2023. február 01., szerda - Ignác
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Változott két MTSZ szabályzat

Új minősítési és kitüntetési szabályzat lépett érvénybe
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A Magyar Természetjáró Szövetség Elnöksége 2017. november 23-i ülésén, 2018. január elsejei hatályba lépéssel elfogadta a Természetjáró Minősítési Szabályzat és a Kitüntetési Szabályzat módosítását.

Az új Minősítési Szabályzat a pontszámítást több helyen egyszerűsítette, de egyidejűleg bevezetett új lehetőségeket is a minősítési pontok megszerzésére. A dokumentum egy fogalomgyűjteménnyel is gyarapodott mely a minősítést megszerezni kívánó, de a túrák adminisztrációjában kevésbé jártas természetjárókat segíti. Fontos új elemei a szabályzatnak a munkatúrák, illetve a magashegyi körülmények között teljesített kerékpáros túrák minősíthetővé válása. Emellett az új rendszerben hangsúlyosabb szerepet kap az öt kiemelt országos jelvényszerző túramozgalom (Országos Kéktúra, Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra, Alföldi Kéktúra, Országos Kerékpáros Körtúra, Vízi Nagykör) teljesítése a magasabb minősítési fokozatok (érdemes, kiváló) megszerzésében. Természetesen a már megkezdett minősítési fokozatok még befejezhetők a korábbi szabályzat szerint, de lehetőség van arra is, hogy az új szabályok szerint újraszámolják a pontokat. A 2018. január elseje után megkezdett fokozatok esetében azonban már az új rendszer alkalmazandó.

A Kitüntetési Szabályzat két új elismerés adományozására is lehetőséget biztosít. Természetjáró tagszervezeteknek adható a Jubileumi Emlékplakett, míg a MTSZ érdekében kiemelkedő tevékenységet mutató tagsággal nem rendelkező külső szervezetek és természetes személyek a "Magyar Természetjárásért Emlékplakett"-et kaphatják meg. Fontos további változás, hogy a kitüntetési szabályzatba került az "Aranyjelvényes Túravezető" cím elnyerése érdekében beadható pályázat feltételrendszere annak érdekében, hogy biztosítható legyen a pályázatok rendszeres elbírálása.

A Dokumentumok közé feltöltött. valamint a Szakági információk menüpontban is megtalálható szabályzatok részletesen az alábbi linkeken olvashatók, illetve tölthetők le pdf formátumban:
Minősítési Szabályzat
Kitüntetési Szabályzat

Dr. Rosztóczy András
Cikk első megjelenése: 2018-01-12 10:59
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 19 esemény
 • 3 130 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 287 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter