2023. március 24., péntek - Gábor, Karina
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

TeSzedd a Kéken - Tisztítsuk meg együtt

Önkéntesen a Kéktúra tiszta útvonaláért
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Tisztítsuk meg közösen a Kékkör útvonalát! Mi biztosítjuk az önkéntesek számára a kesztyűt és a szemetes zsákokat, nekik csak a szemetet kell összeszedni! Senki ne habozzon, csatlakozzon, szeddjük együtt a Kéken!

Az akcióhoz szükséges információk a csatolt mellékletek között találhatók.


Kedves Természetjáró Barátunk!

Az idei évben is megszervezi a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akciót az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) a Vidékfejlesztési Minisztérium megbízásából. Az eseményre május 9–11. között kerül sor szerte az országban. A szemétgyűjtési akcióhoz csatlakozó önkéntesek ebben az esztendőben egy európai kezdeményezésben vesznek részt a május 9–11. között megvalósuló TeSzedd! akcióval, ugyanis hazánk csatlakozik a "Tisztítsuk meg Európát" elnevezésű kezdeményezéshez! Ennek keretében május 10-én Európa 28 országában szed egyszerre szemetet a lakosság.


Ehhez kapcsolódva hirdeti meg a MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG a TeSzedd a Kéken! elnevezésű szemétszedési akciót ugyanebben az időszakban. A program elsődleges célcsoportjai az ifjúsági szervezetek, tanintézmények és iskolák, erdészetek, valamint vállalatok, cégek, önkormányzatok, civil szervezetek, magánszemélyek és a gyermekes családok, akik szeretnék a környezetüket hosszú távon is szebbé, élhetőbbé tenni, illetve részt venni a TeSzedd a Kéken! környezetszépítő mozgalmunkban.

A rendezvény célja természeti értékeink közös védelme, a környezettudatosság növelése, a szemléletformálás, hogy minél több ember figyeljen oda környezetére, és minél kevesebbet szemeteljen. Azt is szeretnénk, ha minél több ember kifejezésre juttatná a benne rejlő igényt a tisztaságra, valamint felhagyna a szemeteléssel.


Az Országos Kékkör (Országos Kéktúra + Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra + Alföldi Kéktúra) több mint 2500 km hosszú túraútvonalát szeretnénk megtisztítani a szeméttől, hogy minden túrázót tiszta környezet várjon.

A lelkes tisztogatóknak számos ponton lesz lehetőségük kapcsolódni akciónkhoz. Jelentkezni lehet egy találkozási pontra egyedül, de csatlakoztatni lehet egy csoporthoz is, lehet hozni a családot, barátokat, avagy akár egy 10 fős, lelkes társaságot.

Jelentkezés az akcióban való részvételre interneten keresztül történik. Regisztrálni 2014. április 14-től a "teszeddakeken.hu" oldalon a "Regisztráció" gombra kattintva lehet. Jelentkezési határidő: május 5. Az oldal térképes keresőjében lehet tájékozódni arról, hol vannak a Kéken találkozási pontok. A találkozási pont azt a helyszínt jelöli, ahonnan elindulnak majd együtt az akció keretében szemetet szedni.

A TeSzedd a Kéken! mozgalom keretében 10 km-es szedési szakaszokba csatlakozhatnak be a 10 fős csoportot alkotó önkéntes résztvevők az Országos Kékkör három nagy szakaszán. A szemétgyűjtés az Országos Kékkör útvonalának 10 m-es sávjában történik. Tapasztalt túravezetők gondoskodnak a résztvevők biztonságáról.

Mikor lehet tevékenyen részt venni az Országos Kékkör megtisztításában?
A jelentkezők három nap közül is választhatnak. Lehet szemetet szedni május 9-én, 10-én vagy 11-én. Csak ki kell választani egy napot! Aki szeretne, akár mindhárom napon jöhet, de fontos, hogy lehetőleg egy nap csak egy helyszínre jelentkezzen! A TeSzedd a Kéken! azért háromnapos, hogy minél többen részt tudjanak venni rajta.

Érdemes hozni olyan dolgokat, amelyekre napközben szükség lehet, így pl. enni- és innivalót, szúnyog- és kullancsriasztót, allergia elleni gyógyszert, illetve kézfertőtlenítőt a fertőzések elkerülése érdekében. Kényelmes, sportos, laza ruha a praktikus. Lényeg, hogy zárt és többrétegű legyen, hogy védje a bőrt a sérülésektől. (Biztonság kedvéért – ha eleredne az eső – esőkabát.)

A TeSzedd! szervezői a szemét elszállítását és ártalmatlanítását vállalják, valamint biztosítják a szemétszedéshez szükséges eszközöket (szemeteszsák, kötöző anyag, munkavédelmi kesztyű, maszk).

A TeSzedd a Kéken! keretében nem szabad összeszedni építési-bontási törmeléket (sittet), veszélyes hulladékot, gyógyszereket, akkumulátort, motorolajt, elektromos és elektronikai berendezéseket, zöldhulladékot (pl. levágott faágat). Ezeket ott kell hagyni, viszont feltétlenül jelezni kell a helyi koordinátornak, túravezetőnek, aki rögzíti ezek pontos helyszínét a későbbiekben történő elszállítás végett. Össze lehet viszont szedni bármit, ami kézzel, kesztyűben biztonságosan szedhető és zsákban gyűjthető, illetve abban elszállítható.

Örömmel vesszük, ha csatlakozol kezdeményezésünkhöz. Szeretettel várunk!

Üdvözlettel:

Győri Tamás József
Magyar Természetjáró Szövetség
igazgató

Tájékoztató a csatolt mellékletből letölthető és:


Ezután már csak egy napot és egy helyszínt kell választani:
A szervezésről korábban megjelent első híradásunk itt olvasható.
Az akcióhoz szükséges információk a csatolt mellékletek között találhatók.

MTSZ, Turista Magazin.
Cikk első megjelenése: 2014-04-18 14:03
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 22 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter