2023. március 24., péntek - Gábor, Karina
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Szervezett túrák, teljesítménytúrák, túraversenyek a Bükkben

Változások várhatóak!
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
   A Bükk – természetjárás szempontjából – hazánk kiváló adottságú tája: változatos felszínformái, sokszínű élőhelyei, jelentős ősrégészeti, kultúrtörténeti értékei minden évszakban vonzzák a látogatókat, kirándulókat. Ők több mint 1500 km hosszúságú
turistaút-hálózatot találnak a hegységben.
   Évről évre növekszik a „teljesítménytúrák” és a különböző pontgyűjtő „túramozgalmak” népszerűsége, és ezzel a szervezett sportturisztikai rendezvényeken résztvevők száma. Kialakult egy teljesítménytúrázó látogatótípus, aki a távolság és a leküzdendő szintkülönbség mellett a természeti környezetet is kihívásnak tekinti és igyekszik részt venni minden „komoly” túrán. A szervezők pedig – lépést tartva az igényekkel – újabb és újabb extrém tartalmat is kínálnak.
   A Bükki Nemzeti Park területére szervezett túrákkal kapcsolatban – látva és véleményezve a természetvédelmi hatósághoz beérkező több száz, akár ezer fős engedélykérelmeket – el kell gondolkodnunk a „természetjárók tízparancsolatán”. Érvényesülhet-e ekkora tömegben az a kívánalom, hogy „viselkedj csendben, fegyelmezetten, vendégként”, illetve, hogy „a természetben nyitott szemmel és füllel, a szépségre fogékony szívvel járj”? Sokszor olyan érzésünk támad egy-egy teljesítménytúra rajthelyén összegyűlt tömeget látva, hogy a természeti környezet csupán sportpályaként szolgál azoknak, akik a túrázásból „sportot űznek”. A meghirdetett teljesítménytúrák között szerepelnek kerékpáros túrák és versenyek, valamint terepfutó- és tájékozódási futó versenyeknek is. A teljesítménytúra- és verseny-engedélyezési kérelmek mögött évente közel 30 000 fő résztvevővel számolhatunk.
 
   A Bükki Nemzeti Park területén kialakult helyzet kezelhetősége érdekében igazgatóságunk március elején egyeztetésre hívta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, valamint az Egererdő Zrt. és az Északerdő Zrt. képviselőit, hogy közösen beszéljék meg a Bükki Nemzeti Park területén jelentkező szervezett túra rendezvényekkel kapcsolatos tapasztalatokat.
Igazgatóságunk jelezte, hogy egyes népszerű panorámapontoknál található sziklagyepek élővilágát jelentősen veszélyezteti a teljesítménytúrákon odairányított több száz fő koncentrált megjelenésével járó taposás.
 
   A Felügyelőség az engedélyezésnél figyelembe veszi a nemzeti park zónabeosztását, ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a kezelési tervben kell kijelölni azokat a helyszíneket, ahol időbeli és létszámkorlátozásokat kell bevezetni. Az erdészetek is abban érdekeltek, hogy a nagyobbrészt általuk „vagyonkezelt” erdőterületeken a sportturisztikai rendezvények szabályozottan, ellenőrzötten, a szervezők egyértelmű felelősségvállalása mellett legyenek megtartva. Az Egererdő Zrt. képviselője elmondta, hogy motorizált sporttevékenységhez védett erdőterületen nem járulnak hozzá. A megbeszélés résztvevői abban is egyetértettek, hogy a térségben nem növelhető a szervezett túrák száma és limitálni kell az egyes eseményeken résztvevők létszámát is. Végezetül megállapodás jött létre abban, hogy a részt vevő felek közösen készítenek egy általános ajánlást, segédletet („eljárásrendet”) a rendezvények engedélyezésével kapcsolatban – azzal a céllal, hogy szervezők az engedélyezési eljárás megkezdésekor már a szükséges információk birtokában nyújthassák be a kérelmeiket a tulajdonos, a vagyonkezelő hozzájárulásának, illetve az illetékes hatóság engedélyének megszerzése érdekében. Az ajánlás szerint a hatósági engedélyezési eljárás megindítása előtt feltétlen meg kell keresni az érintett területen gazdálkodó (a vagyonkezelői joggal rendelkező) erdészeti Zrt.-t (vagy egyéb tulajdonost) és az onnan kapott hozzájárulást célszerű csatolni a természetvédelmi, illetve az erdészeti hatósághoz benyújtásra kerülő kérelemhez. Védett természeti területet érintő rendezvények esetén pedig elkerülhetetlen a természetvédelmi kezelővel folytatott előzetes egyeztetés, hiszen már a tervezés stádiumában érdemes figyelembe venni a konkrét helyszínekre érvényben lévő természetvédelmi előírásokat. A segédlet része egy adatlap, amelyet kitöltve a kérelemhez kell csatolni. Az adatlapon a rendezvény szervezésével kapcsolatos információk (a rendezők neve, elérhetősége, a rendezvény megnevezése, időpontja, helye, tervezett létszám stb.) szerepelnek. Az ajánlás, illetve az engedélyezéshez előkészített adatlap hamarosan hozzáférhető lesz a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.
 
 
Baczur János – BNPI
Cikk első megjelenése: 2012-05-23 09:34
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 22 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter