2023. március 29., szerda - Auguszta
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Tájékoztatás az új OKT igazoló füzet megjelenéséhez

A gyakran ismételt kérdésekre a válaszok
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ), mint az Országos Kéktúra (OKT) mindenkori kezelője és kiírója, a következő tájékoztatást adja a 2017. december 19-én megjelenő új Országos Kéktúra útvonalvázlat és igazolófüzet kapcsán.

Tisztelt kéktúrázók, természetjárók!

A 2018. január 1-ji dátum után ellenőrzésre beküldött és leigazolt, sikeres teljesítők az OKT egyedi sorszámozott jelvényét térítésmentesen kapják. Mindez a teljesítés számától már független, azaz mindegyik teljesítés után ingyenesen adjuk a sorszámozott jelvényt. A gomblyukjelvényt, amely azonos grafikájú, de kisebb és nem sorszámozott, a teljesítők továbbra is csak egy alkalommal és térítés ellenében tudják megvásárolni. Természetesen a régebbi kiadású igazolófüzetek is alkalmasak a térítésmentes jelvényszerzésre, hiszen az nem a füzet típusától, hanem az ellenőrzésre való beküldésének dátumától függ. 

Tehát a régebbi kiadású, megvásárolt, már használt, vagy még el nem kezdett, ki nem töltött füzetek továbbra is érvényesek. A régi típusú füzetet új kiadásúra cserélni viszont semmilyen formában nem áll módunkban.

A régebbi kiadású füzetek tulajdonosai a teljesítések igazolását tetszés szerint folytathatják a régi vagy egy új füzetben is. Az utóbbi esetben az igazoláshoz mindkét füzetet be kell küldeniük.

A régebbi kiadású igazolófüzetekben szereplő igazolt (bélyegzett) szakaszt vagy szakaszokat nem kell az időközben esetleg megváltozott nyomvonalon újra bejárni. Ezeknek az igazolásához nem szükséges bélyegezni az új ellenőrző pontokon.

Az OKT teljesítése és annak ellenőrzése kizárólag az eredeti (új vagy régi kiadású) füzetben dokumentálódhat. A hiteles teljesítés igazolása végett mindenki egyedi, minőségi oklevelet kap. Az oklevelet a jelvénnyel együtt adjuk át.

Az új füzeteknél a túra megszakításának igazolására egy bélyegzőhelyhez dupla dátumhely áll a rendelkezésre. Megszakítás/újrakezdés esetén az igazoláshoz mindkét dátumot fel kell tüntetni. A régi füzetben ilyenkor duplán kellett bélyegezni, a szükséges dátumozással kiegészítve. Ez most leegyszerűsödik.Mivel a régebbi kiadású füzetek is érvényesek, értelemszerűen használatban maradnak. Az áttekinthetőség és ellenőrizhetőség folytonossága érdekében kérünk mindenkit, hogy aki a régi füzetben végzi a teljesítés dokumentációját, azt továbbra is annak a szabályzata szerint, vagyis dupla bélyegzéssel és dátumozással tegye.

A 2018. január 1. után ellenőrzésre beküldött és leigazolt Gyermekkéktúra jelvényei szintén ingyenesek lesznek, tehát a fő jelvény mellett a tájegységi szakaszjelvényekhez is térítésmentesen juthatnak hozzá a teljesítők. Azonban szakaszonként, személyenként továbbra is csak egy jelvény adható.

Az új igazolófüzet tartalmi adatait a szerkesztés lezárásának időpontjában (2017. október elején) ismert állapot szerint rögzítettük. Ennek megfelelően az addig ismert változások már szerepelnek benne, míg a későbbiek a következő kiadásokban fognak megjelenni. Az aktuális állapot megtalálható a kektura.hu oldalon.

***

Az új igazolófüzet vételára 1 990 Ft.

A füzetet kizárólag a Természetjáró Kártya (TEKA) tulajdonosai vásárolhatják meg kedvezményes, 1590 Ft-os áron. Erre egyelőre csak személyes vásárlás esetén van lehetőség az MTSZ irodájában (1075 Budapest, Károly körút 11. VII. emelet). A webáruházon keresztül történő vásárlásnál a kedvezmény még nem érvényesíthető, de hamarosan ott is elérhető lesz.

A megújult füzet hivatalosan 2017. december 19-től kerül forgalomba.


Ha szeretnél OKT igazolófüzetet a karácsonyfa alá, rendeld meg a webshopban, fizesd ki, és vedd át személyesen a Tengerszem Túraboltban (1074 Budapest, Dohány utca 29.) december 23-ig!  A két ünnep között hasonlóan tudod megvásárolni a füzetet.

A Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) irodája 2017. december 20-tól 2018. január 2-ig zárva tart, ezért nálunk 2017-ben sajnos csak egyetlen napon, december 19-én tudjátok személyesen megvenni a füzetet. Természetesen 2018-ban újra szeretettel várunk mindenkit a szokásos nyitvatartási időben.

***

Az új igazolófüzet és útvonalvázlat az alábbiakat tartalmazza:

-    az Országos Kéktúra ismertető kiírását a hozzá tartozó gyakori kérdésekkel, válaszokkal,
-    a Gyermek Kéktúra kiírását,
-    a szerkesztés lezárásáig (2017 október eleje) ismert OKT nyomvonalat és a hozzá tartozó bélyegzőhelyeket,
-    az összesített és szakaszbontású adatokat: távolságokat, szintemelkedéseket és menetidőket,
-    rövid ismertetőt a turistajelzésekről,
-    névmutatót,
-    elegendő helyet a jegyzeteléshez,
-    a teljes útvonal széthajtható áttekintő térképét és magassági profilját.

Ha további, a fentiekben nem tisztázott kérdésed van, írj nekünk az info (kukac) termeszetjaro (.) hu-ra!

Köszönjük a türelmet, reméljük, minden érdeklődő hamarosan használhatja a megújult OKT igazolófüzetet és útvonalvázlatot!

Kapcsolódó korábbi cikkünk:
Hamarosan érkezik a megújult OKT igazolófüzet.

Az új kiírás értelmezése

Amit a kéktúrázók közül nem mindenki szokott elolvasni, az a jelvényszerző túramozgalom kiírása, amelyben a legfontosabb "játékszabályok" le vannak fektetve.


Hogy ez még érthetőbb legyen, Csernus L. Gábor, aki 2017 nyarának elején már tizedszer fejezte be az OKT-t , így jól ismeri a korábbiakat is, egy tesztpéldány alapján az igazolófüzet használati oldaláról nézve elemzi a megjelenés előtt álló új kiadványt.
Fedezzük fel együtt az új Kéktúra igazolófüzetet!

MTSZ Országos Központ
Cikk első megjelenése: 2017-12-15 16:37

Kapcsolódó túramozgalmak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 24 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter