2023. március 21., kedd - Benedek
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Új kilátó épül a Pilisben

A Pilis-tetőn álló, régi geodéziai torony felújításával
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Az alapozási munkákkal a Pilisi Parkerdő Zrt. megkezdte az emblematikus helyszínre, a Pilis-tetőre tervezett kilátótorony építési munkálatait.

A Parkerdő turisztikai fejlesztési programjának részeként megújul, és új funkciót kap az egykori geodéziai torony: a henger alakú vasbeton építmény kívülről fa borítást kap, kilátószintje mintegy 13 méter magasra nyúlik majd, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a Pilisre, a Vörösvári-medencére és a Budai-hegységre.

  

Az erdőgazdaság 50 millió forintos saját és pályázati forrásból megvalósuló beruházása várhatóan október folyamán elkészül, így még az idei évben birtokba vehetik a természetjárók a térség régóta tervezett új turisztikai attrakcióját.

A kilátó turistaúton elérhető lesz a nemrég felújított Som-hegyi Turistaházból és a
Fekete-hegyi Kulcsosházból egyaránt.

Pilis Parkerdő Zrt.

INFOBOX
Talán nem sokan tudják, hogy már több mint tíz éve itt is működik egy meteorológiai mérőállomás. Arról még nincs tájákoztatás, hogy a kilátó elkészülése után az állomás itt marad-e, és ha itt marad, akkor hogyan védik azt meg a látogatóktól.

Az állomás hírei között még csak az szerepel, hogy a karbantartási és felújítási munkák miatt május 31-én szombaton lekapcsolásra került, a rendszerek újbóli üzembe helyezésének ideje, 2014 szeptember eleje.

A meteorológia állomás létrejöttének rövid története


A Pilis vagy Pilis-tető a Pilis-hegység és egyúttal a Dunántúli-középhegység legmagasabb hegycsúcsa, tengerszint feletti magassága 756 méter.


A kép csak illusztráció.

A hegytetőn korábban a Magyar Néphadsereg légvédelmi rakétabázisa volt telepítve, melyet a rendszerváltás után felszámoltak. Az elhagyott bunkerek ma is láthatóak. A hegytetőn lévő katonai bázis (harcálláspont) egészen 1996-ig üzemelt, 11/2 Légvédelmi Rakétaosztály néven, Budapest légtérvédelmét látta el.


A hozzátartozó laktanya Pilisszentkereszt község felett, a Dobogókőre vezető út mellett áll. A katonai bázisból már csak a betonbunkerek maradtak meg, melyekben egykoron a rakétaszállító teherautók álltak.


A hegy legmagasabb pontján, egy 14 méter magas, betonból épült geodéziai mérőtorony található. Ez az építmény a 75-3001 névre hallgató síkhálózati alappont. Hasonló mérőtornyból 106 db található még hazánkban. A mérőpontot 1976 -ban építtette a Földmérő Intézet. Két emeletből és a tetőtérből áll. A torony legfontosabb része a tetőszint, itt található a betonból készült műszerasztal. A műszerasztalra a teodolit nevű nagypontosságú szögmérő műszert helyezték, ennek segítségével irányokat és távolságokat határoztak meg a földmérők. Napjainkban már ez a mérési technológia kevésbé használatos, fölváltotta a modern és precíz GPS alapú mérési módszer. A tetőszint másik fontos eleme, a fémből készült betetőző gúla. A gúla csúcsa tájolási pont, amelyet terepről mint ismert helyzetű pontot tudtak megkeresni és ez alapján méréseket végezni.

A légvédelmi bázis fölszámolása után a hegytetőn található építmények folyamatosan az enyészet és a fémtolvajok martalékává váltak. Nem úszta meg a pusztítást a mérőtorony sem, az összes ajtót, létrát és a szintek födém borítását eltulajdonították. A torony így használhatatlanná vált, nem lehetett följutni a mérésekhez használt legfelső szintre sem.

A mérőállomást később létrehozó társaság egyik kirándulása során ebben a lepusztított állapotában talált rá erre az üres "betoncsőre". Mivel többségük erősen műszaki és kreatív beállítottságú, azonnal elkezdett forogni az agyuk, miképpen lehetne "újrahasznosítani" ezt az építményt. Adott volt egy kitűnő magaslati pozícióval megáldott építmény, 756 m magasan egy szigorúan természetvédelmi területté nyílvánított erdő borította hegy tetején. A kilátóként történő hasznosítást szinte azonnal elvetették az építmény állaga, kora és nem biztonságos mivolta miatt.

Észrevették viszont, hogy az időjárási jelenségek elég intenzíven és zavartalanul rohannak át rajtuk. Alacsonyan, lakott területek közelében a lakóépületek torzítják a mérési eredményeket. A házak megváltoztatják a szél nagyságát és irányát, fűtési idényben a kiszökő hő eltorzítja a hőmérési eredményeket. Itt a hegy tetején ezek a jelenségek nem állnak fenn, ezért nagy pontossággal mérhetővé válik az időjárás szinte minden tényezője. Az ötlet megszületett: legyen meteorológiai állomás!


És meg is valósult, adatait hamarosan átvette az Időkép is.

A felújítás ideje alatt a Dobogókőn elhelyezett, hazai fejlesztésú HOLFUY kompakt meteorológiai állomás jóvoltából láthatjuk a környék legfrissebb mért meteorológiai adatait.

Forrás: Pilismeteor
Cikk első megjelenése: 2014-07-26 16:02
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 141 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter