2023. március 29., szerda - Auguszta
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Új fogadóépületet adtunk át a Rám-szakadéknál

Az egyik leglátogatottabb főváros környéki turista-csomópontnál egy új fogadóépület szolgálja a természetjárók kényelmét és biztonságát.
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A szeptember 28-án átadott beruházás a Pilisi Parkerdő és a Magyar Természetjáró Szövetség együttműködésében, az Európai Unió és a magyar állam támogatásával valósult meg.

 
Hazánk egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága a Dömös környéki vadregényes szurdokvölgy, a Rám-szakadék, illetve a közelben magasodó, csodálatos panorámájáról nevezetes Prédikálószék, illetve a Vadálló-kövek. A kettő közötti völgyben helyezkedik el a Szentfa-kápolna és a Kaintz György-forrás, amely az itteni túrák csomópontja.  A hely népszerűségére jellemző, hogy a területet kezelő Pilisi Parkerdő évente több százezer belépést regisztrál itt.Szeptember végétől egy korszerű, többfunkciós fogadóépület szolgálja a természetjárók kényelmét és biztonságát a Dömösről vezető út mellett, a Szentfa-kápolna szomszédságában. A 29 négyzetméter alapterületű, fából készült könnyűszerkezetes épület felső szintjén lévő teraszán a vendégek megismerkedhetnek a helyi termékekből készült finomságokkal, de lehetőségük nyílik akár a magukkal hozott úticsomag elfogyasztására is.Az első emeletén külön helységet alakítottak ki a bajba jutott turisták ellátására. Defibrillátor, elsősegély-csomag és hordágy mellett megtalálhatóak az erdei kirándulás során gyakori problémát okozó kullancs-csípés elleni eszközök is, valamint a darázscsípés sürgősségi ellátásához szükséges gyógyszerek és kötszerek. Mindezek használatát szakképzett személyzet segíti.
„A magyar természetjárás egyik legismertebb helyén állunk, a Rám-szakadék az elmúlt 100 év turista történelmének ikonikus helyszíne. Méltán híres, bakancslistás turisztikai célpont, ahol a kirándulás élménye mellett a kalandokban sem marad hiány: a patak medrén számtalanszor átkelve, néhol korlátokba kapaszkodva vagy létrán mászva araszolunk felfelé a vulkanikus tájon. Épp emiatt határozta el a Magyar Természetjáró Szövetség, mint a „Lépésekre a Dunakanyartól” GINOP projekt konzorciumvezetője, hogy a terület gazdájával, a Pilisi Parkerdő Zrt-vel közösen ide, a szakadékhoz vezető jelzett turistaút bejáratához egy apró, de annál fontosabb, a természetjárókat segítő, tájba illő, ám modern épületet emel. Egy olyan fogadóépületet, ami biztos bázisként szolgál az innen felfelé indulóknak. Pihenőhelyként, találkozási pontként, rossz idő esetén menedékként” – mondta a szeptember 28-ai avató ünnepségen Dr. Seregi János, a Magyar Természetjáró Szövetség elnökhelyettese, aki hozzátette, hogy az új épület mintegy 78 millió forintos uniós támogatásból készült, a projekt összértéke pedig 419 millió forint volt.Reinitz Gábor, a beruházást megvalósító Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatójának elmondása szerint a „Parkerdő számára a turisztikai infrastruktúra fejlesztése és így a kirándulók ökoszisztéma iránti érzékenyítése nemcsak egy feladat, hanem a fenntarthatóság magától értetődő, elválaszthatatlan része. Munkánk eredménye, illetve terméke nemcsak a faanyag, a vadhús vagy a számtalan ökoturisztikai szolgáltatás, hanem maga nagybetűs ERDŐ, Földünk egyik legösszetettebb ökológiai rendszere. Mi a Pilisi Parkerdőnél azon dolgozunk, hogy ezt a »terméket« folyamatosan biztosítsuk a jelenkor és az elkövetkező generációk számára”.


Balról jobbra: Dr. Kancz Csaba, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal főispánja; Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója; Dr. Seregi János, a Magyar Természetjáró Szövetség elnökhelyettese; Erős Gábor, országgyűlési képviselő


A beruházást a Pilisi Parkerdő Zrt. valósította meg a Magyar Természetjáró Szövetséggel konzorciumban, a Széchenyi 2020 európai uniós projekt GINOP-7.1.2.-15-2017-00019-es kódszámú, Lépésekre a Dunakanyartól című pályázat keretei között. Még több információ az aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztéséről 
ide kattintva érhető el.

 

 

Cikk első megjelenése: 2022-09-29 12:42
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter