2023. március 25., szombat - Irén, Írisz
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Tudnivalók természetjáró rendezvények szervezéséről

Változnak a védettségi igazolványra vonatkozó szabályok
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

Összeállításunkban azokat a hatályos jogszabályokat találod, amelyeket a természetjáró rendezvények szervezése során érdemes szem előtt tartani. Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy cikkünk csak tájékoztató jellegű! Javasoljuk, hogy a teljes körű információkért kövesd a koronavirus.gov.hu-t és a Magyar Közlönyt, ahogy mi is tesszük.


Általános tudnivalók

A maszkviselés és a másfél méteres távolságtartás továbbra is kötelező azokon a helyeken, ahol a védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, például tömegközlekedési eszközön vagy a boltban.

 

A rendezvényszervezés aktuális szabályai

Az alábbiakban részletezett, rendezvényszervezésre vonatkozó intézkedések ebben a formában várhatóan 2022. április 30-ig lesznek érvényesek. 2022. május 1-je után a védettségi igazolványra vonatkozóan új szabályok lépnek érvénybe.


A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet értelmében, ha a rendezvényt (például csoportos túra, emléktúra, találkozó, teljesítménytúra, túraverseny, közgyűlés) szabadtéren tartják, és azon az ott foglalkoztatottakon kívül 500 főnél kevesebben vannak, akkor a rendezvényen a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet. Ha meghaladja az 500 főt a résztvevők száma, akkor a rendezvényen koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő 18. életévét be nem töltött személy vehet részt. A zárt térben rendezett eseményen csak a koronavírus ellen védett személy illetve a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt.

Akár szabadtéri, akár zárt térben megtartott eseményről legyen szó, a rendezvény szervezője és a rendezvény helyszínének üzemeltetője felel a védelmi intézkedések betartásáért, a védettségi igazolvány személyazonosító okmánnyal vagy útlevéllel együtt történő ellenőrzéséért.

 

 

A védettségi igazolványra 2022. május 1-től vonatkozó szabályok


2022.02.08-án megjelent a 35/2022. (II. 8.) Korm. rendelete a koronavírus elleni védettség igazolásával összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 13/2022. (I. 20.) Korm. rendelet hatálybalépéséről, amelynek értelmében a védettségi igazolvány 2022. május 1-től oltottsági igazolvány lesz.

Az abban foglaltak szerint 2022. május 1-től az a 18 év feletti személy rendelkezik érvényes oltottsági igazolvánnyal, aki

 • egydózisú oltóanyagot kapott. Ebben az esetben az igazolvány az első oltást követő hat hónap elteltéig érvényes, a második oltást követően pedig korlátlan ideig (Janssen vakcina)

 

 • kétdózisú oltóanyagot kapott. Ebben az esetben a második oltást követő hat hónap elteltéig, a harmadik oltást követően pedig korlátlan ideig érvényes. (A második oltást követően korlátlan ideig akkor, ha a második oltás egydózisú oltóanyaggal történt.)

 

 • egydózisú oltóanyag esetén az első oltást követő hat hónap elteltéig a második oltást, vagy kétdózisú oltóanyag esetén a második oltást követő hat hónap elteltéig a harmadik oltást azért nem vette fel, mert koronavírussal megfertőződött.

 

 • 18 év alattiaknál egydózisú oltóanyag esetén egy, kétdózisú esetén két oltás elég az igazolvány érvényességhez.Ha valakire az előbb felsoroltak egyike sem igaz, akkor annak érvénytelen lesz az oltottsági igazolványa 2022. május 1-je után.

 


A koronavírus elleni védettség igazolására alkalmas a

 • 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet) szerinti Magyarország által elismert hatósági igazolvány (a továbbiakban: védettségi igazolvány)
 • vagy a Korm. rendelet szerinti védőoltást igazoló applikáció
 • vagy az uniós digitális Covid-igazolvány.

Mivel a plasztikkártya önmagában nem, de a rajta lévő QR viszont tartalmazza az okmány érvényességéhez szükséges adatokat, ezért 2022. május elsejét követően azt egy annak beolvasására alkalmas eszközzel (például: EESZT Covid Control alkalmazás) hitelesen ellenőrizhetik a szervezők. Arra azonban ügyelni kell, hogy adatokat semmilyen módon nem szabad rögzíteni vagy tárolni.

 

MTSZ Országos Központ
fotó: Gulyás Attila/MTSZ

Cikk első megjelenése: 2022-02-14 14:55
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter