2022. augusztus 12., péntek - Klára
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Turista Magazin tartalomismertető

2014 augusztusi szám
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Az augusztusi lapszám mellé egy Cynex ajakápolót kaptak az előfizetők. Aki még nem rendelte meg, itt megtalálja a legutóbbi Turista Magazin kivonatos ismertetőjét.

GYALOGLÁS

Kultúra
A „Muzsikál az erdő” visszatért bölcsőjébe
Ágasvárra idén érkezett először a népszerű programsorozat. Pedig ez a helyszín volt a remek gondolat megfoganásának helyszíne. Másfél évtizeddel ezelőtt Szabó Lajos erdőmérnök ugyanis itt túrázott egy zenész barátjával, aki nem átallott egy trombitát felcipelni a Mátrába. A hegytetőn meg ugyan mi mást is lehetne csinálni, mint egy hatalmasat trombitálni?! Szabó úrnak nagyon tetszett a rögtönzött koncert, és nekilátott, hogy közelebb hozza a művészetet és kultúrát a természetjáráshoz és az erdei pihenéshez.

A Kék
Élet a Kéken – 9. rész
Az Országos Kéktúra huszonharmadik túrája a Bükkön vezet keresztül. A jelzett turistaút még Szarvaskő előtt belép a Déli-Bükk kistáj területére, majd Bélapátfalva után kapaszkodik fel a Bükk-fennsík kistáj mintegy 800 méter magasan elterülő dimbes-dombos platójára. A kék sávjelzés először végigvezet a fennsík déli peremén sorakozó köveken (Őr-kő, Cserepes-kő, Tar-kő), majd a fennsíkon keresztül kalauzolja el a vándort Bánkútra. Innen az Északi-Bükk csúcsai között ereszkedik le Dédestapolcsányba, onnan pedig a Bükklábához tartozó Upponyi-hegység kistájon átvágva érkezik meg a Sajó völgyébe, Putnokra.

Menedék
High-tech a hegyen
A Monte Rosa menedékház (németül: Monte-Rosa-Hütte) már a Gorner-gleccserről felhívja magára a figyelmet. Fémelemein akkorát csillan a napfény, hogy ez érkező azt hiszi, egy hatalmas kristályt lát a hegyoldalban.

Sztori
Tátrai kalamajka
Pár éve október 23-a hosszú hétvégére esett, így hát gondoltuk, teszünk a barátainkkal egy szezonzáró túrát a Tátrában. Az akkor másfél éves, de igen élénk gyerekünk nem tűnt különösebb akadálynak. Még nyáron elkezdtem hívogatni a szállásokat: a Poprádi-tavi Hegyi Szálló telt házas, a Bilík menedékház szintén. Negyedik próbálkozásra viszont találtam helyet a Sziléziai házban. Autóval ugyan macerás felmenni az engedélyek miatt, de nem baj, majd a parkolóban hagyjuk a kocsit, és onnan felsétálunk.

KERÉKPÁROZÁS

Szubjektív
Vulkánkerülés a Börzsönyben
Az Észak-magyarországi-középhegység nagytáj részét képező Börzsöny életében a 13,5–16,5 millió évvel ezelőtt lejátszódott vulkáni tevékenység tekinthető talán a legmeghatározóbb geológiai folyamatnak. A 900 m fölé magasodó csúcsokkal is büszkélkedő Központi-Börzsöny andezitjét andezittufa és dácit kíséri. Az egykoron jóval magasabb rétegvulkán kalderáját gyűrűszerűen veszi körül a szintén rendkívül látványos Börzsönyi-peremhegység. Nagyjából 120 km vár rád, így egész napos, családdal pedig akár kétnapos tekerésre készülj!

Szubjektív
B terv balatoni nyaralásra
Ha unod a balatoni fürdőzést, a strandon lébecolást, vagy éppen beborul az ég, akkor jó, ha kéznél van egy B terv. Amely mi másról szólna a Nyugat-Balatonnál, mint a Hévíz, Keszthely és Szigliget alkotta aranyháromszög értékeinek felfedezéséről. Villámlátogatásunk alatt körbenéztünk a Hévízi-tónál, kipróbáltuk a terepsegway-ezést, ellátogattunk a Festetics-kastélyba, tekertünk egy kellemeset a Keszthelyi-hegységben, miközben begyűjtöttünk nem kevés fenomenális élményt.

Gyorssegély
Tárcsás, de nem mosógép! Fékállítás egyszerűen
Ha úgy vesszük, akkor a V fék múlt hónapban elsajátított beállítása talán még bonyolultabb is valamivel, mint tárcsaféket pozicionálni. Persze nem árt tisztában lenni a hidraulikus tárcsafékek működésével, hogy ne érjen minket meglepetés menet közben.

LOVAGLÁS

Szubjektív
Spanyol hódítók az „őrállók földjén”
Néha olyan jó lenne elsétálni a világ végére, és magunk mögött hagyni a hétköznapok rohanását, ugye?! Vagy egyszerűen lemenni a térképről. Jó lenne… Lehet is! Aki pihent már néhány napot az Őrségben, az tudja. És minden évben visszajár…

Teljesítmény
Igaz mese a „Hadak Útjáról”
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer Magyarországon – Isaszegen – egy lovas sportegyesület, amelyet Hadak Útjának hívtak... Idén tavasszal aztán az egyesület kupaktanácsa összeült, és úgy döntött, hogy nagy fába vágja a fejszéjét. Tagjai elindulnak lóháton Isaszegről Hortobágy-Mátára, magyar lovasok legnagyobb seregszemléjére, a Nyeregszemlére.

KAJAK-KENUZÁS

Szubjektív
Gemenci kalandok Az élő holtágak földjén
A Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) jóvoltából júliusban két napot tölthettünk az európai hírnévvel büszkélkedő Gemenci-erdő varázslatos ártéri világában. Vízitúra a Vén-Dunán és a Rezéti-Holt-Dunán, megannyi természeti csoda, különleges gasztronómiai élmények, összekovácsolódó csapat, ébredező gondolatok. Egy olyan vidéken, ahová miden természetjárónak el kell látogatnia. És nem csupán egyszer.

Teljesítmény
Összenőtt, ami összetartozik
Európa leghosszabb vízitúrája, a közel 2500 kilométeres Nemzetközi Duna-túra (Tour International Danubien; TID). Az idei, immáron 59. túra résztvevői június 21-én indultak Ingolstadtból, hogy leevezzenek a romániai Sfântu Gheorghe településéig. A hazai szervezők hivatalosan 2014. július 13-án, 18 órakor „vették át” Esztergomban a szlovákoktól a túra negyedik, magyarországi szakaszának lebonyolítását.

Praktikák
Fúj a szél, de eveznél?
Ami a vitorlázóknál egyértelműen áldás, az egy vízitúrán komoly veszély forrása is lehet. Ugyanakkor ha megtanulod a természet erői közül a szelet is tisztelni, semmi baj nem érhet.

VITORLÁZÁS

Praktikák
Vigyük vagy ne vigyük?
Egy-egy túrával már nagyon sok tekintetben és összefüggésében foglalkoztunk korábbi cikkeinkben. Most egy kicsit a „háttér” kerülne előtérbe. Segítünk megfejteni azt, hogy mire van feltétlenül szükségünk egy hajóút biztonságos és kényelmes lebonyolításához.

Teljesítmény
Rekorddöntések a 46. Kékszalagon
Kissé talán meglepő módon, de az idei verseny előtt nagyon kevés információ látott napvilágot a „csodahajókkal” kapcsolatban. Mivel azonban a többtestű hajók szabad utat kaptak, egyértelműen ezek a – vitorlásnyelven – csak „rohanógépeknek” becézett, elképesztően gyors hajók léptek elő a verseny fő esélyeseivé.

Népszerű hajók
Kishamis, az igaz történelem
Öregember nem vénember; öreg zenész nem vén zenész; öreg autó nem vén autó; öreg díva nem vén díva… A mondás, amely az élet nagyon sok területén bizonyította már igaz voltát. Akkor miért lógna ki a sorból az, hogy öreg hajó nem vén hajó? Pláne úgy, ha van hazánknak egy olyan hajója, mint a Kishamis. A hajó, amely olyan a Balatonon, mint amikor mondjuk Szentendrén autózva szembejön velünk egy oldtimer Volvo, Volkswagen vagy Mercedes. Sőt, még olyanabb.

Mentőszolgálat
Életmentő megszállottság
Megalakulásuk óta közel háromezer személyt mentettek ki a vízből. Nemcsak mentenek, hanem oktatnak, tájékoztatnak, tanfolyamokat szerveznek, illetve prevenciós előadásokat is tartanak. A szerteágazó tevékenységek mellett a cél mindig állandó: azért tenni, hogy a fulladásos balesetek száma minimálisra csökkenjen, valamint hogy a vízparton nyaralók, sportolók tisztában legyenek a veszélyekkel. Idén lesz tizenöt éves a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata Egyesület, amelynek elnöke, Bagyó Sándor, a mögöttük hagyott évek ellenére úgy gondolja, hogy jelenleg csak az út elején járnak.

TOVÁBBI CIKKEK

Kiállítás
Outdoor Expo 2014
Mintegy 925 kiállító 39 országból, több mint 1000 márka és közel 22 000 látogató a 21. OutDooron. Számokban így festett a németországi Friedrichshafenben megrendezett szakmai kiállítás, ahol szerkesztőségünk is jelen volt. A négynapos rendezvényen átfogó képet kaphattunk arról, hogy miként is képzelik el a gyártók a 2015-ös évet.

Toplista
10 érdekes geoturisztikai célpont
A Kárpát-medence mozgalmas földtörténeti múltjáról sokat megtudhatunk, ha figyelmesen járjuk hazánkat. A hegyek, a különös formájú sziklák, de még egy útról felvett kő is mesélhet – vulkánokról, hullámzó tengerekről vagy akár egy letűnt kor élőlényeiről. Következzen most tíz földtani és felszínalaktani látnivaló, amelyeknél érdemes hosszabban is elidőzni.

Portré
Szendrő Szabolcs
Nem szereti a titulusokat. Pedig lehetne neki jó néhány. Az elmúlt harminc évben megfordult a Börzsönytől a Himalájáig és Alaszkától a Tűzföldig. Mászott emberpróbáló hegyeket és falakat, tagja volt az 1996-os első „Magyar Mount Everest Expedíciónak” is, s mindeközben fotói szépen lassan bejárták az egész világot. Ő Szendrő Szabolcs, a hegymászó és a természetfotós. Fiatalon egy vonatbalesetben elveszítette a bal lábát, de aki ismeri, az tudja, hogy Szabolcsot ez a tragédia még szívósabbá tette. Hegymászók között az a mondás járja, hogy aki Szabolccsal nem jön ki, az magában keresse a hibát. Nála önzetlenebb, segítőkészebb és megbízhatóbb társra nincs is szükség a hegyek zord világában.

Gasztro
Csevapcsicsanyárs szilvás lilahagyma-dzsemmel

Körkép + Mi kerül ezen ennyibe
Nyári hálózsákok
A meleg nyári napok arra csábítanak, hogy túráink ideje alatt az éjszakát a szabad ég vagy egy sátorfedél alatt töltsük. De még hazánk hegyeiben is előfordulhat, hogy hajnalra 5-6 °C-ra zuhan a hőmérséklet, ami miatt nem árt már előre hálózsákba bújni. Bár a nyári zsákok kisebbek, könnyebbek és – a pehelytöltetű modelleket leszámítva – olcsóbbak is, mint a téli modellek, érdemes alaposan végiggondolni, hogy pontosan mire is lesz szükségünk.

Várak
A pokol bejárata maga a mennyország
Az egyik legszebb utazás, amelyet a Kárpát-medencében tettünk, a Duna alsó szakasza volt. Sokat hallottunk, sokat olvastunk róla, de álmunkban sem gondoltuk volna, hogy élőben ilyen mesés lesz. A Duna pokolbejáratnak hívott szakaszához indultunk, ahol Galambóc váránál régen a folyam medre hirtelen összeszűkült, vize pedig a zátonyos, sziklás, örvényes szakaszon függőleges mészkőszirtek között forrt és zubogott.

Zöld
Színpompa pintymódra A tengelic
Magyarország ornitofaunájának legszínpompásabb madarai közé tartozik a más fajokkal gyakorlatilag összetéveszthetetlen, alacsony tengerszint feletti magasságon fekvő lomberdőkben, ültetett fenyvesekben, gyümölcsösökben, szőlőkben, parkokban és kertekben egyaránt előforduló tengelic, amelyet jellegzetes hívóhangja után stiglic néven ismer a népnyelv.

Kitekintő
Mesebeli kalandok Óceániában – magyar szemmel
A világ legszebb túraútvonalai közül rengeteg található a „hosszú fehér felhők földjén”, a meseszép Új-Zélandon. Az Északi- és a Déli-szigeten egyaránt gyönyörű ösvények várják a kalandorokat, nekem mégis a déli földdarab nyerte el a tetszésemet.

MTSZ Híradó, a Turista Magazin melléklete.


Átadták a megújult kelet-bakonyi OKT-szakaszt
Természetjáró kártyák
Kisfilmjeink egy helyen
Megújul a Piros 10-es Vándorlás útvonalának jelzése
Frissül az oktatási és képzési szabályzat
Sorozatos lopások és rongálásáok
Megváltozott DDK-útvonal
Családias hangulat és örömevezés
In memoriam Bodor Árpád (1929–2014)
Új nordic walking jelzések Tatán és környékén
Ez történt anno...

MTSZ, Turista Magazin
Cikk első megjelenése: 2014-08-13 15:42
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 168 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 093 megjelent cikk, hír
 • 269 belső oldal
 • 2 285 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter