2023. február 09., csütörtök - Abigél, Alex
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Tisztul a kép a szabadtéri rendezvények szervezéséről

Zöld utat kaptak a teljesítménytúrák
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

A természetjáró rendezvényekről 2020. május 18-án kiadott tájékoztatásunk után ismét felvettük a kapcsolatot az Emberi Erőforrások Minisztériumával egyes fogalmak és tényállítások pontosítása céljából.

A nemrégiben érkezett újabb állásfoglalás, valamint a 170/2020. (VI. 30) és a legfrissebb 241/2020. (V.27) számon közzétett Kormányrendeletek együttes értelmezése alapján reális képet kaptunk arról, hogy napjainkban Magyarországon a témához kapcsolódó újabb rendelet kiadásáig és a vészhelyzet visszavonásáig, milyen feltételekkel valósítható meg teljesítménytúra és túraverseny.

2020. május 18-án többek között a következőkről tájékoztattuk olvasóinkat: „A teljesítménytúra és a túraverseny sportrendezvénynek minősül, ezért az ilyen típusú események Magyarország teljes területén szervezhetők, de csak zárt körülmények között és nézők nélkül. A zárt körülmények feltételeinek megteremtése a szervezők felelőssége.”

Az előző állítás forrásaként szolgáló rendeletet pozitív irányba felülírta egy újabb, május 28-tól hatályos, így továbbra is a megfelelő egészségvédelmi intézkedések betartása mellett már nézők részvételével is megrendezhető a teljes időtartamában szabadtéri túra és teljesítménytúra.

A közérthetőség kedvéért összeszedtük a téma legfontosabb tudnivalóit és fogalmait.


Mi minősül sportrendezvénynek?

A sportszervezet vagy sportszövetség által szervezett sportesemény és a sporttevékenység céljából megtartott verseny és mérkőzés, amely működhet versenyrendszerben vagy azon kívül.  


Miért minősül sportrendezvénynek a túra és teljesítménytúra?


Azért, mert a szabadidős tevékenységek-mint például a túra és teljesítménytúra- a versenyrendszeren kívüli kategóriába sorolandóak.


Mit jelent a szabadtéri sportrendezvény?

Az a program szabadtéri, amely teljes időtartama alatt fallal körülhatárolt, fedett épületen kívül zajlik. Tehát a teljesítménytúrák rajtoltatása és érkeztetése, az ellenőrzőpontok működtetése és az esetleges büféellátás csak szabadtéri körülmények között valósítható meg.
   
A szabadtéri sportrendezvényen részt vehetnek nézők is?


Az egészségvédelmi intézkedések betartása mellett – ezek közül a legfontosabb a 1,5 méteres védőtávolság - igen, létszámkorlát nélkül. A túrázás és a teljesítménytúrázás során ritkán fordul elő az ültetett nézőteres helyszín, azonban a rendelet külön kitér az erre vonatkozó szabályokra. Ennek értelmében tehát két néző között három és a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket üresen kell hagyni. A túrák és teljesítménytúrák résztvevőire milyen egészségvédelmi intézkedések vonatkoznak?A túrázók, teljesítménytúrázók esetében az edzésekre vonatkozó védelmi intézkedések az irányadóak. Ezek bizonyos esetekben eltérhetnek az általánosan szabályoktól (például a másfél méteres távolságtartás mellőzése), a pontosság kedvéért azonban javasoljuk a Nemzeti Népegészségügyi Központ
sportedzésekről szóló tájékoztatójában összegyűjtött tudnivalók elolvasását és a túrázás során ésszerűen alkalmazható gyakorlati tudnivalók betartását. Általánosságban kiemelnék azt, hogy mind az egyén, mint a közösség együttes érdekében a túraprogramokon csak tünet és panaszmentes személyek vegyenek részt.Rendezők és szervezők


A sporteseményen, jelen esetben a túrán és a teljesítménytúrán az egészségvédelmi intézkedések betartása és betartatása mindig a szervező felelőssége, erről a jogalkotó is így rendelkezik. Régóta ismert tény, hogy a jog nem ismerete nem mentesít a felelősség alól, így a jogszabálysértés elkerülése végett kérjük a rendezőket és szervezőket, hogy elsősorban a koronavirus.gov.hu és a Magyar Közlöny alapján tájékozódjanak.

 

MTSZ Országos Központ

A témával kapcsolatban
2020. május 18-án és 2020. május 8-án megjelent híreinket a linkekre történő kattintás után éritek el.

Cikk első megjelenése: 2020-05-29 14:21
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 22 esemény
 • 3 134 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 294 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter