2022. augusztus 09., kedd - Emőd
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Új kullancsfajt azonosítottak magyar kutatók

Az Ixodes ariadnae denevéreken élősködik
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

Az Ixodes ariadnae nevet kapta az az eddig ismeretlen, denevérekről és denevérbarlangokból kimutatott kullancsfaj, amelyet széles kutatói összefogás keretében az MTA Agrártudományi Kutatóközpont (MTA ATK) részvételével fedeztek fel hazánkban magyar kutatók.
 

 

A szokatlan kinézetű, feltűnően hosszú lábú kullancsokra denevérgyűrűzések és barlangbiológiai feltárások közben bukkantak a magyar kutatók. „A vizsgálatok eredményeként kiderült, hogy egy eddig világviszonylatban is ismeretlen kullancsfajról van szó, amely mind morfológiailag, mind genetikailag jelentősen különbözik a már ismert két, denevéreken élő kullancsfajtól" – számolt be a felfedezésről Kontschán Jenő, az MTA ATK Növényvédelmi Intézet tudományos főmunkatársa.

Az új faj nőstényeit, illetve különböző fejlettségű, nimfa- és lárvastádiumú egyedeit a Bakony, a Gerecse és a Pilis térségében is azonosították, ahol az ott élő denevéreken élősködik, azok vérével táplálkozik. A denevérkullancsokról a kutatók tudják, hogy nem tartózkodnak folyamatosan a gazdaállatokon, hanem hosszabb-rövidebb ideig a gazdaszervezettől távol, annak környezetében élnek, ezért lehetett a faj egyedeit a barlangfalakon is megtalálni. Bár a szakirodalom szerint egyes denevérkullancsok embereken is elfordulhatnak, a kutatók úgy vélik: kicsi a valószínűsége annak, hogy a most felfedezett új faj emberről is előkerüljön, mivel igen ritka. A hosszú lábai alapján a felszínen előforduló kullancsfajoktól viszonylag könnyen elkülöníthető új faj az Ixodes ariadnae nevet kapta.
 
  
Egy nőstény és egy nimfa példány

A széles kutatói összefogás keretében végzett, Hornok Sándor (Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Parazitológiai és Állattani Tanszék) által vezetett projektben az MTA ATK Növényvédelmi Intézete, az MTA ATK Állatorvos-tudományi Intézete, a Szent István Egyetem Állattani és Ökológia Tanszéke, a Debreceni Egyetem Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszéke, a Magyar Természettudományi Múzeum, az Ariadne Karszt- és Barlangkutató Egyesület, a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat, továbbá a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem munkatársai vettek részt. Az új faj bemutatása a rangos Parasites and Vectors folyóiratban olvasható.

"Mivel az új faj első példányait, segítségünkkel, az Ariadne-barlangrendszerben találták, ezért a faj az Ixodes ariadnae nevet kapta" - írja honlapján az Ariadne Karszt- és Barlangkutató Egyesület.
 
MTA, Ariadne, Turista Magazin
Cikk első megjelenése: 2014-08-03 17:40
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 166 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 092 megjelent cikk, hír
 • 269 belső oldal
 • 2 285 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter