2023. február 04., szombat - Csenge, Ráhel
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Tizenötezren vettek részt a XV. Erdők Hete rendezvényein

A magyar erdők és a fa nemzeti vagyonként és értékként történő bemutatása
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Az ország ötven helyszínén mintegy tizenötezren vettek részt a XV. Erdők Hete októberben tartott rendezvénysorozatán. A vidékfejlesztési miniszter megbízásából az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett eseménysorozat központi gondolata a magyar erdők és a fa nemzeti vagyonként és értékként történő bemutatása volt. A nagyrészt erdészeti erdei iskolákban zajló programok között volt erdei nyílt nap, erdei sportverseny, tanösvénylátogató kalandtúra és még sok érdekesség.
Sikerrel zárult a XV. Erdők Hete rendezvénysorozat. Októberben az ország 50 helyszínén mintegy tizenötezer résztvevő látogatta meg a magyar erdőket bemutató programokat. Az Erdők Hete megrendezéséről 2009. óta az erdőtörvény rendelkezik, a vidékfejlesztési miniszter az idei évben is a mozgalmat 1996-ban elindító Országos Erdészeti Egyesületet kérte fel az események összehangolására.

A főleg erdészeti erdei iskolákban és ökoturisztikai centrumokban szervezett programok között voltak erdőismereti vetélkedők, erdészek által vezetett túrák és tanösvénylátogatások, erdei sportversenyek és nyílt napok, de kézműves programok és szakmai konferencia is színesítették a kínálatot.

A programhelyszínek közül kiemelkedik Ajka, az Ipoly-mente, Gemenc, Győr, Gyula, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza, Szolnok, Pécs és Tamási térsége. A rendezvénysorozat nyitó eseményét a Nógrád-megyei Katalinpusztán az Ipoly Erdő Zrt. új ökoturisztikai központjának avatása jelentette.

Az Erdők Nemzetközi Évében a magyarországi Erdők Hete kiemelt témája az erdő és a fa nemzeti vagyonként történő bemutatása volt. A világon 1,6 milliárd ember, vagyis a Föld lakossága egynegyedének megélhetése függ az erdőktől. Magyarországon ez az arány kisebb, mégis az erdők munkahelyteremtő képessége, vidékfejlesztésben betöltött szerepe komoly lehetőséget jelent a szegénység felszámolásában. Az erdők helyes használatát, javainak fenntartható hasznosítását és védelmét éppen ezért már a gyermekeknek meg kell tanulniuk.

Az Erdők Hete rendezvénysorozatot tizenöt éve az idén fennállásának 160. évfordulóját ünneplő Országos Erdészeti Egyesület indította útjára. Az erdei iskolák összeállította programokból kinövő országos esemény időpontjáról napjainkban már a vidékfejlesztési miniszter rendelkezik, és a hazai erdők széles körű bemutatását szolgálja.

A programok célja, hogy a gyerekek, a családok és az egész hazai társadalom közelebb kerüljön a hazánk termőterületének egynegyedét borító erőkhöz, amely a magyarországi védett növény- és állatfajok csaknem kétharmadának ad otthont.
Cikk első megjelenése: 2011-11-07 22:52
Módosítva: 2011-11-07 22:52
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 18 esemény
 • 3 132 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 294 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter