2022. augusztus 09., kedd - Emőd
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Száradó lucfenyves átalakítása történik Pilisszentlélek határában

Figyelmesen közlekedjünk!
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
   A Két-bükkfa nyeregtől Pilisszentlélek irányába haladva szeptember 25-től október végéig fakitermelést láthatunk a Szentléleki-pataktól délre a zöld és a piros kereszt turistautak mellett. Az ötven éve telepített lucfenyves állomány erősen leromlott állapotban van, a szúkárosítás hatására gyors ütemben száradnak a fenyők. A tíz hektáros lucfenyő ültetvény helyére még idén ősszel a Pilisszentkereszti Erdészet bükk és kocsánytalantölgy fajokkal végzi az erdőfelújítást, amiből a jövőben a klímához és a talajviszonyokhoz jól alkalmazkodó, önmagát megújítani képes, őshonos erdőtársulás alakul ki. 
   A lucfenyő 1000-1200 m tengerszint feletti magasságban, a magashegységekben alkotja a lucfenyves régiót. A Pilisben lévő klímaviszonyok jóval megrövidítik az élettartamát. A Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében lévő pilisszentléleki lucfenyves erdőrészletben az elmúlt tíz évben három alkalommal volt egészségügyi fakitermelés, ekkor a száradásnak indult fenyőket termelték ki, lassítva ezzel a szúkárosítás továbbterjedését. Ennek ellenére a 2012-es évre a szúkárosítás olyan mértéket öltött, hogy a még használható faanyag mentésének és egy ökológiailag stabil erdő mielőbbi létrehozásának érdekében el kellett kezdeni a klímaviszonyokhoz nehezen alkalmazkodó lucfenyves átalakítását. 
 
 
   A védett területen található erdőrészletre vonatkozóan az erdőgazdálkodó (Pilisi Parkerdő Zrt.) megkérte a fakitermeléshez szükséges engedélyeket. Az illetékes természetvédelmi hatóság és a Duna-Ipoly Nemzeti Park megállapította, hogy természetvédelmi szempontból sincs akadálya a munkálatoknak, sőt azt követő őshonos fafajjal történő erdősítés összhangban van a természetvédelmi érdekekkel. Az erdőrészletben növényvédelmi és egészségügyi okokból végzett fakitermelés a védett madárfajok fészkelésének zavartalansága érdekében az őszi időszakra lett ütemezve.
 
   A Pilisszentkereszti Erdészet a speciális döntő- és darabológéppel (harvester) végzett fakitermelést követően még 2012 őszén elvégzi a vágástakarítást és a pásztás talajelőkészítést, valamint az erdőfelújítási munkákat. Az ősszel elvégzett erdősítés esetében az új erdő jóval kedvezőbb feltételekkel indulhat fejlődésnek, hiszen ebben az esetben az őszi-téli csapadék is rendelkezésre áll a talajban, és egy szárazabb tavaszi időszak sem veszélyezteti annyira az erdősítés sikerességét.


Forrás: www.parkerdo.hu
 
Cikk első megjelenése: 2012-10-03 10:07
Módosítva: 2012-10-03 10:07
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 166 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 092 megjelent cikk, hír
 • 269 belső oldal
 • 2 285 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter