2023. március 25., szombat - Irén, Írisz
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Újabb kilátót adtak át a Bakonyban

Tés község közelében
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Tés község közelében avatták fel ünnepélyes keretek között a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. által létrehozott impozáns, 1848 cm magas kilátót. A kilátó magassága jelkép, amellyel a magyar szabadság előtt tisztelgünk.

Vadászkürt, magyar népzene, rendezett bükkerdő fogadta április 17-én a délutáni órákban a mintegy száz meghívottat, érdeklődőt a rendezvényen. A most átadott kilátó Tés község belterületétől északra található. A nagykiterjedésű bükkerdő területének peremét az Országos Kéktúra tárja fel, a terület látnivalóiból azonban nagyon kevés információhoz jutottak mindeddig az ide látogatók. A VERGA Zrt. ezért tartotta szükségesnek a Keleti-Bakony egyik szép panorámát nyújtó pontjának közelében a 18,48 m magas kilátó építését, valamint a 8 állomásból álló erdőismereti tanösvény létesítését. A beruházás értéke 37 500 000 Ft.


Tés a Bakony legmagasabban fekvő települése. Az Országos Kéktúra érinti a falut és a Közép-Dunántúli Piros útvonala is a közelben halad, ezért a "bakancsosok" egyik kedvenc kiinduló pontja. Tés település kultúrtörténeti és turisztikai jelentőségét, hírnevét többek között a szélmalmok biztosítják, ugyanakkor a Gaja-patak völgyében egyéb természeti értékek is várják a látogatókat.

Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a kilátást dicsérve méltatta a VERGA azon erőfeszítéseit, hogy az erdőket, mint egy kincsesládát, kinyitották a közösség előtt. Olyan szemléletmód-váltásnak lehetünk részesei, aminek mindannyian nyertesei vagyunk. Nyertese a VERGA munkatársai, hiszen jobb egy olyan cégnél dolgozni, amit szeretnek az emberek; és nyertesek az itt élők is, akik egy ilyen pazar építménnyel gazdagodtak; és elsősorban nyertesei az ide látogató turisták. A turizmus egy lehetőség a leszakadó térségek számára, hogy előre törhessenek. A politikus azt kívánta a környékbelieknek, hogy találják meg számításaikat ezen a területen.


A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. egy évvel ezelőtt útjára indított A jövő a kezünkben van közjóléti programjának egyik legfontosabb csoportját a turisztikai célú beruházások alkotják. Ezért új kilátókat, tanösvényeket és erdei kirándulóhelyeket hozott létre a társaság. A VERGA Zrt. célja a Bejárható Magyarország Programmal összhangban az attrakciófejlesztés, amely alatt a hazai természetjáráshoz és turizmushoz kapcsolódó szolgáltatások kialakítását, fejlesztését és népszerűsítését értjük" – hangsúlyozta az átadón Tengerdi Győző, a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója.

Dr. Jung László, a Magyar Fejlesztési Bank Agrár és Turisztikai Befektetési Főigazgatóságának ügyvezető igazgatója dicsérte az erdők kinyitására, közjóléti funkciójának erősítésére irányuló kormányzati szándékot, illetve a VERGA Zrt-nek az elmúlt években ezért tett erőfeszítéseit.

A kilátó névadója a magyar vadászirodalom kiemelkedő alakja. Széchenyi Zsigmond a Nádasdyak vadászvendégeként a környező erdőkben ejtette el élete első őzbakját 1911-ben, illetve első szarvasbikáját 1916-ban.

Forrás: VERGA Zrt.

Kapcsolódó cikkek:
Átadták a Vitéz Bertalan kilátót a Papod hegyen.
A Maderspach Viktor kilátó átadása.
Átadták a Kab-hegyi kerékpárutat.

MTSZ, Turista Magazin
Cikk első megjelenése: 2014-04-24 11:06

Kapcsolódó túramozgalmak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter