2023. március 24., péntek - Gábor, Karina
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Természetbarát Turistakártya 2011

Tájékoztató letölthető 2011-es dokumentumokkal
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

A 2010-ben bevezetett Természetbarát Turistakártya 2011-ben is folytatódik. Az érvényesítés új módjával kapcsolatos tájékoztató az alábbiakban olvasható. A cikk végén elérhetőek a letölthető adatlapok és az összesítők is.

FRISSÍTVE!    A kártyaelfogadó helyek legfrissebb listája: 2011. szeptember 3.

1.       A Magyar Természetbarát Szövetség 2010. január 1-től bevezette a Természetbarát Igazolvány és Természetbarát Turistakártya (röviden TT kártya) elnevezésű plasztik kártyáját.
 
2.       A TT kártya bevezetése nem érinti a hagyományos, papír alapú, a „Magyar Természetbarát Szövetség Igazolványa” feliratú igazolványt. Az továbbra is érvényes, ára változatlan, diák, nyugdíjas illetve felnőtt módozatban kiváltható, bár 2010. január elsejétől a biztosítás és több, korábban megszűnt szolgáltatás már nem szerepel a régi igazolvány szolgáltatásai között.
 
3.       A bevezetésre került TT kártya igazolja, hogy tulajdonosa, a Magyar Természetbarát Szövetség egyik tagszervezeténél az adott évben érvényes tagsági jogviszonnyal rendelkezik, tehát tagdíját befizette, s mint kedvezményes, vagy teljes értékű TT kártyával rendelkező tagot megilletik a szövetség által nyújtott kedvezmények és szolgáltatások, így többek között az új biztosítási szolgáltatás is.
 
4.       A kártya másik oldala, a Természetbarát Turistakártya, egy folyamatosan bővülő szolgáltatási és vásárlási kedvezményrendszer igénybevételét teszi lehetővé. A TT kártya elfogadó helyekről és a régi igazolványhoz továbbra is járó kedvezményekről a www.mtsz.org internetes oldalon és a Természetbarát Turistamagazin mellékleteként megjelenő Természetbarát Híradóban adunk tájékoztatást.
 
5.       A TT kártya árában a korábbi igazolvány érvényesítési díjai szerepelnek, azzal a különbséggel, hogy az új kártya díjrendszere nem tesz különbséget a nyugdíjasok és a diákok, azaz érvényes tanulói jogviszonnyal rendelkező, nappali tagozaton tanulók között. 
 
6.       A TT kártyát négyféle módozatban lehet kiváltani. Mind a teljes értékű (T), mind a kedvezményes (K) kártyát igénylők választhatnak olyan módozatot is, amely tartalmazza a Természetbarát Turistamagazin kedvezményes előfizetést is. (TM és KM módozat)
 
7.       A TT kártya választható módozatai és azok díja:        
               
(K) kedvezményes diák és nyugdíjas igazolvánnyal – magazin előfizetés nélkül:                               2500 Ft
(KM) kedvezményes diák és nyugdíjas igazolvánnyal – magazin előfizetéssel:                   4900 Ft
(T) teljes árú felnőtt igazolvánnyal – magazin előfizetés nélkül:                                                3100 Ft
(TM) teljes árú felnőtt igazolvánnyal – magazin előfizetéssel                                                     5500 Ft
 
8.       Az új TT kártyákat a Magyar Természetbarát Szövetségnél az adott évben érvényes tagsági jogviszonnyal rendelkező egyesületek vezetői rendelhetik meg az adatlap kitöltésével és záradékolásával, a kártyák díjainak és a tagok fényképeinek begyűjtésével, majd ezek továbbításával (személyesen, postán, e-mailben, illetve a pénzt esetleg átutalva) az MTSZ illetékes területi szövetségéhez (megyék, kerületek), illetve a közvetlenek esetén az MTSZ Országos Központjához. A fényképek hátulján, illetve a digitális kép elnevezésében szerepelnie kell az illető tag nevének és születési dátumának.
 
A már TT kártyával rendelkező tagok igazolványának éves érvényesítéséről a 15. pontban szólunk.
 
 
9.       A megyei és kerületi szövetségek, valamint a közvetlenek a TT kártya árából az MTSZ-nek befizetendő összeg átutalásával egy időben eljuttatják az MTSZ Országos Központjába a kitöltött „Összesítő lapot”, a tagszervezeteiktől beérkezett ”Csoportos szervezési adatlapokat” és a hozzájuk tartozó fényképeket.
 
A csoportos szervezési adatlap 1 másolata a tagszervezeteknél, 1 másolata a megyénél marad, hogy elősegítse a visszaérkezett kártyák és matricák szétosztását. A másolaton lehet az átvételt is igazolni.
 
Az összesítő lap 1 másolati példánya a megyénél, illetve a kerületnél marad, hogy elősegítse a visszaérkezett kártyák és matricák szétosztását, valamint a kártyával hitelesített taglétszám nyilvántartását. A másolaton lehet igazolni, hogy a tagszervezet átvette az igényelt kártyákat és matricákat.
 
10.    A korábbiaknak megfelelően a megyei és kerületi szövetségek, valamint a közvetlen tagszervezetek a kártya díjának csak a „Természetbarát Igazolvány” árának, illetve fenntartási költségeinek felével csökkentett összegét utalják át a „TT kártyák díja” megjegyzéssel az MTSZ Országos Központjának bankszámlájára (OTP 11786001-20107790 ), illetve fizetik be a központ pénztárába.
 
11.    A TT kártya egyes módozatai után az MTSZ-nek befizetendő összegek a következők:
 
Módozat
Leírás
A TT kártyáknak, a különböző módozatoktól függő teljes ára
Az MTSZ-nek befizetendő összeg
(K)
Kedvezményes
– magazin előfizetés nélkül
2500 Ft
2200 Ft
(KM)
Kedvezményes
– magazin előfizetéssel
4900 Ft
4600 Ft
(T)
Teljes árú
– magazin előfizetés nélkül
3100 Ft
2500 Ft
(TM)
Teljes árú
– magazin előfizetéssel
5500 Ft
4900 Ft
 
 
12.    Az Országos Központ gondoskodik arról, hogy a beérkezett adatok, fotók és díjak eljussanak a megfelelő szolgáltatókhoz, így a kártyát előállító nyomdához és a biztosítóhoz is. Az elkészült kártyákat is az Országos Központ postázza a megrendelő megyéknek és egyesületeknek.
 
13.    A kártya elkészítésének átfutási ideje - hiánytalan beküldés esetén (Adatlapok, Összesítő lap, fotók és átutalt összeg) - a központba történt beérkezéstől a postázásig várhatóan két hét.
 
14.    Az Országos Központban minden hónap 25-én van a TT kártyák havi zárása. Az eddig az időpontig hiánytalanul beérkezett megrendelések beküldői számíthatnak arra, hogy az adatlapon szereplő kártyaigénylők a következő hónap 5. napjától érvényes biztosítással rendelkeznek.
 
15.    A TT kártyával már rendelkező tagok kártyájának évenkénti érvényesítése az adott év december elsejével indul, s egy hologramos matrica megvásárlásával és felragasztásával történik. A hologramos matrica megrendelése az új kártya megrendeléséhez hasonlóan történik, azzal a különbséggel, hogy nincs szükség új kép beküldésére, s a „Csoportos szervezési adatlapon” - a meglévő kártya számán és a tag nevén kívül - a születési hely és idő, a lakcím, az e-mail cím és telefonszám rovatokat csak adatváltozás esetén kell kitölteni.
 
16.    Természetesen, az Egyesületi záradékolást - azaz a befizetett egyesületi tagdíj igazolását - minden Csoportos szervezési adatlapon el kell végezni, akár új kártyák, akár hologramos matricák, akár mindkettő vegyes igényléséről is van szó.
 
 
 
 
Budapest, 2010. november 26.
 
                                                                                                                                            
 
 
Duró Imre
 igazgató
Cikk első megjelenése: 2010-12-06 12:50
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 22 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter