2022. december 05., hétfő - Vilma
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Szentgyörgyi Tamás Emléktúra

a VTSZ szervezésében
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A Farkasréti temetőben gyülekeztek 2014. február 1-jén a vasutas turisták, hogy emléktúra keretében közösen emlékezzenek Szentgyörgyi Tamásra, a Vasutas Természetjárók Szövetsége elnökére, a Lokomotív TE tagjára, a Lokomotív TE Cicőke csoportjának alapítójára.
 
Az emléktúra Szentgyörgyi Tamás sírjánál kezdődött, ahol a közel százfős turista gyülekezet előtt gyertyagyújtással kezdődött a megemlékezés. Ezt követően Ispánovity Márton, a Lokomotív TE ügyvezető elnöke emlékezett Tamásra, a felejthetetlen barátra és túratársra. Kiemelte, hogy Tamás életében kitüntetett helye volt a természetjárásnak és a vasútnak. E két területet össze is kapcsolta a vasutas turizmus központi szervezetének, a Vasutas Természetjáró Szövetségnek megalapításával és vezetésével, valamint a Lokomotív Turista Egyesületben végzett munkájával. A mintegy három évtizedes időszak alatt Tamást a természet szeretete, a turista közösség szolgálata, az örökös jobbítani akarás és szenvedély vezérelte. Rengeteg barátot szerzett, akik a közös túrák ezernyi emlékével, a sok-sok derűs eseményével őrizhetik Tamás emlékét.

A jelenlévőknek, különösen a vidékről érkezőknek, Szentgyörgyi Magdika megköszönte az emléktúrán való részvételt, és kérte a megjelenteket, hogy Tamás szellemében vigyék tovább a vasutas természetjárás ügyét.


A résztvevők ezután átvonultak Vadászi Pál síremlékéhez, ahol Rósa László, az emléktúra fő szervezője, emlékezett meg a VTSZ 2007-ben elhunyt elnökhelyetteséről.


A megemlékezéseket követően a jelenlévők gyalogtúra keretében elindultak a Normafa irányában. A temetőtől leereszkedtünk a Farkas-völgybe, ahonnan a Széchenyi-hegyre vezető turistajelzésre tértünk rá. Egy rövid megálló következett a szépen felújított Úti Madonna kápolnánál, majd a havas, kissé csúszós úton óvatosan érkeztünk meg a Gyermekvasút végállomásához. Innen a sínek mentén a Normafáig mentünk, ahol ebédidő lévén, megálltunk a sí házi vendéglőnél.


Itt néhányan befejezték a túrát, a kitartók pedig elindultak a János-hegyi kilátóhoz. Előtte a Libegőnél csoportkép készült, melyen sajnos nem lehetett ott mindenki. A rövid megálló és az Erzsébet-kilátó megtekintése után tovább indultunk. A sárga jelzést követve először a Szépjuhásznéhoz, majd a Kis-Hárs-hegyi nyeregtől Hűvösvölgybe. Itt következett a búcsú, innen már mindenki hazafelé vette az irányt.


Nagyon szerencsésen alakult az idő, bár voltak rossz előjelzések. Többször kisütött a nap, és a hőmérséklet is az elfogadható nulla fok közelében volt. Havas volt az út, itt-ott kicsit csúszott, de nem volt eljegesedve, így szerencsésen teljesíthettük a túrát. Sokan voltunk, és sokan vidékről érkeztek. Mindenkinek köszönjük a részvételt!

Írta: Išpanović Martin (Lokomotív TE).
Képek Molnár Angéla, Haraszti Gábor és Kámán Ferenc képgalériáiban találhatók.
Cikk első megjelenése: 2014-02-04 12:42

Kapcsolódó szervezetek

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 117 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter