2022. november 30., szerda - András, Andor
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Testi-lelki egészségmegőrzés a természet segítségével

A Természetjárók Napján is találkozhatunk a NEFI-EKK tanácsadóival
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Egészségügyi mérésekkel és életmód-tanácsadással is várják a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központjának munkatársai a Magyar Természetjáró Szövetség rendezvényein az érdeklődőket.

Az egészséges életmód nemcsak helyes táplálkozásból és rendszeres testmozgásból áll, fontos része a stresszoldás, a lelki egyensúly megteremtése is. Sokan azt gondolják, nincsen lehetőségük, idejük stresszcsökkentő tevékenységeket végezni, pedig számos betegség is megelőzhető lenne a hétköznapokban felgyülemlett feszültség levezetésével.

Ennek egyik legegyszerűbb és mindenki számára elérhető módja egy kiadós séta a természetben. A természetjárás vagy egy egyszerű kiadósabb séta amellett, hogy stresszcsökkentő hatású, további pozitív élettani hatásokkal is bír: csökkenti a testzsírt, a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, serkenti az anyagcsere-folyamatokat, és javítja a hangulatot is!

Éppen ezért a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központja (NEFI-EKK) erdei programokra vár mindenkit – hiszen a természetjárás egy olyan egészségvédő tevékenység, amely valóban mindenki, a kicsik és nagyok, az idősek és fiatalok számára egyaránt elérhető.

Az intézet munkatársaival találkozhattunk az MTSZ legutóbbi rendezvényén, 2015. szeptember 19-én, szombaton Galyatetőn, Magyarország legmodernebb turistacentrumának átadása alkalmával, és találkozhatunk még egyszer szeptember 26-án, szombaton Dobogókőn a Természetjárók Napján.

A rendezvényeken amellett, hogy a természetben végezhető különféle mozgásformákkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, a NEFI szakemberei egészségügyi mérésekkel és életmód-tanácsadással is várják a résztvevőket: energiaegyensúly-tanácsadáson, stresszszintmérésen és a dohányosok szén-monoxid-méréssel egybekötött dohányzásról való leszokást segítő tanácsadáson vehetnek részt.

Az energiaegyensúly-tanácsadás keretében a testösszetételi adatok mérését követően hasznos, egyénre szabott tippeket kaphatnak a résztvevők a táplálkozás és a fizikai aktivitás témakörében. A program célja, hogy kötetlen formában egyéni egészségi állapotnak megfelelő életmóddal és egészséges táplálkozással kapcsolatos ismeretekhez jussanak az érdeklődők.

A stresszszintmérés és stressz kezelési tanácsadás egy pszichológus szakember segítségével történik, amely során az érdeklődők egy egyéni stresszcsökkentő tanácsadáson és szűrésen vehetnek részt.

A szén-monoxid-mérést elsősorban a dohányosoknak javasoljuk. Az eredmény kiértékelését követően, a dohányzásról való leszokással kapcsolatos személyes beszélgetés, információnyújtás és tanácsadás is igénybe vehető pszichológus szakember segítségével.

A teljes program ingyenes, találkozzunk szeptemberben a természetben!

További információ az egeszseg.hu oldalon.

A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet programja a TÁMOP-6.1.3.B - Népegészségügyi kommunikáció fejlesztése c. projekt keretén belül valósul meg.
Cikk első megjelenése: 2015-09-22 14:11
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 113 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter