2023. március 26., vasárnap - Emánuel
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Újra látogatható a nagykanizsai kilátó

Tíz év után újra körül lehet nézni a 43 méter magas toronyból
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A Zalaerdő Zrt. felújított kilátóját március 21-én, az Erdők Nemzetközi Napján avatták fel a Csónakázó-tónál. A hatalmas létesítményről, amelynek tetejére 230 lépcsőfok vezet fel, tiszta időben még a Badacsony is látszódik.

Télies időjárás, sár és néhány hófolt fogadta a vendégeket a nagykanizsai Csónakozó-tónál, ahol a Zalaerdő Zrt. által felújított, kiemelkedően magas kilátót adták át a kirándulóknak. Az ünnepségen jelen volt többek között Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár és Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója.


További képek az OEE honlapján.

A korábban olajfúró toronyként Bázakerettyén, Dióskálban és Nagylengyelben működő kilátót éppen 10 éve kellett lezárni, miután életveszélyessé vált. A Zalaerdő Zrt. a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával végül 125 millió forintból újította fel a létesítményt, amelynek első szintje 28 méter, míg legfelső szintje 43 méter magas. Viszonyításképpen: egy 10 emeletes panelház nagyjából 35 méter, így annál is magasabbra kell felmásznia a bátor turistának, ha a lehető legszebb panorámában szeretne gyönyörködni.

“Társaságunk nagy figyelmet fordít a térség és a Csónakázó-tó vonzerejének növelésére. Közreműködtünk a terepkerékpár-pálya kialakításában, megépítettük a Madárerdő Tanösvényt, és a közkedvelt erdei tornapályát, együttműködünk a tavat megkerülő kerékpárút kialakításában” – fogalmazott a megnyitón Rosta Gyula. A Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója hozzátette: a kilátó újjáépítésével a célkitűzésük az volt, hogy egy korszerű, színvonalas, időtálló létesítmény várja a látogatókat, amely tovább növeli a térség turisztikai kínálatát, igazi élményt nyújtva az idelátogatóknak.
(Rosta Gyula beszéde.)

A torony szerkezetének összsúlya 100 tonna, a kilátóban egyszerre összesen csak 50 ember tartózkodhat, ami az intelligens kapu segítségével ellenőrizhető. A legfelső szintre azonban ennél is kevesebb, mindössze 10 ember lépcsőzhet fel egy időben. Tériszonyosoknak csak kihívásként ajánljuk a megmászását, hiszen érezhető a kilengés. A kilátó egyébként éjszaka is impozáns látványt nyújt: a megvilágítást reflektorok és led fénysorok biztosítják.

Fazekas Sándor
ünnepi beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy az állami erdőgazdaságok az elmúlt években bejárhatóvá tették a magyar erdőket, rengeteg turisztikai létesítményt újítottak meg vagy építettek fel.

“Ez a torony kilátást nyújt arra, amire büszkék vagyunk” – fogalmazott Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő a létesítmény tövében. Hangsúlyozta, hogy a céljuk, hogy a térséget turisztikai szempontból is fejlesszék, ezért a Csónakázó-tónál is szabadidő parkot alakítanak ki.

A nagykanizsai Csónakázó-tó alig néhány kilométerre fekszik az M7-es autópályától, így akár néhány órára, akár egy teljes napra érdemes ellátogatni a csodálatos környezetben magasodó kilátóhoz, amelyet 10 év után a Zalaerdő Zrt.-nek köszönhetően ismét a kirándulók vehetnek birtokba. Már csak az igazi tavaszias idő hiányzik…!

A Zalaerdő Zrt. közleménye az átadásról és tudnivalók a kilátó látogatásáról.

Forrás: Erdeiprogramok.hu, Országos Erdészeti Egyesület, Zalaerdő Zrt.

Az átadás előtti korábbi hírünk itt olvasható.
Cikk első megjelenése: 2018-03-22 08:57
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter