2023. március 29., szerda - Auguszta
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Szloboda Árpád

(1931-2013)
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.


Elhunyt  Szloboda Árpád, az egykori Országos úttörő táborozási és turisztikai szakbizottság titkára. Élete végéig nagy természetjáró volt. A táborozási és turisztikai tevékenység szervezésében és irányításában mindvégig együttműködött a Magyar Természetbarát Szövetséggel.
Az akkori főtitkár, dr. Székely Miklós is tagja volt a szakbizottságnak és sok javaslattal segítette azt. Kapcsolatban volt az Országos Kék-túra  Bizottsággal is - Sütő Nagy Attilával és Thuróczy Lajossal - mivel ő kezdeményezte az Úttörő Kék-túra elindítását a hatvanas években. Ez akkor fokozatosan indult és végül 8 tájegységre bővült. Nagyon szép teljesítmény-jelvényt kaptak a sikeres teljesítők.

Nevéhez fűződik  az 1973-ban indult  Országos vándortábor mozgalom kiépítése, ami  40 évvel ezelőtt a Bakony és a Mecsek útvonalain indult, majd  a 1990-es évekig 22 gyalogos, 5 kerékpáros és 3 vízi  táborrá, kétszáznál több állomáshellyé bővült. A gyerekek, pedagógusok és a szülők  körében is igen népszerűvé vált. Különös gondot fordított arra, hogy  a gyerekek, de a vezetőik is megismerjék hazánk tájegységeinek földrajzi, természeti adottságait, történelmi, irodalmi, művészeti értékeit.  Ezeken  keresztül  az igazi hazaszeretetre nevelést kívánta megvalósítani.
Kezdeményezte a megyei, járási, városi  állandó táborok létrehozását is. Szorgalmasan látogatta  az általa ismert és a megyei szakbizottságoktól érkezett javaslatokban megjelölt táborhelyeket és mindent  megtett  megvalósításukért. Így jöttek létre pl. a fonyód-ligeti, a káptalan-füredi, az akali, a fadd-dombori, a mecseki és a zempléni táborok. Még a téli hónapok alatt is elment ellenőrizni a gondnokokat, hogy nincs-e probléma a rájuk bízott értékekkel.
Legnagyobb teljesítményének kell elismernünk, hogy a Csorsza patak mellett felépült a Zánkai Balatoni Úttörőváros 1969 és 1975 között állami beruházással, de jelentős társadalmi munkában. Ennek műszaki tervezéséhez adott javaslatai mellett a tábor programjának, nevelőmunkájának  kidolgozását is elvégezte. Nemzetközi elismertséget ért el a napjainkban is működő létesítmény.
Terve volt még, hogy Csillebérc és Zánka mellett létrejöjjön a harmadik nagy tábor, a gerecsei Pusztamaróton az  igazi „bakancsos turista” gyerekeknek. Ebben az Országos Erdészeti Hivatal, az erdészetek és a Honvédség is segítették. Nem rajta múlott, hogy  ez a terve csak részben valósult meg…


Mindnyájan, akik ismerték és szerették őt sokáig fognak jó szívvel emlékezni rá!

(A megemlékezést írta: dr. Szabó Imre Ferenc)
Cikk első megjelenése: 2013-04-22 11:59

Kapcsolódó túramozgalmak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter