2023. március 26., vasárnap - Emánuel
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Turistaházak kerültek használatba a Bakonyban

A Hubertlaki kulcsosház és a Malasics-ház átadása
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A Bakonyerdő Zrt. komplex turisztikai fejlesztéssorozata eredményeként október 6-án ünnepélyes keretek között adta át a felújított Hubertlaki kulcsosházat valamint a megújult Malasics-házat.

Az ugodi Hubertlaki kulcsosház felújítását a Bakonyerdő Zrt. – európai uniós pályázati projekt keretein belül – a Magyar Természetjáró Szövetséggel (MTSZ) karöltve végezte el.

Az átadás pillanata (fotó: Bodó Róbert)

Az ünnepségen beszédet mondott Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója, Veres Tibor, Ugod község polgármestere és az MTSZ képviseletében Bogyó András.

Hubertlaki kulcsosház (fotó: Bakonyerdő Zrt.)

A Hubertlaki kulcsosház a Bakony erdeinek egyik hangulatos zugában, egy ligetes völgyben helyezkedik el, alig néhány száz méterre a romantikus Hubertlaki-tótól. A ház két épületrészből áll. Az egyikben lévő tágas étkező és konyha kitűnő lehetőséget nyújt a másik épületben megszállt vándoroknak a főzőcskézéshez, falatozáshoz. A szállóépületben négy igényesen felújított szoba található összesen 18 férőhellyel.

Szöveg: MTSZ.

A Bakonyerdő Zrt. komplex turisztikai fejlesztéssorozata eredményeként megújult a csehbányai Malasics-ház is. Az épület korábban erdészházként működött. Az Országos Kéktúra útvonalához viszonyított elhelyezkedése miatt kézenfekvő volt, hogy a továbbiakban kulcsosházként szolgálja a turistaforgalmat.

Malasics-ház (fotó: Váraljai János)

Az épület szerkezete jó állapotban volt, de a vakolatot, a burkolatokat és a nyílászárókat felújították. A meglévő lakótérbe főzőtéri vizesblokk került, a korábbi raktártérből pedig vizesblokk készült. A ház új elektromos-, vízvezeték- és csatornarendszert kapott. Az erdei szálláshely két szobával és 11 férőhellyel várja a turistákat.

Forrás: Bakonyerdő Zrt.

VISSZATEKINTÉS
A Farkasgyepűi Erdészet működési körletébe és Ugod községhatárába tartozó Hamuházi réten állt az a vadászkastély, amelyet még az Esterházyak építettek és az 1900-as évek elején leégett. 1935-ben újjáépítették, de évtizedekkel később ismét a tűz martaléka lett.

A háztól néhány száz méterre található bakonyi Gyilkos tó, korábbi nevén Hubertlaki tó varázslatos látványt nyújt az év minden szakában. Ezt a természetesnek tűnő mesterséges tavat Weibl Elemér, az Ugodi Erdészet egykori vezetője, a Franciavágási Fűrészüzem vezetőjének, Weibl Lászlónak az édesapja létesítette, elzárva a Hamuházi-Séd patakot. Ennek a különleges látványosságnak messze földről a csodájára járnak.

A Nyugat-magyarországi Egyetem kürt együttese (fotó: Forestpress)

Megjelenések az átadásról:
Forestpress
, Országos Erdészeti Egyesület, veol.hu.
Varga László vezérigazgató beszéde a Hubertlaki vadászháznál.

Korábbi híradás a projektről:
Bakonyerdő Zrt. - az OKK Nyugat-dunántúli régiójának fejlesztése (2013.11.22.)

Cikk első megjelenése: 2014-10-20 18:52

Kapcsolódó túramozgalmak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter