2022. december 04., vasárnap - Borbála, Barbara
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Újra látogatható a lillafüredi Szent István-barlang

Megújult a világítása és új kapaszkodók, korlátok kerültek beépítésre
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Befejeződött a lillafüredi Szent István-barlang rehabilitációja. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 2013-ban kezdődött beruházása során korszerű fényforrásokra cserélték a Szent István-barlang lámpáit.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság napokban befejeződött barlang-rehabilitációja keretében korszerű, LED-es fényforrásokra cserélték a régi lámpatesteket. A beruházás célja a cseppköveket jelentősen károsító barlangi lámpaflóra terjedésének megakadályozása volt. Korábban a természeti képződményeket pusztító növények terjedésének a nagy hő-, és erős fénykibocsátású lámpák kedvező életfeltételeket teremtettek. Az elmúlt 25 évben a beépített lámpatestek elavultak, ráadásul nagy mennyiségű hőt is termeltek, így a hősugárzással együtt járó fénykibocsátás miatt a lámpatestek körül, valamint a nagy felületű cseppkőlefolyások, álló cseppkövek és cseppkőoszlopok megvilágított felületein zöld moha- és algaszőnyeg, úgynevezett lámpaflóra alakult ki. A mohaszőnyeg nemcsak esztétikailag rombolta a látványt, hanem fizikailag is károsította a képződményeket. A célirányos vizsgálatok, és a korábban már hasonló céllal megvalósított beruházások igazolták, hogy a speciális LED-es megvilágítás képes a lámpaflóra elterjedését teljesen megakadályozni, miközben az energiafogyasztása töredéke a korábbi, hagyományos izzókkal felszerelt rendszerekének.
 

A beépített rendszer elsődleges eredménye az, hogy az átfogó vegyszeres kezeléssel eltávolított lámpaflóra már nem tud újból elterjedni. Azonban az új világítástechnika nemcsak a barlang természeti kincseit védi, hanem a több lámpatesttel kialakított rendszer, és a hagyományos izzók színével megegyező színhőmérséklet miatt szebb, részletgazdagabb is a látványosság, miközben a korábban nem látogatható területek is bemutatásra kerülnek.
 
Az Igazgatóság nemcsak a fokozottan védett Szent István-barlang, hanem a Kiskőháti-zsomboly, valamint a megkülönböztetetten védett Soltész-kerti-mésztufabarlang természeti állapotának megőrzését is célul tűzte ki. A három érintett barlang rehabilitációjára EU-s KEOP források felhasználásával csaknem 170 millió Ft-ot fordított a BNPI.
 
 
A barlangot V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár adta át a látogatóknak. Beszédében hangsúlyozta a természeti értékek megóvásának és bemutatásának fontosságát. Hozzátette: az elmúlt kormányzati ciklusban 184 természetvédelmi beruházás valósult meg mintegy 39 milliárd forintból, ebből a pénzből finanszírozták a lillafüredi projektet is. A politikus megemlítette azt is, hogy az elkövetkező években a természetvédelem hasonló nagyságú támogatásban, 31 milliárd forintban részesül.

Az ünnepélyes átadó
keretében Dudás György, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság általános igazgatóhelyettese ismertette a barlang felújítását célzó pályázati projekt elemeit, majd a résztvevők szakvezetés kíséretében bejárhatták a látványosan megújult Szent István-barlangot.


A vezetékek világítótestek cseréjével együtt  a barlangba új kapaszkodók, korlátok kerültek beépítésre.

A barlang az Európai Úniós támogatásból  (KEOP-3.1.2/2F/09-11-2013-0013) finanszírozott beruházás átadását követő naptól, július 11-től a rendes nyitva tartási rend szerint látogatható.
Nyitvatartási idő:
Április 1. – szeptember 30. között naponta 9.00 – 18.00 óráig (utolsó túra 17.00 órakor).
Október 1. – március 31. között, 9.00 – 15.00 óráig (utolsó túra 14.00 órakor).
Előre bejelentkezés: tel./fax: (46) 334-130.

BNPI - Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztály
Kép: BNPI, wiki
Cikk első megjelenése: 2014-07-14 14:26
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 115 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter