2020. október 29., csütörtök - Nárcisz
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Természetismereti vetélkedő diákoknak

Döntőhöz közelít az "Indulj el egy úton..."
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Ki volt az első magyar hegymászó? Melyik nemzeti parkban található az Apródok útja tanösvény? Mit jelez a háromszög alakú turistajelzés? Hány kilométeres az Országos Kéktúra Budai-hegységben vezető szakasza?


Ezekre a kérdésekre nem, de ehhez hasonlóakra biztosan számíthattak azok, akik részt vettek a Seregélyesi Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Magyar Természetjáró Szövetség által meghirdetett ingyenes, „Indulj el egy úton!” elnevezésű természetismereti és turisztikai vetélkedőn.

A szervezők immár negyedik alkalommal írták ki ezt az egyre népszerűbb versenyformát a magyarországi és a határon túli iskolák számára. A program legfontosabb célja egyrészt népszerűsíteni az aktív természetjárást, másrészt többrétű természetismereti tudással gazdagítani a diákokat. A próbatétel szakmai anyagának alapja az Országos Kéktúra útvonala.
A megmérettetés során a versenyzők mélyebben is megismerhették az Országos Kéktúrát. Az érintett tájegységekhez kapcsolódóan természetismereti, történelmi, néprajzi ismereteket sajátítottak el. Az előző évek gyakorlatához hasonlóan a versenyfeladatok között helyet kapott a magyar turizmus és hegymászás történetének, eredményeinek, illetve legendás alakjainak az ismerete is. A játékos feladatok a logikára és a kutatómunkára épültek, így nem volt feltétel az adott tájegység tényleges ismerete. Az idei vetélkedés feladatkörei az Országos Kéktúra Hűvösvölgytől a vértesi Csókakőig húzódó szakaszaira és a Duna–Ipoly Nemzeti Parkra fókuszáltak.
A versenyre 4 fős csapatokkal, három kategóriában lehetett nevezni: 3–4. évfolyam, 5–6. évfolyam és 7–8. évfolyam. A csapattagok összeállítása teljesen szabad volt, lehettek osztálytársak, családtagok, barátok, és még egy iskolába sem volt kötelező járni. A három írásbeli feladathoz kapcsolódó kérdéseket az Országos Kéktúra hivatalos weboldaláról letölthetjük, sőt a megoldásokat is megtalálhatjuk –
 próbára téve ezzel tudásunkat.

Az írásbeli fordulókon legtöbb pontszámot elért 11-11 csapat meghívást kapott a szóbeli, gyakorlati döntőre, amely április 26-án lesz Seregélyesen. Mindhárom korosztályban a Magyar Természetjáró Szövetség értékes díjakkal támogatja a döntőbe jutott csapatokat, illetve a vetélkedő népszerűsítését is vállalta oly módon, hogy az Országos Kéktúra hivatalos weboldalán megjeleníti a versengés információit.

A Sajtos József által vezetett szervezők szerint a program népszerűségét és hasznosságát bizonyítja, hogy az előző évek résztvevői közül mind többen kaptak kedvet az Országos Kéktúra gyakorlati megismeréséhez: bakancsot húztak, majd teljesítik a szakaszokat családjukkal együtt, gyűjtik a pecsétlenyomatokat az igazolófüzetben. Akadtak olyan iskolák, amelyekben túraszakkört alakítottak a túrázással kapcsolatos ismeretek elmélyítése céljából. A versenyzők és a szervezők egyaránt jelesre vizsgáztak a csapatmunka és az összetartás terén is, hiszen a közös felkészülés, a zökkenőmentes lebonyolítás kitartást, összehangolt munkát és egymáshoz való alkalmazkodást igényelt.
A 2018. évi verseny döntősei


A versenyről további részleteket itt olvashattok.

Fotó: MTSZ
MTSZ Országos Központ

Cikk első megjelenése: 2019-04-25 11:55
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 4 953 regisztrált felhasználó
 • 2 350 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 14 esemény
 • 2 848 megjelent cikk, hír
 • 263 belső oldal
 • 2 211 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter