2023. március 25., szombat - Irén, Írisz
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Télies megújulás Szilvásváradon

Megnyílt a helyreállított Szabadtéri Erdei Múzeum
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A 2017 tavaszán szinte teljesen megsemmisült kiállítóhely keddi megnyitóján Magyarország kincseinek megóvásának, gyarapításának fontosságát hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A március 20-án tartott avatóünnepségen megjelent többek között Horváth László, a térség országgyűlési képviselője, Domján Sándor, a társaság felügyelő bizottságának elnöke, Gergely László, a felügyelő bizottság tagja.

2017 áprilisában a vihar komoly károkat okozott az Egererdő Zrt. erdeiben és a Szilvásváradi Szabadtéri Erdei Múzeum gyűjteményében. A tavalyi vihar a közúti közlekedésben és az áramellátásban is komoly zavarokat okozott napokig. A kárfelszámolás jelentős többletfeladatot rótt a társaság dolgozóira.


Ennek ellenére a kiállítás gyűjteménye eredeti állapotba helyreállítva várta az ünneplőket az Erdők Nemzetközi Napján.


A vendégeket egy három fűtött kocsiból álló erdei vasúti szerelvény vitte föl a Fatelep megállóból a Szalajka-fátyol vízesésig, az ünnepség színhelyére.


Jung László, a 75 ezer hektár állami erdőterületen gazdálkodó Egererdő Zrt. vezérigazgatója felidézte: 2017 áprilisában a vizes hó okozott hatalmas károkat az Északi-középhegység több régiójában, a kései télnek összesen 100 ezer köbméternyi fa esett áldozatul.

Az 1974-ben megnyílt Szabadtéri Erdei Múzeum tárgyainak jelentős részét is összetörték a hó terhe alatt derékba tört, illetve gyökerestől kifordult, kilombosodott fák. A legsúlyosabb sérülések a vashámor kiállítóterében keletkeztek, ahol a teljes fafödém is megsemmisült. A károk felszámolása csaknem 3 hétig tartott, azóta sikerült a tárlat minden elemét helyrehozni, így a gyűjtemény mától újra eredeti állapotában tekinthető meg – közölte. 

Jung László vezérigazgató emlékeztetett, hogy szélsőséges időjárás okozta a gyűjtemény pusztulását 2017-ben, s az újjáavató ünnepségre is szokatlan időjárási körülmények között – márciusi hóban-fagyban – kerül sor. A vezérigazgató köszönetet mondott a jelenlévőknek, hogy a hideg idő ellenére eljöttek az avató ünnepségre.

A 75 ezer hektár állami erdőt kezelő Egererdő Zrt. büszke arra, hogy különlegesen szép természeti környezetben végzi a munkáját – hangsúlyozta a vezérigazgató. – Ezek a természeti szépségek rengeteg embert vonzanak a térségbe, akik kikapcsolódást keresnek a Szalajka-völgyben. Ez komoly kihívást jelent a társaság számára, hisz egyre többen keresik föl a szilvásváradi látnivalókat. Jung László felidézte, hogy a 2010-ben indított fejlesztések során a szálláshelyeket, az infrastruktúrát és a látványelemeket egyaránt megújították és bővítették. Mindezeket a kormányzati program keretében állami támogatásból és önerőből valósították meg mintegy 1,6 milliárd forint értékben. A jövőt illetően megemlítette, hogy fél milliárd forintos beruházás során erdészeti objektumok és szálláshelyek újulnak meg a társaságnál. Már folyik a Mátravasút fejlesztése mintegy 637 millió forintos beruházással. Utalt többek között a Nagyeged hegyre tervezett Dobó István kilátó fölépítésére is. Mindezeket a tulajdonosi szándékkal egybehangzón végzik, a szigorú és következetes erdőgazdálkodási tevékenység mellett.


Horváth László, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: a nemzeti parkok és az Egererdő Zrt. munkájának is köszönhető, hogy a Mátrában és a Bükkben megduplázódott a látogatók és jelentősen nőtt a vendégéjszakák száma az elmúlt években. Az itt élőknek fontos megélhetési forrás a turizmus, mely fenntartható és fejleszthető - tette hozzá.


Fazekas Sándor elmondta: a megújult kiállítóhely egyedülálló érték. Felidézte, hogy a 2017 tavaszán egy havazás miatt csaknem megsemmisült létesítményt évente mintegy félmillióan keresik fel, míg a Szalajka-völgy 700 ezernél is több turistát vonz.

Az Egererdő Zrt. munkatársainak összefogásával, 6 millió forint saját forrásból az eredeti állapotnak megfelelően helyreállított kiállítóhely jó példája annak, miként lehet megőrizni az előző generációk teljesítményét - tette hozzá a miniszter.
Emlékeztetett: a szabadtéri bemutató olyan, ma már letűnt mesterségekkel ismerteti meg az érdeklődőket, mint a fafeldolgozás, a mész- és szénégetés, a zsindely-, gyanta- és üvegkészítés vagy éppen a hamuzsírfőzés. Az erdőt, a kézművességet, az ipart és az életformát rendhagyó módon, egységében láttatja és teszi erdei iskolaként a gyermekek számára is átélhetővé, kézzel foghatóvá a múzeum - mondta a tárcavezető.
Megjegyezte: az Egererdő Zrt. példaszerű erdőgazdálkodást végez és az elmúlt nyolc évben 1,6 milliárd forintot költött közjóléti kiadásokra: kilátók, túraútvonalak, bemutatóhelyek és erdei vasutak fenntartására, fejlesztésére. Ez összhangban van azokkal a kormányzati célokkal, melyek ösztönzik a hazai erdők bejárhatóvá tételét és olyan beruházások megvalósítását, melyek védett értékeink megóvása mellett a 21. századi turizmus feltételeinek megfelelő élményt nyújtanak.


Jelezte, ez a munka a jövőben is folytatódik: a 650 millió forintból megújult Szilvásváradi Állami Erdei Vasút további korszerűsítés előtt áll, a Mátravasút fejlesztése pedig 637 millió forintból valósul meg. Ezekhez kapcsolódik a szilvásváradi lovasközpont építése, mely több ütemben évek óta tart. Ezekkel együtt a településen és a térségben a turizmus nemcsak újabb és színvonalasabb attrakciókkal gazdagodik, de megélhetést is jelent egyben.


Az ünnepséget a szilvásváradi kisiskolások zenés irodalmi műsora színesítette.


Az ünnepi beszédeket követően Fazekas Sándor miniszter, Horváth László, a térség országgyűlési képviselője és Jung László vezérigazgató átvágta a nemzeti színű szalagot és ezzel átadták a nagyközönségnek a megújult szabadtéri múzeumot.


Ezt követően Antal József, a Szilvásváradi Erdészet erdőművelési műszaki vezetője szakszerű kalauzolásával a vendégek megtekintették a kiállítást.

Forrás: MTI/Forestpress

Az átadás előtti korábbi hírünk itt olvasható.
Cikk első megjelenése: 2018-03-23 08:48
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter