2023. március 25., szombat - Irén, Írisz
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Változtatások az Országos Kékkör mentén

Ki és miért végez technikai karbantartást az OKT, az AK és az RPDDK útvonalain?
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A kéktúrák mentén található bélyegződobozok áthelyezése és az útvonalak változtatása mindig is gyakori témája volt híradásainknak, azonban az utóbbi időszakban szokatlanul többször adtunk tájékoztatást ezekről a munkákról.

A kérdés jogosan merül fel bennetek: miért volt és általában miért van szükség változtatásokra?

Az Országos Kékkör mentén felmerült technikai karbantartások, mint a kopott és hiányos bélyegzőgumik cseréje és pótlása, az átgondolt szakmai indokok alapján elvégzett útvonal változtatások valamint a bélyegződobozok áthelyezése a kéktúrák elsődleges kezelője, tehát a Magyar Természetjáró Szövetség kiemelt feladatai közé tartoznak.

Az utóbbi két esetben a változtatást megelőzi egy többlépcsős folyamat: akár a kéktúrázók, akár a kéktúra útvonalán élő lakosság részéről, akár az MTSZ által felmért adatok alapján megszületik az útvonal változtatásának vagy a bélyegződoboz áthelyezésének az igénye. A folytatásban kéktúra szakági, térképész, térinformatikus és felmérő kollégáink szakmai szempontok alapján megvizsgálják a változtatás indokoltságát és létjogosultságát valamint azt, hogy a módosítás milyen hatást gyakorol az optimális túrázásra. Egyöntetűen pozitív döntés után terepi technikai csapatunk megérkezik a helyszínre és elvégzi a szükséges feladatokat. A folyamat utolsó lépcsőfoka a kéktúrázók felé történő közlés, amelyre a nyomtatott és az online kommunikációs csatornáinkat használjuk. Korábban már írtunk arról, hogy a túrázók szempontjából miért fontos megvárni az általunk közzétett hiteles tájékoztatást.Ahogy már említettük, az elmúlt hetek során többször érkezett tőletek bejelentés arról, hogy egyes bélyegzőlenyomatokat máshol vagy egyáltalán nem találjátok a helyén. Az esetek többségében nekünk is újdonság volt szembesülni mindezekkel, mert a változtatások a Magyar Természetjáró Szövetség utólagos tájékoztatásával, rosszabb esetben kihagyásával történtek meg.

Az indoklás egyszerű: a járványügyi helyzet miatt a települések vezetői saját hatáskörben rendelkezhettek arról, hogyan óvják meg a helyi lakosságot a vírus továbbterjedésétől. A Magyar Természetjáró Szövetség nem pozícionálja magát az igazságosztó szerepébe, így a minket és a túrázókat ért kellemetlenségeket a lehető leggyorsabb módon igyekeztünk orvosolni, amelynek eredményéről folyamatosan értesítettünk benneteket.

A folytatásban módosítunk a közlések gyakoriságán, így heti egyszer, csütörtökönként keressétek kéktúrás hírcsokrunkat a honlapjainkon (www.mtsz.org, www.kektura.hu, www.termeszetjaro.hu ) és az azokhoz kapcsolódó facebook oldalainkon.

MTSZ Országos Központ

 

 

Cikk első megjelenése: 2020-06-12 12:26
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter