2021. szeptember 25., szombat - Eufrozina, Kende
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Túrázás a szigorított védelmi intézkedések tükrében

A Magyar Természetjáró Szövetség tájékoztatása
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

Cikkünkben a 104/2021. (III.5) számú kormányrendelet azon szabályait találod összegyűjtve, amelyek a 2021. április 7-én kezdődő védelmi intézkedések lépcsőzetes enyhítése ellenére továbbra is érvényben vannak és érintik a természetjárókat.


A kül- és belterületi zöldterületek - erdők, parkok, arborétumok – látogathatók. Túrázni továbbra is csak egyedül, vagy a közös háztartásban élőkkel együtt szabad.  A maszk viselése ez idő alatt nem kötelező. A kijárási tilalom este 11 és reggel 5 óra közötti időszakra vonatkozik.

 

Hivatkozás a rendelet 3.§. (1.-3.) pontjaira:

 

(1) A kijárási tilalmon kívüli időben az egyéni szabadidős sporttevékenység külterületen, valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható, azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.

(2) Az egyéni szabadidős sporttevékenység során nem kell a maszkot viselni.

(3) A külterületen, illetve a települések belterületén található parkok, arborétumok és erdők nyitva maradnak, azok az e rendelet hatálybalépésekor hatályos jogszabályi rendelkezések szerint látogathatóak.A szálláshelyek kizárólag üzleti vagy oktatási célból fogadhatnak vendéget, turistákat továbbra sem.

 

Hivatkozás e rendelet 7.§ (3-4.) pontjaira:

A szálláshelyen tartózkodásra az R.* szabályait kell alkalmazni. A  szálláshelyen az  R. 10.  § (3) és (4)  bekezdése szerint jogszerűen tartózkodó vendég a  szálláshelyen található (1) bekezdés szerinti helyszíneket nem látogathatja.

*R: 484/2020. (XI.10) Kormányrendelet 10. § (1-3.)


A sportlétesítményeket továbbra is csak a versenyszerűen sportolók használhatják edzés céljából
.

Hivatkozása a rendelet 7.§ (6.) pontjára:

A jégpályák, az uszodák, az edző- és fitnesztermek és a sportlétesítmények az e rendelet hatálybalépésekor hatályos jogszabályi rendelkezések szerint, az R. szabályaiban meghatározottaknak megfelelően – a sportról szóló törvény szerint versenyszerűen sportolók számára edzésen vagy sportrendezvényen való részvétel céljából – látogathatóak.


A természetjáró képzésekre vonatkozó áthúzott szövegrész 2021. április 19-től aktualitását veszti, a 177/2021. (IV.15) számú kormányrendelet érvénybe lépésével. Az Oktatási és Képzési Bizottság legfrissebb tájékoztatása ezen a linken érhető el.

Mivel az MTSZ által jóváhagyott természetjáró tanfolyamok a felnőttképzési törvény hatálya alá tartoznak, ezért azok előadásai csak online módon tarthatóak meg. Vizsgát szervezni nem lehet, a meghirdetett, folyamatban lévőket pedig későbbre kell halasztani.

Hivatkozás a rendelet 11. § (5) pontjára:

A felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény (a továbbiakban: Fktv.) 2. § 8. pontja szerinti kontaktórás formában szervezett oktatást, képzést – ideértve az  Fktv. 1.  § (2)  bekezdése szerinti jogszabály alapján szervezett oktatás és képzés felnőttképző által történő megszervezését is – a  képzésben részt vevő személyek és az  oktató közötti személyes találkozást nem igénylő kapcsolatban alkalmazott digitális eszköz segítségével megvalósuló módon vagy zárt rendszerű elektronikus távoktatás, illetve távoktatás formájában kell megszervezni, befejezni abban az esetben is, ha azt jogszabály, támogatói okirat, támogatási szerződés, felnőttképzési szerződés, hatósági szerződés vagy képzési program egyébként nem teszi lehetővé. A felnőttképzésben vizsga nem szervezhető. Az e rendelet hatálybalépésekor már megkezdett és folyamatban lévő, illetve újonnan meghirdetett vizsgát el kell halasztani.
Változatlanul érvényben vannak a maszkviselés, a másfél méteres távolságtartás és a kijárási korlátozás szabályai. Csoportos túrák, tehát a rendszeresen vagy alkalmilag találkozó, ismerős vagy ismeretlen túrázók közös kirándulása és a természetjáró tagszervezeteink zárt és nyílt programszervezése továbbra is tilos! Az erre vonatkozó részleteket itt találod.

 

Javasoljuk,hogy tájékozódj hiteles forrásokból, ezért figyeld a koronavirus.gov.hu-t és a Magyar Közlönyt, ahogy mi is tesszük.
 

Vigyázzunk egymásra, jó egészséget kívánunk!

 

MTSZ Országos Központ
fotó: stockphoto#túrázz felelősen #vigyázzunk egymásra

 

 

 


Cikk első megjelenése: 2021-03-08 15:47
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 090 regisztrált felhasználó
 • 2 428 hírlevél előfizető
 • 345 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 2 988 megjelent cikk, hír
 • 279 belső oldal
 • 2 252 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter