kultúrembernek magyarázni, hiszen mind a kettő természetes.
10.    Becsüld turistatársaidat s bajban el ne hagyd őket, mert az becstelenség!
Becsüld azokat, akik veled egy úton járnak, akik épp úgy szeretik a természetet, mint te. Szeresd őket, ne keresd a hibáikat, de ha találnál egyet, ne nagyképű fölénnyel ess nekik, hanem szeretettel és megértéssel figyelmeztesd őket. Ne feledd, neked is vannak hibáid! Így ha téged figyelmeztetnek erre, ne sértődj meg. Ha a természetben valakinek baja esik, te légy az első, aki segítségére siet, és ne bánd programod e változását, ha egy társadon ezen az áron segíthetsz.

Úgy gondoljuk, hogy eme Természetjáró Tízparancsolat jelen korhoz igazított változatának ismerete és betartása hozzásegít bennünket egy olyan etikus és humánus természetjáró viselkedési normához, ami az elkövetkező esztendőkre is biztosítja a természeti élmények megélésének mindennapi lehetőségét…
Egyszerű, magától érthető dolgok, csak azok nem érthetik meg szellemét, akik egy kézlegyintéssel akarnak napirendre térni felette.

Kedves természetet járó turista barátunk!
Fogadd el, és tartsd mindig be ezen tízparancsolatot! Ha így teszel, akkor igaz és jó képviselőjévé válhatsz a hazai természetjárásnak!


Készült Zubor István: Levelek egy kezdő turistához című könyve fentiekre vonakozó fejezetének felhasználásával.

MTSZ Országos Központ
Cikk első megjelenése: 2017-08-17 11:31
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 162 regisztrált felhasználó
 • 2 478 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 6 esemény
 • 3 090 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 281 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter