2020. január 18., szombat - Piroska
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Változások az Alföldi Kéktúra 4., 5. és 6. szakaszán

Helyzetjelentés az alföldről 3. rész

Befejeződtek az Alföldi Kéktúra ötödik és hatodik szakaszának munkálatai is, amelynek eredményeként új útvonalak, kitisztított turistaút és bélyegzőáthelyezés várja a kéktúrázókat. Az időjárási viszonyok miatt bizonytalan a karbantartás folytatása, így a mostani helyzetjelentésünkben már beszámolunk a negyedik szakaszon történt részfeladatok megvalósulásáról is.

4. szakasz


Mezőtúr: áthelyezésre került két bélyegző Mezőtúron. Az AKPH_25 számú, Peresi szivattyúházat ábrázoló gumilenyomat a Hortobágy-Berettyó főcsatornán lévő hármas zsilip korlátján, az AKPH_26-os, amelyen a Mezőtúri csárdás korsó látható a Túri Fazekas Múzeum külső falán várja a kéktúrázókat. Mindkét pecsét a nap huszonnégy órájában elérhető.


   Szintén a mezőtúri szakaszon esztétikai és aszfaltmentesítési okokból az útvonal áthelyezésre került a Hortobágy-Berettyó főcsatorna jobb oldali töltésére. A különleges zsiliprendszer történetéről Veres Zoltán gátőr örömmel mesél az arra járó túrázóknak.

 

Az AKPH_26. számú bélyegző áthelyezése és útvonalváltozás Mezőtúrnál


5. szakasz

Csolt Monostor-Vésztő: a járhatatlan útviszonyok indokolták a kék jelzés elterelését, amely a 4234-es út mentén lévő kerékpárútvonallal párhuzamosan együtt halad a Holt-Sebes-Körös főcsatornával.


 Útvonalváltozás Csolt-Monostor és Vésztő között

6. szakasz

Zsadány-Geszt között a járhatóság érdekében útvonaltisztítás történt.

Biharugra-Geszt között esztétikai okok indokolták az útvonal elterelését, így most már természeti látnivalókban gazdag élmény várja a kéktúrázókat.


Útvonalváltozás Biharugra és Geszt közöttKörösszakál-Furta víztározónál,
és Zsákánál a Bihari Természetjáró Egyesület által javasolt útvonalváltozás valósult meg. A korábbi ingerszegény környezetet páratlan kilátás és kulturális értékek mellett elhaladó nyomvonal váltotta fel.

 

Útvonalváltozás Körösszakál-Furta víztározónál


Útvonalváltozás ZsákánálAz Alföldi Kéktúra felújításával kapcsolatban eddig megjelent írásainkat az alábbi linkeket találjátok.

Helyzetjelentés az alföldről 1. rész (8.,9.,10. szakasz)

Helyzetjelentés az alföldről 2. rész (7. szakasz)


A Kékkör bélyegzőhelyeinek listáját innen lehet letölteni. A termeszetjaro.hu felületén elérhetőek a frissített információk.

Köszönjük az Alföldi Turista Egyesületnek a Csolt Monostor és Vésztő, valamint a Biharugra és Geszt között végzett munkájukat!


 

 MTSZ Országos Központ

Cikk első megjelenése: 2019-11-29 11:39

Kapcsolódó túramozgalmak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 4 838 regisztrált felhasználó
 • 2 277 hírlevél előfizető
 • 339 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 120 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 5 esemény
 • 2 705 megjelent cikk, hír
 • 254 belső oldal
 • 2 154 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter