2023. március 23., csütörtök - Emőke
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Változások a Zöld sáv jelzésen

A Csúcs-hegyi-nyereg és az Anna-rét között
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Örömmel értesítem a természetjárók népes táborát, hogy a Budapesti Természetbarát Sportszövetség egyik tagszervezete, az Olajipari Természetbarát Sportegyesület a Magyar Természetjáró Szövetség által kiírt jelzésfestési pályázaton elnyert összegből felújította a Zöld sáv jelzésű turistaút egy szakaszát.

A jelzések felújítása 13 km-en valósult meg a Csúcs-hegyi-nyereg és az Anna-rét között. Az útvonalon, több helyen kisebb módosítások és útvonal áthelyezések történtek.

Az első ilyen módosítás Szépvölgy környékén található. A Selyemakác utcánál, amikor kiérünk, a Szépvölgyi útra nem az úttesten kell gyalogolni, hanem a jelzés bemegy az erdőbe az aszfaltos úttal párhuzamosan haladó erdei földútra. (Lásd az 1. ábrát.)A következő ilyen változással az Apáthy-sziklánál találkozunk. A Zöld háromszög jelzést a sziklán található kilátóhelyig festették fel a Nagybányai út - Nagybányai lépcső találkozásától fonódó jelzésként. Ezen a szakaszon régebben is volt Zöld háromszög jelzés, mely kopottan még most is megtalálható az egyik fán. Ez került visszafestésre. (Lásd a 2. ábrát.)A harmadik változtatás a Nagyhíd környékén valósult meg. Ezen a részen eddig egyenesen a Zsemlye utcán keresztül haladtunk és keltünk át a forgalmas és balesetveszélyes Hűvösvölgyi úton, majd a Nyéki királyi vadászkastély romját érintve a Fekete István utcán át jutottunk el a Szerb Antal utcába.
A változás a következő: amikor átérünk, a Nagyhíd alatt, akkor jobbra fordulunk, utunkat az Alsó Völgy utcában folytatjuk tovább a Szerb Antal utcáig, melyen keresztül érünk ki a Hűvösvölgyi útnál lévő jelzőlámpás, gyalogátkelővel ellátott kereszteződéséhez. Az átkelés után a jelzésünkből a Zöld L (rom) ágazik ki a Hűvösvölgyi úton az előbb említett romig, ennek felfestése később valósul meg, engedélyeztetés alatt áll. A Szerb Antal utcán tovább haladunk és becsatlakozunk az eredeti útvonalba. (Lásd a 3. ábrát.)Az utolsó változtatás a Ferenc-halom környékén történt. A Kuruclesi út végén lévő erdőn áthaladva elérjük a Béke Gyermekotthon szomszédságában lévő Hárshegyi utat. Eddig a jelzés itt balra fordulva a Dénes utcát érintve jutott ki a Budakeszi útra, majd az erdei útra.
Az új festés szerint jobbra fordulunk és az aszfalton pár méter után betérünk az erdőben lévő földútra és kiérünk egy szép fasoros útra, ez a Hárshegyi út ahol baloldalon házak, jobbra erdő található. A Külkereskedelmi sport és szabadidőpark mögött két régi határkövet is érintünk. Utunkat az erdőben folytatjuk tovább egészen az Irén utca erdei szakaszáig. Itt balra fordulva az Irén utcába, kb. 400 m megtétele után érünk ki a Budakeszi útra, ahol a kijelölt gyalogátkelőhelyen átkelve az erdőben vezető, és az úttal párhuzamosan haladó sárga kerékpáros útra térve érjük el a Zöld sáv régi útvonalát. (Lásd a 4. ábrát.)A változások a térképrészletekkel együtt a csatolt mellékletben is olvashatók.

Budapesti Természetbarát Sportszövetség
Cikk első megjelenése: 2016-11-09 11:32

Csatolt dokumentumok

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter