2021. október 25., hétfő - Blanka, Bianka
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Természeti kincseink megóvása érdekében

Az erdőgazdaságok és a rendőrség bakonyvidéki együttműködése
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Erdőségeink békéje és természeti kincseink megóvása érdekében évek óta sikeresen működik együtt a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. és a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság (VMRFK). A közös bűnmegelőző munka kiterjesztéseként most a Bakonyerdő Zrt. és az Uzsai Erdészeti Igazgatóság is csatlakozott az együttműködéshez, az erről szóló megállapodást február 28-án írták alá a Rendőr-főkapitányság és az erdőgazdaságok képviselői.

A tervezett közös járőrszolgálatok, ellenőrzések és a kölcsönös segítségnyújtás célja, hogy hatékonyabban ellenőrizzék a vadászati tevékenységet, valamint visszaszorítsák a természetkárosítást, falopásokat, orvvadászatot, és az engedély nélküli technikai sportokat (quadozás, motorozás, terepautózás) a környező erdőkben.

A közbiztonság javításában és a természetes élőhelyek megóvásában kiemelkedő jelentőségű együttműködés alapját az erdő- és vadvédelemről, illetve vadgazdálkodásról és vadászatról szóló hatályos jogszabályok betartatásáért végzett közös munka jelenti. A kölcsönös segítségnyújtás a Bakonyvidék területén előforduló szabálysértések és bűncselekmények számának csökkentését, megelőzését, illetve az elkövetők mielőbbi törvény elé állítását mozdítja elő, ezzel is csökkentve az illegális szemétlerakás, a falopások, az orvvadászat és egyéb környezetkárosítás okozta természeti kárt.


Töreki Sándor, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője elmondta: „A megállapodás értelmében az erdőkben zajló közös járőrszolgálatokon felül, a rendőrség munkatársai az ellenőrzések során az erdőgazdaságok szakembereinek bevonásával vizsgálják majd a gépjárművekben talált fegyverek tartásának jogszerűségét, az elejtett vadak eredetét, de a bűnüldözők a szakértői vizsgálatok lefolytatásában, valamint a lefoglalt anyagok tárolásában is számíthatnak az erdőgazdaság munkatársaira.

    

Az együttműködés kiterjed a vadakat érintő autóbalesetek kivizsgálására, a jogsértő magatartás kiszűrésére, valamint a vadászati szabályok betartatására is. Hasonlóan fontos, hogy amennyiben a Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai járőrözés közben megsebzett, elejtett, vagy elhullott vadat találnak, értesítik a területileg illetékes erdőgazdaság szakembereit, ezzel segítve a vadállományt fenyegető esetleges járványok megelőzését. A folyamatos kommunikáció érdekében az erdőgazdaságok az erdészeti értekezleteken is számítanak a rendőrség munkatársainak részvételére, amelyek keretében a gyakorlati kérdéseket és teendőket személyesen is megvitathatják a résztvevők.

Tengerdi Győző, a VERGA Zrt. vezérigazgatója elmondta: „Bízunk benne, hogy a közös munka eredményeként sikerül megőrizni az elkövetkezendő generációk számára is a Bakonyvidék erdőségeinek háborítatlan tisztaságát és nyugalmát, ami a területet hazánk egyik legkedveltebb turistacélpontjává teszi. Az állami vagyon felelős kezelőjeként bízunk benne, hogy a ránk bízott állami vagyont ezáltal még jobban meg tudjuk védeni és őrizni.

Forrás: a HM VERGA Zrt. sajtóközleménye.
Cikk első megjelenése: 2014-03-02 11:28
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 104 regisztrált felhasználó
 • 2 432 hírlevél előfizető
 • 345 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 000 megjelent cikk, hír
 • 279 belső oldal
 • 2 258 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter