2022. augusztus 15., hétfő - Mária
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Természetjáró Kegyeleti Túrák új határidővel

A túrasorozat teljesítésére még két év áll rendelkezésre
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A Kinizsi Természetbarát Egyesület turista elődeinkre emlékezve hirdette meg kegyeleti túrasorozatát az első világháború kitörésének centenáriumi évére. A széleskörű érdeklődésre tekintettel az egyesület elnöksége – a feltételeket néhány ponton módosítva – a teljesítés időszakát meghosszabbította.

A résztvevők köre: a túrasorozatba 6 éves kortól kezdve bárki bekapcsolódhat, aki levélben (Kinizsi TE 1068 Budapest, Városligeti fasor 44.), vagy a kte.levelek kukac gmail.com címen részvételi szándékát bejelenti, az igazolólapot az egyesület rendezvényein beszerzi, vagy honlapjukról letölti. (Az itt csatolt mellékletben is letölthető.)
Nevezési díj 200.- Ft, a díjátadón fizetendő.

A teljesítés időszaka: 2014. január 1. – 2018. november 11.
Teljesít az a résztvevő, aki a fenti időszakban a hat emlékhely mindegyikét felkeresi, azt bélyegzéssel, kérdés megválaszolásával, illetve egyéb módon igazolja. Az igazolólap leadása, ellenőrzése a díjátadón történik, de a teljesítésről előzetes tájékoztatást kérünk a fenti címek egyikén. (Letölthető kiírás a csatolt mellékletben.)

Díjazás: kitűző.
A díjak kiadása: az egyesület által évenként megrendezésre kerülő centenáriumi eseményeken történik, amelyek időpontjait, helyszínét honlapjukon teszik közzé.

Kinizsi Természetbarát Egyesület

A túrasorozatban felkeresendő emlékhelyek:
Veres Gyuri pihenő (Körtvélyes-puszta), Neptun kő (Margit-sziget), Turista emlékoszlop táblája (Csúcs-hegy), Galya-csurgó (Galyatető), Hősi emlék (Dobogókő). Turistahősök emlékműve (Sas-kő)

Történelmi visszatekintés

Az első világháború a természetjárók soraiból is szedte áldozatait. Már a háború elején  megfogalmazódtak olyan szándékok, hogy a harcokban elesetteknek egy tátrai csúcson emlékművet kellene állítani. Erre azonban a későbbiekben már nem nyílt lehetőség.

Elsőként – 1920-ban – az Encián Turisták egy emléktáblával megjelölt  pihenőt  létesítettek  a  pilisi  Körtvélyes-pusztán  a  galiciai Brzezany  mellett  1916.  szeptember  30-án hősihalált halt túratársukra, Veres Györgyre emlékezve.

1925-ben a Neptun Budapesti Evezős Egylet emlékkövet állított  kilenc hősihalált halt tagja emlékére a Margit-szigeten.

Az egykori dr. Győző Dezső menedékház előtt állt a Budapesti Turista Egyesület világháborús turista emlékoszlopa. Ennek emléktáblája a ház magánosítása után a kőkeritésen került elhelyezésre.

A legnagyobb véráldozatot a Budapesti Egyetemi Turista Egyesület adta, közöttük Csepcsányi Tibort, Mervay Sándort, Serényi Jenőt a Turistaság és Alpinizmus munkatársait. Elesett tagjaik emlékére Weszelovszky Béla terve alapján 1930-ban foglalták a Galya-csurgót.

A Magyar Turista Egyesület Dobogókőn 1931-ben a Hősi emlék felállításával emlékezett meg elvesztett tagjairól.

A Magyar Turista Szövetég a mátrai Sas-kőn állíttatta fel emlékművét, a tagszervezetek anyagi támogatásával, vagy kétkezi munkájuk felajánlásával. Az emlékmű Antal Károly – a Magyar Munkások TE tagja - terve alapján készült,és 1930. június 9-én került átadásra.  Ez lett a szövetség kegyeleti túráinak célpontja az elkövetkező években.
Cikk első megjelenése: 2016-12-19 11:14

Csatolt dokumentumok

Kapcsolódó szervezetek

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 168 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 094 megjelent cikk, hír
 • 269 belső oldal
 • 2 285 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter