2021. szeptember 25., szombat - Eufrozina, Kende
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Új turistatérkép a Maroshátról - letölthető formában is!

Turistautakat adtak át Tótkomlós, Mezőhegyes és Magyarcsanád térségében
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
2010. október 15 és 17 között Nagyér község adott otthont a Marosháti túraútvonalak elnevezésű regionális pályázat bemutató túrájának. Az MTSz-t a Békés, illetve a Csongrád megyei Természetbarát Szövetség tagjai képviselték. A rendezvényen bemutatták az új, korábban soha ki nem adott Maroshát turistatérképet és a hozzá kapcsolódó információs füzetet. Az új turistatérkép az internetről is letölthető JPG vagy PDF formátumban.

 
A Marosháti kistérség Magyarország és az Alföld dél-keleti csücskében fekszik. Területén Békés, illetve Csongrád megye osztozik. A vidék nem tartozik a felkapott turista célpontok közé, mivel nagyrészt mezőgazdasági művelésű, sík terület jellemzi, kiterjedt erdőségek nélkül. 
 
 
A környék nagyobb települései jelölik ki a tájegység határát: északon Orosháza, alatta Tótkomlós, Mezőkovácsháza, Mezőhegyes, Battonya, délen Nagylak, Csanádpalota, keleten Makó, illetve a hódmezővásárhelyi tanyavilág. A terület jelentős hányada védett, a Körös-Maros Nemzeti Park részét képezi. Ilyen a Fehér-tó Kardoskútnál, a Csanádi puszták, illetve a Királyhegyes környéki szigorúan védett rétek.

A vidéken korábban szinte semmilyen turisztikai tevékenység nem folyt. 2009 nyarán indult meg a környék önkormányzatait tömörítő Maroshát Kistérség Turizmusáért Egyesület gesztorálásában megnyert Dél-Alföldi Regionális pályázat megvalósítása, amelynek keretében a részvevő önkormányzatok egy közös turistaút hálózatra épülő beruházásokat hajtottak végre.
 

Az útvonalak kialakításában a Magyar Természetbarát Szövetség részéről Vidovenyecz Zsolt (Körösök Völgye Turista Egyesület) vett részt, aki a helyben felmerült javaslatok alapján, majd a terepi bejárások tapasztalatai után egy egységes, összefüggő, turista szemmel is logikus jelzésrendszert dolgozott ki.

Több dolog miatt azonban kompromisszumokat kellett kötni. A helyi önkormányzatok által javasolt úti célok és útvonalak közül a kiemelkedően érdekesek számát jócskán lecsökkentette a Nemzeti Park, illetve a Mezőhegyesi Ménesbirtok elutasító hozzáállása. Nem lehetett változtatni az eredeti kiírás értelmében azon sem, hogy valamennyi útvonalat gyalogos jelzéssel kellett ellátni, annak ellenére, hogy egyes szakaszokon inkább a kerékpáros túrázás javasolt.

Mindezek ellenére egy kiemelkedő értékeket felfűző útvonalhálózat jött létre. A turistajelzések felfestése nagyrészt megtörtént, a kisebb hiányosságok pótlása folyamatban van. A hálózat minden eleme más jellegű. A belterületi körsétaút Mezőhegyesen több tucat műemléket fűz fel egyetlen sétaútra.

A piros sáv jelzés teremt kapcsolatot Gyopárosfürdőn keresztül az Alföldi Kéktúrával, a zöld sáv pedig délen, Magyarcsanád alatt köt be az E7-es nemzetközi túraútba. Az utak mentén kiépített pihenők készültek információs táblákkal, új bemutatóház épült Tótkomlóson, korszerűsödött a Zöld Béka Ifjúsági Szállás Nagyéren.

 A háromnapos bemutató túra Nagyéren indult péntek este. Itt egy projektbemutató után a gyönyörűen rendbetett falu központján kalauzolt végig Lőrincz Tibor polgármester úr. Az estét kiadós vacsora és beszélgetés zárta.
 

Másnap kerékpáros túrán indult el a csapat Nagyérről a Mezőkopáncsi kápolnához. Túravezetőink nagy szakértelemmel kalauzoltak az Ős-Maros medrének növényvilágában, illetve bemutatták a Mezőkopáncsi (Nagykopáncsi)-kápolna hányatott történetét. Az itt elfogyasztott ebéd alatt kezdett rá igazán az eső, ami gyakorlatilag hazazavarta a csoportot Tótkomlóson keresztül Nagyérre. 
 

A „vízi” biciklizést követő szárítkozás után Tótkomlósra ment a túra, ahol a Természet Házának megtekintése után a Rózsa fürdőben telt nagyon kellemesen az idő. A nap betetőzése a Szekeres Étteremben volt, ahol a kiadósnál is kiadósabb szlovák ételeket szolgáltak fel.
 

Vasárnap reggel már kissé megfogyatkozva mentünk át Mezőhegyesre, ahol a belterületi körutat járta be a csapat. Az 1700-as évek végén alapított Ménesbirtok számtalan gyönyörű műemléket tartogat. Aki erre jár, mindenképpen egész napos programra készüljön, hiszen a példásan rendezett kisvárosban és a környező majorokban több mint 50 műemlék épület van. A bemutató túra ezután Nagyéren zárult, majd a résztvevők hazaindultak.
 

A projekt keretében majdnem 200 km új turistaút létesült, feltárva szinte az összes nevezetességet. A területet bemutató turistatérkép a mezőhegyesi Tourinform irodában szerezhetőbe (ingyenes), illetve letölthető az interneten is a www.maroshat.hu honlapon keresztül is ( ITT ).

A túrákkal, szálláshelyekkel, kerékpárbérléssel, idegenvezetéssel kapcsolatban is a mezőhegyesi Tourinform irodát (Sándor Gabriellát) érdemes keresni, ugyanezen a honlapon keresztül.Sajnos már a rongálók is felfedezték a jelzéseket... 
Cikk első megjelenése: 2010-10-25 10:23
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 090 regisztrált felhasználó
 • 2 428 hírlevél előfizető
 • 345 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 2 988 megjelent cikk, hír
 • 279 belső oldal
 • 2 252 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter