2023. március 29., szerda - Auguszta
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Újabb gyászhír

In memoriam Kiss Lajos (1919–2014)
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Szomorúan tudatjuk, hogy Kiss Lajos (1919–2014), többünknek Lajos bácsi, Baranya megye természetjáró történetének jeles alakja július 24-én hajnalban hosszú útra indult, végleg elköltözött szeretett hegysége, a Mecsek aljáról.

Aranyjelvényes túravezető, I. osztályú tájékozódási versenybíró, hosszú éveken át a megye technikai bizottságának vezetője volt. E feladatát is példás erőfeszítéssel, kreatív ötleteket megvalósítva végezte. Irányításával nemcsak karbantartották a Mecsek és környéke turistaútjait, pihenőit, forrásait, hanem új utak, források, pihenők kialakítása is történt ebben a korszakban.

A mecseki kulcsosházak megteremtésében, működtetésükben, karbantartásukban óriási szerepe van Kiss Lajosnak, méltán érdemelte ki a „kulcsosházak atyja” címet. A köves-tetői (azóta szállodává alakított, bővített) ház, a sasréti kulcsosház, a Gubacsos kulcsosház, a pusztabányai Betyár-tanya és a koszonya-tetői kulcsosház kialakítása is az ő nevéhez fűződik, utóbbi háromnak gondnoka is volt. De gondozásba vett a Csengő-hegyen is egy elhagyott erdészkunyhót, rendbe tette és így bocsátotta a természetjárók rendelkezésére. Aktív utolsó éveiben a koszonya-tetői ház gondnoka volt. E ház környékén alakította ki a Mecseki Erdészeti Zrt. az első „őserdőt” a Mecsek-hegységben. Ezt is óvta, vigyázta éveken át. Szívesen fogadta a házban a Mecsek, de a távolabbi országrészek természetjáróit egyaránt. Gyerekcsoportokhoz is türelmes, segítőkész volt. Sokat tanultak tőle azok, akik a közelébe kerülhettek.

Nagyon sokáig aktív tagja volt a DÉDÁSZ (azelőtt a Vasas Elektromos) természetjáró szakosztályának, rendszeres résztvevője a tájékozódási túraversenyeknek, turista találkozóknak. A megye természetjáró életében jelen volt, amíg csak egészsége engedte. Közgyűléseink, találkozóink aktív résztvevője volt, még tavaly is köszönthettük őt születésnapján, az általa oly szeretett (új)Betyár-tanyán.

Az országhatáron belül és kívül egyaránt sok természetjáró barátja, ismerőse van. Többször volt tagja a Magyar Természetbarát Szövetség külföldre utazó delegációjának. Nyitott, barátságos ember volt, aki mindenkit szeretett, aki a természetet szereti. Évtizedeken át szervezett csoportokat a Szlovák-Paradicsomba, ahol az Ő vezetésével ismerkedtek, majd visszatérő vendégei lettek e csodálatos természeti képződményekben gazdag hegységnek.

Nagyon gazdagnak tartotta magát (annak ellenére, hogy nagy vagyont nem gyűjtött), mert úgy érezte: „Enyém az egész Mecsek!

Kiss Lajos több országos és megyei sport- és természetjáró kitüntetés birtokosa volt. 90. születésnapja alkalmából az MTSZ elnöksége a Magyar Természetbarát Szövetség Örökös Tagjává választotta, a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség elnöksége pedig ARANYBAKANCS DÍJ-jal tüntette ki.

Örülünk, hogy ismerhettük, hogy a közelében élhettünk, hogy tanulhattuk tőle a természet szeretetét, a másokért végzett munka örömét, a barátságosságot, nyitottságot, az életörömet. Hiányozni fog, de szívünkben, emlékezetünkben velünk lesz a Mecsek turistaútjain, a kulcsosházaknál, a kilátókon, a fonolit-bánya sziklái között, s ott véljük majd látni a Pusztabányára vezető úton is, a nagy kanyarban, ahol egy padot is hagyott ránk, s ahonnét gyönyörű rálátás van a Kelet-Mecsek varázslatos erdeire.

Értékes, tevékeny, gazdag életutad után nyugodj békében Lajos bácsi!

Tóth Klára
a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség elnöke

Pécs, 2014. július 25.

A családtól kapott tájékoztatás szerint temetése a pécsi köztemetőben 2014. augusztus 4-én, 15.00 órakor lesz.
Cikk első megjelenése: 2014-07-28 17:48
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter