2023. március 29., szerda - Auguszta
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Újjáépült a Szabadtéri Erdei Múzeum

2018. március 20-án kerül átadásra
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Mint ismeretes, 2017 áprilisában a Szilvásváradi Szabadtéri Erdészeti Múzeumban is hatalmas károkat okozott a rendkívüli havazás. A környezetében lévő faóriások ráborultak a szobrokra, a táblákra és a bemutató helyekre, így a múzeumi rész teljes lezárásra került. Nyáron csak az interaktív erdészeti foglalkoztatóban játszhattak a gyerekek, majd ősszel megkezdődött a helyrehozott múzeumi tárgyak visszahelyezése is. A helyreállítási munkák befejeződésével a kedvelt kirándulóhely most újra kinyitja kapuit.

A megújult szilvásváradi Szabadtéri Erdei Múzeumot 2018. március 20-án adják át a látogatóknak a Szalajka-völgyben. Az Egererdő Zrt. tájékoztatása szerint a délelőtt 10 órakor kezdődő program a Szalajka-völgybe való kisvonatozással indul, majd sétával folytatódik a Szabadtéri Erdei Múzeumig, ahol a 11 órakor köszöntő beszédeket követően a szilvásváradi Jókai Mór Általános Iskola tanulói adják elő műsorukat. A Hókár képekben c. helyszíni kiállítás megtekintését követően az erdőgazdaság állófogadást tart a meghívott vendégeknek.


Rövid ismertető a Szabadtéri Erdei Múzeumról

A Fátyol-vízesés szomszédságában, a Horotna-völgyben lévő, egész évben látogatható Szabadtéri Erdei Múzeum a régi erdei mesterségeket és művelőik mostoha életkörülményeit eleveníti fel. Olyan mesterségek eszközeit, építményeit, munkafázisait rekonstruálták itt eredeti környezetükben, mint az ölfavágás, a mész- és szénégetés, a zsindely-, gyanta- és üvegkészítés vagy a hamuzsírfőzés. Ezen eszközök között barangolva elképzelhetjük, hogy a nehéz fizikai munkáért cserébe szinte csak a természet szépsége kárpótolta az erdei munkásokat.

Az Erdei Iskola elsők között szerezte meg 2005-ben a “Minősített Erdei Iskola Szolgáltatás” címet és kapta meg a “harkályos” emblémát. Az oktatási program egymásra épülő ismeretkörei: alapvető természetismeret, ökológiai jelenségek, erdészeti ismeretek, környezet- és természetvédelmi ismeretek, kultúrtörténeti ismeretek, a nyugat-bükki régió értékeinek bemutatásán keresztül. A Szabadtéri Erdei Múzeum a kiállítótér funkción kívül, az Egererdő Zrt. fejlesztésének köszönhetően szabadtéri tanterem is, a filagória épületének környezetében a megújuló energiák (nap, szél, víz) hasznosítását bemutató működő modellekkel, a fát mint megújítható energiaforrást és alapanyagot bemutató eszközökkel ismerkedhetnek meg a látogatók és az erdei iskolások.

Bővebb információ:
EGERERDŐ ERDÉSZETI Zrt.
Szilvásváradi Erdészet
3348 Szilvásvárad, Szalajka u. 8.
Tel.:  (36) 355-112, (36) 564-004
E-mail: szilvasvarad.erd(kukac)egererdo(.)hu

Forrás: az Egererdő Zrt., a Rádió1 Eger és Szilvásvárad honlapjai
Cikk első megjelenése: 2018-03-15 11:54
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter