2022. május 25., szerda - Orbán
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Új vonatpár indul Győrből a Cuha-völgyön át

A családok és a turisták igényeinek megfelelő időpontokban közlekednek
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
2017. szeptember 2-án, szombaton megvalósult a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség egy régi kérése. Lesznek Győrből olyan hétvégi vonatok, melyek kimondottan a kiránduló családok és a turisták igényeinek megfelelő időpontokban közlekednek. Sőt, a Győrből 9:22-kor Zircre induló vonat a zirci tartózkodási ideje alatt egy külön járatpárt biztosít a Cuha-völgyi szakaszon a déli órákban.

Az elmúlt öt évben Győrből délelőttönként nem volt a Bakonyba kiránduló családok, turisták számára megfelelő időben induló vonat. A Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség, és a KTI Északnyugat-magyarországi Közlekedésszervező Iroda kezdeményezése alapján, a MÁV-Start Zrt. segítő együttműködésével sikerült olyan megoldást találni, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is jóváhagyott.

Az új vonatok elsősorban a Győrből és környékéről, valamint Zircről a Magas-Bakony legkedveltebb turisztikai célpontjaira, a Cuha-völgybe, a Cuha-szurdokba, Fenyőfőre, a Cseszneki várhoz, a Kőris hegyre kirándulók, túrázók igényének megfelelő időpontokban közlekednek.

A vasútvonalat egyébként a Győr-Veszprém-Dombóvári HÉV Vasúttársaság építtette 1895–1896 években. A szövetség honlapja szerint forgalmát a Bakony fakitermelésére és szállítására, valamint a makkon felhizlalt sertéseknek a győri piacra való szállítására alapozták. A helyi sertéskereskedelem ismét fellendült, a század végére a győri sertéskereskedők rátértek az iparszerű tenyésztésre. Egymás után épültek fel a korszerű sertésszállások, melyeken egyenként évi 20-30.000 sertést hizlaltak fel. Az addig Szlavóniából, Szerbiából lábon felhajtott sertések helyébe az alföldi, bakonyi fajták léptek. A vonal megépítésének gondolata abban gyökerezett, hogy a fában, szénben, sertésben gazdag Bakony bekapcsolása a győri kereskedelembe, s Győr világforgalmi jelentőségének megőrzése és a legrövidebb fiumei vasúti összeköttetés megteremtése megvalósuljon. Győr városa 40 ezer Ft-tal járult hozzá az építési költségekhez, ennek eredményeképpen 1895–1896-ban megindulhatott a vasúti forgalom – olvasható a történeti leírásban.

A Bakonyszentlászló–Veszprém közötti szakasz, melyen többek között 4 alagút, 3 viadukt és a neves Cuha-völgyi támfal található, 2011-ben országos műemléki védettséget kapott. Az eplényi és a bakonyszentlászlói állomásokon található épületeket eredeti állapotukban őrizték meg. Nem sokan tudják, hogy a Veszprém–Alsóörs vasútvonalon keresztül régen a Győr–Veszprém vonal vonatai egészen a Balatonig jártak.

A szövetség azt szeretné elérni, hogy nagyobb legyen a pályasebesség Győrszabadhegy–Veszprémvarsány, valamint Zirc–Eplény között. Új megállóhely létesítését is tervezik Eplény község belterületén. Fontosnak tartják az ütemes menetrendet 120 perces, illetve a győri elővárosban munkanapokon 60 perces követéssel. Céljaik között szerepel új, a vonal jellegéhez jobban illeszkedő járművek forgalomba állítása is.

Forrás:
Bödecs Barnabás, a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség elnöke.
Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat
Cikk első megjelenése: 2017-09-03 17:19

Csatolt dokumentumok

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 153 regisztrált felhasználó
 • 2 477 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 5 esemény
 • 3 078 megjelent cikk, hír
 • 286 belső oldal
 • 2 277 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter