2023. március 24., péntek - Gábor, Karina
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Újra vizet ad a gödöllői Pap Miska-kút

Megújult az utolsó gödöllői betyár emlékét őrző forrás is
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A gödöllői Margita 344,2 Turisztikai és Sport Egyesület a Pilisi Parkerdő Zrt-vel összefogva újította meg a népszerű turistaútvonal mellett található Pap Miska-kutat, így a Gödöllői-dombságban is újabb rendbe hozott pihenőhely várja a kirándulókat. A forrást ünnepélyes keretek között adták át a természetbarátoknak.

A gödöllői Pap Miska-kút forrásfoglalásának szeptember 22-ikei átadásán Dr. Gémesi György, Gödöllő város polgármestere, Dr. Reindl László, a gödöllői Margita 344,2 Turisztikai és Sport Egyesület elnöke, valamint Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. főmérnöke mondott köszöntőt.


A gödöllői turistaegyesület és a Parkerdő összefogásának, valamint az önkormányzat támogatásának köszönhetően megújult a forrásfoglalás és a kút szigetelése, melyet fertőtlenítettek, egyben a mesterséges víztárolóknál használatos záró fóliával erősítettek meg. A Pap Miska-kút az utóbbi időben elapadt, mostantól egy mélyebbre fúrt csőnek köszönhetően a forrásvíz ismét a felszínre tud törni.


A Pilisi Parkerdő Zrt. emellett barátságos erdei pihenőhelyet alakított ki a forrás körül: új, biztonságosabban használható tűzrakóhely készült padokkal és asztalokkal. A forrás mellett lévő patak fölött pedig ezentúl két vadonatúj gyaloghíd könnyíti meg az áthaladást. A környék természeti értékeit és a kút történetét információs táblán tervezik bemutatni.

A Pilisi Parkerdő Zrt. így újabb közjóléti felújítással tett tanúbizonyságot arról, hogy szorosan együttműködik a területén működő turisztikai és sportegyesületekkel, miként arról is, hogy erdőkezelése nem csupán a faanyaggal való fenntartható gazdálkodást jelenti, hanem az erdei ökoszisztéma egészére, így az erdőkben csordogáló forrásokra és kutakra, azok folyamatos megújítására is kiterjed.

A Pap Miska-kút névadójáról

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után a betyárvilág megerősödött, sok betyár rótta a vidéket. A forrás neve Pap Miska, az utolsó gödöllői betyár emlékét őrzi, a kút abban az időben még valószínűleg gémeskút lehetett. Pap Miska, kihasználva a kassai országút forgalmát és az itató, illetve pihenőhelyként szolgáló kutat, gyakran vitte végre itt rablásait. A gazdagoktól ellopott zsákmányait megosztotta a szegényekkel, így kivívta azok együttérzését.

A legenda szerint a kút gémjének állásával jelezték a betyároknak, ha pandúr jár a környéken, míg a szegények a tanyájuk falára kiakasztott élelemmel teli tarisznyával jelezték, hogy jóban akarnak lenni a betyárral. Mindeközben, Gödöllőtől délre Rab Jancsi, északra pedig Huszti Jóska tette nehezebbé az utazók sorsát.

A 19. század végére, a közbiztonság megerősödésével a betyárvilág is megszűnt, de a forrás neve máig őrzi az egykori szegénylegények emlékét.

Pilisi Parkerdő Zrt.

Babatpusztán, a Babati tavaknál tartott eseményen jelen volt a PTSZ elnöke és technikai vezetője is.
Cikk első megjelenése: 2015-09-27 19:11
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter