2019. május 25., szombat - Orbán
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Természetismereti vetélkedő diákoknak

Döntőhöz közelít az "Indulj el egy úton..."
Ki volt az első magyar hegymászó? Melyik nemzeti parkban található az Apródok útja tanösvény? Mit jelez a háromszög alakú turistajelzés? Hány kilométeres az Országos Kéktúra Budai-hegységben vezető szakasza?


Ezekre a kérdésekre nem, de ehhez hasonlóakra biztosan számíthattak azok, akik részt vettek a Seregélyesi Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Magyar Természetjáró Szövetség által meghirdetett ingyenes, „Indulj el egy úton!” elnevezésű természetismereti és turisztikai vetélkedőn.

A szervezők immár negyedik alkalommal írták ki ezt az egyre népszerűbb versenyformát a magyarországi és a határon túli iskolák számára. A program legfontosabb célja egyrészt népszerűsíteni az aktív természetjárást, másrészt többrétű természetismereti tudással gazdagítani a diákokat. A próbatétel szakmai anyagának alapja az Országos Kéktúra útvonala.
A megmérettetés során a versenyzők mélyebben is megismerhették az Országos Kéktúrát. Az érintett tájegységekhez kapcsolódóan természetismereti, történelmi, néprajzi ismereteket sajátítottak el. Az előző évek gyakorlatához hasonlóan a versenyfeladatok között helyet kapott a magyar turizmus és hegymászás történetének, eredményeinek, illetve legendás alakjainak az ismerete is. A játékos feladatok a logikára és a kutatómunkára épültek, így nem volt feltétel az adott tájegység tényleges ismerete. Az idei vetélkedés feladatkörei az Országos Kéktúra Hűvösvölgytől a vértesi Csókakőig húzódó szakaszaira és a Duna–Ipoly Nemzeti Parkra fókuszáltak.
A versenyre 4 fős csapatokkal, három kategóriában lehetett nevezni: 3–4. évfolyam, 5–6. évfolyam és 7–8. évfolyam. A csapattagok összeállítása teljesen szabad volt, lehettek osztálytársak, családtagok, barátok, és még egy iskolába sem volt kötelező járni. A három írásbeli feladathoz kapcsolódó kérdéseket az Országos Kéktúra hivatalos weboldaláról letölthetjük, sőt a megoldásokat is megtalálhatjuk –
 próbára téve ezzel tudásunkat.

Az írásbeli fordulókon legtöbb pontszámot elért 11-11 csapat meghívást kapott a szóbeli, gyakorlati döntőre, amely április 26-án lesz Seregélyesen. Mindhárom korosztályban a Magyar Természetjáró Szövetség értékes díjakkal támogatja a döntőbe jutott csapatokat, illetve a vetélkedő népszerűsítését is vállalta oly módon, hogy az Országos Kéktúra hivatalos weboldalán megjeleníti a versengés információit.

A Sajtos József által vezetett szervezők szerint a program népszerűségét és hasznosságát bizonyítja, hogy az előző évek résztvevői közül mind többen kaptak kedvet az Országos Kéktúra gyakorlati megismeréséhez: bakancsot húztak, majd teljesítik a szakaszokat családjukkal együtt, gyűjtik a pecsétlenyomatokat az igazolófüzetben. Akadtak olyan iskolák, amelyekben túraszakkört alakítottak a túrázással kapcsolatos ismeretek elmélyítése céljából. A versenyzők és a szervezők egyaránt jelesre vizsgáztak a csapatmunka és az összetartás terén is, hiszen a közös felkészülés, a zökkenőmentes lebonyolítás kitartást, összehangolt munkát és egymáshoz való alkalmazkodást igényelt.
A 2018. évi verseny döntősei


A versenyről további részleteket itt olvashattok.

Fotó: MTSZ
MTSZ Országos Központ

Cikk első megjelenése: 2019-04-25 11:55
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 4 764 regisztrált felhasználó
 • 2 226 hírlevél előfizető
 • 336 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 118 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 28 esemény
 • 2 600 megjelent cikk, hír
 • 238 belső oldal
 • 2 106 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter