2020. szeptember 20., vasárnap - Friderika
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Turista Magazin 2017 februári szám

Tartalomismertető
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Ebben a számban tíz kevésbé ismert túraútvonal látványos hidjaival és egy újjászületett mecseki kilátóval ismertetünk meg, valamint a Felvidék egyik legérdekesebb várával csábítunk ki a szabadba, de nekivághatsz a Dunakanyar 66 jelvényszerző túramozgalomn teljesítésének is. Két új rovatunk egyikében a Hortobágyi Nemzeti Parkról, a másikban az Emberevő cigányok vesztőhelyének történetéről olvashatsz. Az inkák földjének és a Hortobágy természetfotósának bemutatása színesítik az újságot, amelyben az Élet a Kéken záró fejezete tanácsokat ad, mire ügyeljenek azok, akik az Alföldi Kéktúrára készülnek.

Top 10
Kis hidak nagy felfedezésekhez
Képeslapok hazánk kis hídjairól, a kőtől az acélon át az újból felfedezett fáig, amelyek között szerepel a Gyadai tanösvény egyedi függőhídja, a tatabányai via ferrata vietnami hídja és dégi angolkert fahídja is.

Messzelátó
Az orfűi főnix – Balázs-kilátó
Akárcsak a mitológia neves madara, a Balázs-kilátó is képes saját poraiból újra felépülni.

Fókuszban a természet A Hortobágy természetfotósa – Szilágyi Attila
A madarakat fényképezi legszívesebben.

További cikkek


A Hónap Turistaháza
Hármashatár-hegyi turistaház – Újjászületés a főváros felett
(Írta: Nagy Loránd István)
Az elmúlt öt évben nagy volt a sürgés-forgás a Budai-hegyek egyik legemblematikusabb csúcsának közelében. A Pilisi Parkerdő Zrt. beruházásainak eredményeként előbb egy erdei iskola, majd egy bisztró nyitotta meg itt a kapuit, utána pedig egy csodálatos panorámával kecsegtető kilátó nőtt ki a semmiből. Nem sokkal később már a turistaház is látogatható volt, és mi az elsők között próbálhattuk ki.


Élet a Kéken
Ezekre készülj, ha az Alföldi Kéktúrát szeretnéd végigjárni!
(Írta: Horváth Béla)
Az Alföldi Kéktúra teljesítése után megpróbálom összefoglalni a tapasztalataimat, és néhány tanácsot szeretnék adni azoknak, akik úgy döntenek, hogy nekivágnak e nem mindennapi kalandnak. Aki azt gondolja, hogy a síkságon való poroszkálás nem kihívás, óriásit téved.


Ti írtátok
Hegymászás az inkák földjén – 2. rész
(Írta: Gazsó Krisztián)
Két mászóciklusunk közül az első hozott igazán eredményt, ha a csúcsok elérésére gondolunk. A La Pazban eltöltött ötödik reggelen szálltunk be az értünk érkező, viharvert kombiba, amellyel a Condoriri régióba vettük az irányt.


Lyukas bakancs
„Dunakanyar 66”
(Írta: Dömsödi Áron)
A Dunakanyar hegyvidékeit keresztben átszelő piros sávjelzés 66 kilométere mindent bemutat a két testvér, a Börzsöny és a Visegrádi-hegység vulkanikus tájaiból, amit csak érdemes felfedezni a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban. Sajátos hangulatú, kellemes túraútvonal, legyen szó többnapos trekkingről, egynaposokra osztott kirándulások sorozatáról vagy emberpróbáló teljesítménytúráról.


Mesél a térkép
Emberevő cigányok vesztőhelye
(Írta: Lánczi Péter)
Első hallásra középkori legendára vagy egy morbid viccre gondolhatnánk, pedig létező helyről van szó, amelyet a térképen is megtalálhatunk, és véres történetét nem is annyira a régmúltban kell keresnünk.


História
Füleki vár, a házakkal körbezárt történelem
(Írta: Hidvégi Brigitta)
A határtól alig húsz percre, Budapesttől csak kétórányi autózásra helyezkedik el, Füleket mégis viszonylag kevesen látogatják Magyarországról. Ez idáig valamiért nekünk is kiestek a látószögünkből a külföldi célpontok, amikor a História rovatba kerestünk témát – kár volt. A Felvidék egyik legérdekesebb várához látogattunk el.


Interjú
A tanösvénykészítők
Nevezhetnénk akár „játékkészítőknek”is őket, hiszen ez a cég az, amelyik a hazai tanösvények régimódi tábláiba játékosságot vitt. A kreatív stúdió 20 éves munkáját nemrég díjjal is jutalmazták.


Nemzeti parkjaink
A végtelen puszta – Hortobágyi Nemzeti Park
(Írta: Nagy Loránd István)
Hazánk első és egyben legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkja a puszta jellegzetes tájképének, természeti és kulturális értékeinek, történelmi emlékeinek őrzője. Törzsterületének jelentős része bioszféra-rezervátum, illetve úgynevezett ramsari, azaz a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek jegyzékében szereplő terület. A darvas címerű, az ember és a természet évezredes, harmonikus együttélésének színteréül szolgáló Hortobágyi Nemzeti Park 1999-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára.


Zöldhullám
Molnárgörény – Az emberkerülő vadász
(Írta: Nagy Loránd István)
Magyarország emlősfaunájának van egy kevésbé ismert ragadozója, amely megtévesztésig hasonlít közeli, egyébként vadászható rokonára, de attól eltérően nagyon idegenkedik az embertől, a településektől és az erdőktől. Hazai állományának nagyságáról nem rendelkezünk pontos információkkal, azt viszont tudjuk, hogy kiemelt oltalmat érdemel.

A Magyar Természetjáró Szövetség híreiből


Elhunyt a legidősebb aranyjelvényes túravezető.


Gyalogtúra-vezetői tanfolyam indul.


Nyárra vízitúra-vezető lehetsz!


Izgalmas programsorozattal vár az 54. Természetbarát Hét.


Bemutatkozik az Újpesti Természetbarátok Turista Egyesülete.

MTSZ, Turista Magazin
Cikk első megjelenése: 2017-02-07 11:02
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 4 922 regisztrált felhasználó
 • 2 333 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 137 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 30 esemény
 • 2 825 megjelent cikk, hír
 • 263 belső oldal
 • 2 209 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter