2021. április 21., szerda - Konrád
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Újabb kilátót és tanösvényt adtak át

Sopron környékén
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Augusztus 10-én vehette birtokba a látogatóközönség az Erdőgazdaság és Kópháza Önkormányzat együttműködésében épült kilátót a kópházi szőlőhegyen. Ez a kilátó a Soproni Parkerdő 10. kilátója. Az átadóünnepség helyszínére közös séta vezetett az új helytörténeti tanösvényen, amely a Kópházán élő horvátok múltját, hagyományait és életét mutatja be.

Soprontól hat kilométerre, a kópházi Gara-hegyen avatták fel ünnepélyes keretek között a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. (TAEG) és a község által létrehozott új kilátót, valamint a négy állomásból álló helytörténeti tanösvényt.

A Mátyás kunyhó mellett felépült kilátóhoz az avatás napján elsőként a soproni természetjárók mintegy negyvenfős csoportja érkezett. Kópházáról még közel 120 fő jött, hogy a természetbarátok csoportjával együtt részt vehessen az átadási ünnepségen.

Németh Antal címzetes esperes úr is megszentelte a kilátóhoz vezető úton található Krisztus keresztet, az érkezőket pedig az avatás helyszínén vadászkürtösök fogadták. Grubits Ferenc községi polgármester horvát nyelven köszöntötte a megjelenteket. Az építés előzményeinek ismertetése után átadta a szót Firtl Mátyásnak, Sopron és Környéke országgyűlési képviselőjének, a község díszpolgárának. Firtl úr köszöntőjét követően a korábbi soproni Természetbarát vezető, Sinkovits Mátyás a szőlőhegyről, a Garáról írt versének horvát nyelvű elszavalásával kezdte. Firtl Mátyás elmondta, hogy a kilátó megépítésének gondolata a múlt év végén, a Mátyás kunyhóban tartott év végi megbeszélésen merült fel először. A kópházi természetbarátoknak mindig dédelgetett vágya volt, hogy a Mátyás kunyhó tetején kialakított kilátópont helyett egy épített kilátóról lehessen gyönyörködni a szép panorámában.


Firtl Mátyás szavait követően Dr. Jámbor László, a TAEG vezérigazgatója méltatta, hogy már harmadik alkalommal létesülhetett közjóléti beruházás nem az erdészethez tartozó területen, és hogy felépülhetett egy olyan létesítmény, amelyet a község lakóin kívül az ide látogató turisták is élvezhetnek.

Jámbor úr szavai, és a nemzeti szalag átvágása után, az esperes úr felszentelte a „Mátyás” névre keresztelt kilátót. A megjelentek tömege azonnal birtokba is vette az építményt, és tamburazene mellett gyönyörködtek a közel 270°-os panorámában, a Fertőtó és a Soproni-hegység látványában.


A felszentelést és átadást követően a kópházi természetbarátok az 1750-ben épült törzshelyük, a Mátyás kunyhó előtt kialakított pihenőhelyen kis vendéglátásban részesítették a megjelenteket.  Asszonyaik sok és kiváló süteményei mellett a hegy levével is megkínálták a vendégeket. Sinkovits József, a kópházi természetjárók elnöke külön kedveskedett Horvátországból hozott „pálinkájával".


Ha valaki kedvet kapott egy kópházi túrához, a négy állomást magába foglaló tanösvényen megismerheti a község történetét, a Gara-hegy és a Mátyás kunyhó múltját. A kilátó és a tanösvény felkeresését mindenkinek ajánljuk, remek túrákat lehet tenni ezen a környéken és hétvégi programnak is kiváló ez a helyszín.

Bartokos Alféd

További képek a TAEG Zrt. Galériájában.
Cikk első megjelenése: 2014-08-20 19:20
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 025 regisztrált felhasználó
 • 2 395 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 5 esemény
 • 2 929 megjelent cikk, hír
 • 274 belső oldal
 • 2 234 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter