2023. április 02., vasárnap - Áron
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Új turistaút Zalában

Keresztek Útja
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
  Közel egy évvel ezelőtt, egy októberi teljesítménytúráról hazafelé utazva hallottam először a Keresztek útjáról, akkor még mint névtelen ötletről. Nekem akkor még új volt, de túratársam, Pozsik Lajos tanár úr már mint életképes tervet említette. Eltelt pár hónap, és az elképzelésből csakhamar kiforrott, megvalósításra váró terv lett, amit egy tudatosan felépített komplett pályázati projektté állítottunk össze. Talán esetünkben is valahogy úgy történt mindez, ahogy egy filozófikus beállítottságú hegymászó, Reinhold Messner fogalmaz: „A ködös elképzelés és az idealista akarat előbb cselekvésre sarkall, majd konkrét tettekben valósul meg.”

Az útvonalat ábrázoló tábla
 
 

  Az út Zalaegerszegről a vasútállomásról indul és Szentkozmadombján ér véget. Elhalad Gellénháza, Bak, Vakola, Oroklán, Szentkozmadombja települések mellett. A „Keresztek útja” elnevezés abból adódik, hogy az útvonal mentén számos útszéli kőkereszt található, melyek közül többet az 1800-as években állítottak.

  Az új jelzett turistaúttal Göcsej térségének turisztikai kínálatát kívántuk bővíteni. A térség egyik fő vonzereje a természeti környezete. Göcsej hazánk jellegzetes, különleges bájt nyújtó vidéke, a legszebb tájaink közé tartozik.
 

Kálvária a Jánka-hegyen
 

  A lankás terület, az erdők, völgyek kiváló lehetőséget biztosítanak mind a gyalogos, mind a kerékpáros túrázók számára. A szemet és lelket a festői szépségű dombok, völgyek, apró falvak gyönyörködtetik. A Zalai és ezen belül a Göcseji dombvidék is a táj természetföldrajzi szempontjából több olyan egyéni sajátságot hordoz, amely megkülönbözteti hazánk más tájaitól. Mindemellett a néprajzi értékek számos látnivalót biztosítanak az ide látogatóknak. A „Keresztek útja” új vonalvezetésű turistaút, mely eddig bejáratlan területeken halad végig, bevonva azon kistelepüléseket, melyek eddig elzártak voltak a turisztika ezen ágától. Az útvonal több kistelepülést érintve mutatja be a zalai-, göcseji tájegység néprajzi értékeit, természeti szépségeit. Olyan természeti és ipartörténeti tájegységeket érint, mint a gellénházi olajmezők, ahol jelenleg is működő olajkitermelő kutak mellett halad el az útvonal és működés közben láthatók a himbák. Göcsejben viszonylag kevés műemlék épület található, hiszen a kő mint építőanyag itt nagy mennyiségben nem állt rendelkezésre, mint a szomszédos megyékben. A kastélyok, templomok kövét messziről, a Balaton környékéről szállították ide. Útvonalunkon – Zalaegerszeget elhagyva – egyetlen ilyen említésre méltó épület a szentkozmadombjai Dervalits-kastély. A fő építőanyag „erdőországban” a fa volt. Ennek emlékei a göcseji haranglábak, a szőlőhegyeken még fellelhető boronafalú pincék. Az útvonal mentén található természeti kiemelt értékeket tájékoztató táblákkal jelöltük. Ily módon hívjuk fel a figyelmet az önmagában is gyönyörű Nénai-völgy 500 éves kocsányos tölgyére, vagy Magyarország jelenleg ismert legnagyobb törzsátmérőjű gyertyánfájára.
 

Az 500 éves kocsányos tölgy
 

  Göcsej déli részén halad át a Dél-Dunántúli Kéktúra útvonala, északon pedig a P sáv jelzés érinti a tájegységet. Ez a jelzett út a magyar-osztrák-szlovén Hármashatárt köti össze a Kis-Balatonnal. E két gyalogtúra útvonalat hivatott összekapcsolni a Válicka-völggyel csaknem párhuzamosan futó Keresztek útja, megteremtve a zalaegerszegi közlekedési csomóponthoz való kapcsolódás lehetőségét is. Az útvonal tehát egyszerre több célt szolgál: bekapcsolja a turizmus vérkeringésébe a turisztika ezen ágától eddig elzárt területeket; újabb szép és praktikus alternatív útvonalat biztosít a túrázók számára; és nem utolsó sorban erősíti a civil összefogást, amelynek szellemében az egész projekt megvalósítása történt. Bízunk abban, hogy kezdeményezésünkkel az útvonal konkrét megvalósításán túl a viszonylag elszigetelt göcseji aprófalvak lakosságának a figyelmét ráirányítjuk a civil összefogás értékteremtő erejére, a helyi értékek felismerésére és közkinccsé tételének a fontosságára.
 

Szőlők, gyümölcsösök között visz az út
 

  A Keresztek útja túraútvonal civil szervezetek, magánszemélyek, gazdasági és közigazgatási szereplők példaértékű összefogásával és a Nemzeti Civil Alapprogram szakmai kollégiumának a támogatásával valósult meg 2011 nyarán. A projektgazda a Zala Megyei Természetbarát Szövetség volt, irányításával 3 partnerszervezet és sok támogató közreműködésével jött létre az új összekötő útvonal. Az egyik partner egy főképpen gimnáziumi tanulókból álló egyesület, a Kandikó Klub. A másik szervezet egy tapasztalt, turistautak karbantartásában is jártas, nagy létszámú természetbarát szervezet, a Göcsej Sportegyesület. E két egyesület szövetségünknek tagszervezete. Harmadik partnerünk, a Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás, amely térségfejlesztés terén tevékenykedik, és tervünk teljesen összhangban volt a fejlesztési koncepciójukkal. Az előkészítéskor 3 támogatói szándéknyilatkozattal rendelkeztünk: Szentkozmadombja Község Önkormányzata részéről, az ugyancsak szentkozmadombjai kötődésű Faluszéli Tóthék Háza Vendégház tulajdonosa részéről, valamint a Falusi Vendéglátók Zala Megyei Egyesülete részéről. A megvalósítás során a támogatók száma folyamatosan gyarapodott. Így nyugodtan mondhatjuk, hogy a Keresztek útja program sikeréhez több mint félszáz ember járult hozzá közvetlenül.
 

Az orokláni gyertyánfa
 

  A zalaegerszegi vasútállomáson térképes tájékoztató tábla hívja fel a figyelmet a Keresztek útja látnivalóira, hasonló tábla található a jelzés másik végpontján, Szentkozmadombján is. Útközben további 3 figyelemfelkeltő táblát és egy irányító táblát helyeztünk el. Szentkozmadombján, a DDK csatlakozási pontjánál került kialakításra a „Pihenj meg, Vándor!” feliratú pihenőhely. Megjelentettünk egy leporelló formátumú prospektust, valamint egy térképet és útvonal-leírást tartalmazó szórólapot, amiket Tourinform irodákban, turisztikai szolgáltató egységeknél és természetbarát rendezvényeken lehet elérni.
 

Túrázók fogadása Szentkozmadombjában
 

  Szeptember 17-én mintegy hatvan túrázó vett részt az útvonalavató túrán, amely délután Szentkozmadombjára lovasok ünnepélyes felvezetésével érkezett, majd kulturális műsorral, keresztszenteléssel, pihenőhely átadással és vendéglátással ért véget.

A festői szépségű útvonal 2011 szeptemberétől várja gyalogos túrázókat!
 

 

                                                                                                Kissné Katona Valéria
                                                                                                       projektfelelős


 Az új pihenőhely
Az új pihenőhely
 
Cikk első megjelenése: 2011-09-28 09:10
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter