2023. február 08., szerda - Aranka
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Úton lenni fontosabb, mint odaérni!

Interjú Gyenes Károllyal, az Ércnél maradandóbb című emlékfilm rendezőjével
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

1979-ben a természetjárás történelmében egy alig pár fős filmes stábnak sikerült a magyar filmgyártás területén egyedülállót alkotni. Rockenbauer Pál és kollégái 76 nap alatt végigjárták az Országos Kéktúra akkori útvonalát és az útközben szerzett élményekből született meg a Másfélmillió lépés Magyarországon sorozat.


Indulás előtt a stáb 1979-ben a Nagy-Milicen

Az alkotás és az alkotók iránt érzett mély tiszteletből készítette el emlékfilmjét Ércnél maradandóbb címmel Gyenes Károly, aki az akkori csapatnak még nem volt tagja. Nevével a további kéktúra filmek (És még egymillió lépés, Kerekek és lépések) stáblistáján találkozunk. A film televíziós vetítésére épp ma kerül sor, de néhány napja már online is elérhető. Ennek aktualitása kapcsán beszélgettünk az Ércnél maradandóbb szerkesztőjével és rendezőjével.

 

Velem 1979.

Miért Ércnél maradandóbb a film címe?

Gyenes Károly: A Horatiustól vett idézet a Másfélmillió lépés Magyarországon kikezdhetetlen tartósságára, örökérvényű értékeire és mondanivalójára, el nem múló népszerűségére utal.


Hogyan született meg a film ötlete?

Egészen pontosan 2017-ben fogalmazódott meg bennem, de nem ezt a filmet akartam elkészíteni. Abban az évben Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulója alkalmából Zengővárkonyon és Pécsváradon összegyűltünk jó néhányan, majdhogynem az ország minden pontjáról. Az ott ismét levetített 1997-es Roki film, a kollégák és túratársak felidézett emlékei megindítóan hatottak rám, így írtam egy csupán másfél oldalas dolgozatot Paliról.


Pisznice 1979.


Az eredeti elképzelésem szerint az ő személye előtt tisztelegve készült volna el egy dokumentumfilm. Nem sokkal később, amikor lehetőség nyílt pályázni az emlékfilm leforgatására, átdolgoztam ezt a szinopszist azzal a céllal, hogy a felejthetetlen pályatársam mellett a legendás sorozatnak is méltó emléket állítsunk.

Miután megkaptuk a forgatási engedélyt határozott célunk volt, hogy 2019-re, a Másfélmillió lépés Magyarországon negyvenedik évfordulójának alkalmára elkészüljünk.

 

Mi alapján döntöttél a filmben megszólalók mellett?

A film alapvető pilléreit az 1979-es forgatás, a Rockenbauer Pálhoz fűződő személyes élmények és az ő személyiségének a titka, a kéktúrázás lényege, és az új alkotások adják.

Fontosnak tartottuk, hogy a múltidézés mellett hangsúlyt kapjon a napjainkra gyakorolt hatás is. Ezért az adta magát, hogy az egykori szereplők mellett a jelenhez kapcsolódó interjúalanyokat is megkerestünk. A megszólalók mind kapcsolódnak a kéktúrához, de más és más szempontok alapján.


Thuróczy Lajos az Ércnél maradandóbb stábjával a Kecske-hegyen 2018-ban.


Így ismerhetik meg a nézők Burger Barna fotográfust, Jónás Szabolcsot a Veresegyházi Városi Televízió főszerkesztőjét, Tóth Viktória grafikust, Csarnó Ákos zenészt, Tenczer Gábort és Fiantok Dánielt az Index szerkesztőit, akiket alkotómunkára sarkallt a Másfélmillió lépés Magyarországon.

Mind végigjárták az Országos Kéktúrát, az élményeikből készült filmek, képek, könyvek méltó módon képviselik az OKT szellemi örökségét.

 
 

Ki tudnál emelni néhány maradandó emléket a film forgatásáról?

Számos ilyen van, nehéz kiemelni csak egyet vagy kettőt ezek közül. Például váratlan volt az a szakadó eső, ami a Zalaszántói sztúpánál fogadott minket és az éppen odaérkező Bakancslista stábját. Az időjárás azonban nem tudta keresztülhúzni a számításainkat, hiszen így is gyönyörű felvételek készültek a sztúpáról.

Vagy megható érzés volt találkozni a sorozatban még csak 16 éves, napjainkban már érett korú egykori kőbányai gimnazistákkal.


Gaja-szurdok 1979.


Mit jelent számodra az Országos Kéktúra?

Egy életre szóló tapasztalat, ahol úton lenni fontosabb, mint a végcélhoz elérni. Ezt a szellemiséget kaptam Rockenbauer Páltól, a Másfélmillió lépés Magyarországon című sorozattól, és ezt adom tovább az unokáimnak is.

Felnőtt korú végzett tanár voltam már, amikor a diákoknak szervezett háromnapos túrák során elkezdtem odafigyelni a kéktúrázás lényegére. Láttam, hogy a gyerekeknek micsoda élmény a pecséteket gyűjteni és milyen erős a kapcsolat- és közösségépítő hatása. Mindezek, és később a sorozat indított el engem azon a bizonyos kék úton, amelyet járok azóta is, újra meg újra.

Hiszen sokkal értékesebb a ráfordított idő, az útközben gyűjtött ismeretek és megismerések, mint a teljesítésért járó kitűző megszerzése. Én ezzel a jó tanáccsal biztatnék mindenkit szülőt, nagyszülőt, gyerekeket, unokákat egyaránt. El kell indulni az Országos Kéktúrán, végig kell járni, akár többször is. Nem érdemes takarékoskodni az idővel.

 

Az Ércnél maradandóbb című emlékfilmet ezen a linken éritek el.


Hollókő 1979.

MTSZ Országos Központ


Az Másfélmillió lépés Magyarországon és az Ércnél maradandóbb forgatásain  készült fotókat köszönjük szépen Gyenes Károlynak!

 

 

Cikk első megjelenése: 2020-05-17 17:16

Kapcsolódó túramozgalmak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 22 esemény
 • 3 133 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 294 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter