2023. január 28., szombat - Károly, Karola
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Változott az OKT nyomvonala a Hármashatár-hegyen

Az új útvonal az átfestéssel a Zöldbázison keresztül vezet
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A Hármashatár-hegyen a korábban a csúcson átvezető sziklás-köves ösvény helyett, annak főként botanikai védelme miatt, megváltozott az Országos Kéktúra 14. számú szakaszának útvonala.

Hűvösvölgy felől érkezve, néhány méterrel a csúcs geodéziai alappontja előtt élesen jobbra fordulunk a 2016-ban átadott új, Guckler Károlyról elnevezett kilátóhoz.


A kilátótól az alatta futó murvás gyalogúton egészen a "Zöldbázis" komplexum területéig ereszkedünk. Elhaladunk a Hangár Bistro, majd az Erdei Iskola épülete mellett és az aszfaltút elágazásánál, szemben a Hármashatár-hegyi turistaházzal balra fordulunk. A turistaház tűzifa raktára után jobbra, a bekerített terület állandóan nyitva lévő kapuján bokorerdőben kanyargó ösvényre jutunk. Az erdőből hamarosan nyílt, füves területre érünk, amelyen átvágva a régi kerítés vonalánál térünk vissza a korábbi nyomvonalra. Innen jobbra folytatjuk utunkat.


Az új útvonal 560 m hosszú, amely kb. 50 m-rel rövidebb a megszűnt szakasznál.

Az OKT bélyegzőket továbbra is a megszokott pontokon találjuk, úgymint az adótorony kerítésének sarkánál lévő villanyoszlopon, az Udvarház étterem bejáratánál, valamint a Hármashatár-hegyi Erdei Iskolánál.

Jelen útvonalváltozás a korábban már egyeztetett, időközben felmért kényszerű nyomvonal változtatások egyik eredménye.

A Hármashatár-hegyen az OKT nyomvonalmódosítással az alábbi gyepeknek és növényeknek talán nagyobb esélye lehet a megmaradásra (a megszűnt nyomvonalról elsősorban a kerékpárosokat kellene elterelni).

Nyílt és zárt dolomit sziklagyepek: budai nyúlfarkfüves dolomitsziklagyep (Seslerietum sadlerianae), sziklafüves lejtősztyepprét (Chrysopogono-caricetum humilis)

Védett növények: tavaszi hérics (Adonis vernalis), budai imola (Centaurea scabiosa subsp. sadleriana), nagyezerjófű (Dictamnus albus), selymes peremizs (Inula oculus-christi), apró nőszirom (Iris pumila), kisfészkű hangyabogáncs (Jurinea mollis), nagy pacsirtafű (Polygala major), leánykökörcsin (Pulsatilla grandis), budai nyúlfakfű (Sesleria sadleriana), árvalányhaj fajok (Stipa sp.).

MTSZ Országos Központ

Kapcsolódó cikk:
Változott az OKT nyomvonala a Rozália téglagyár környékén.
Cikk első megjelenése: 2017-03-22 17:18

Kapcsolódó túramozgalmak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 171 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 14 esemény
 • 3 129 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 287 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter