2023. február 04., szombat - Csenge, Ráhel
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Szalóky G. László és a Pest Megye Turistája

A legnépszerűbb sík-és dombvidéki túraút
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A Pest Megyei Természetbarát Szövetség több mint negyven évvel ezelőtt hívta életre a Verőcétől Apaj-pusztáig húzódó Pest Megye Turistája jelvényszerző túramozgalmat. A Börzsöny szélétől a Gödöllői-dombságon, a Pesti - és a Dunamenti-síkságokon és a Kiskunságon áthaladó, fehér alapon piros sávval jelölt turistaút bejárása során rendkívül gazdag történelmi és kulturális tudásra tesznek szert a természetjárók.


A földrajzi adottságoknak köszönhetően gyalog és kerékpárral is teljesíthető a kihagyhatatlan látnivalókban bővelkedő öt tájvédelmi körzetet és egy nemzeti parkot érintő 245 kilométer hosszú túraútvonal.

A Pest Megyei Piros útvonalának kialakítása és rögzítése valamint a túramozgalomhoz használt igazolófüzet megszületése Szalóky G. László nevéhez fűződik. Az ő sokoldalú tudásának és a Pest Megyei Természetbarát Szövetség aktivistái gondozásának köszönhetően maradt fenn és vált a legnépszerűbb domb - és síkvidéki turistaúttá az említett piros.


A Pest Megyei Természetbarát Szövetség önkéntes tagság alapján szerveződött 1951-ben és a Magyar Természetjáró Szövetség önálló megyei szervezeteként működik napjainkban is. Pest megye településein tevékenykedő természetbarát szervezetek gödöllői járásának vezetője volt Szalóky G. László, aki halála után a jelvényszerző mozgalmon kívül maradandó értéket hagyott hátra a túravezető képzésben és az oktatásban is.


Laci bácsi emlékére kedvelt pihenőhelyén, a Pap Miska kútnál 2019 szeptember 28-án emléktáblát avatott a Pest Megyei Természetbarát Szövetség és a Margita 344,2 Turisztikai és Sport Egyesület.  A népszerű pihenőhely négy évvel ezelőtt került felújításra a Pilisi Parkerdő Zrt. segítségével. Azóta a kitisztított forrás vizével hűsítheti szomjukat az arra járók, valamint asztalok és padok szolgálják a fáradt túrázók kényelmét.
Az 1848-as évek idején a  kút helyén gémeskút állt, amely itatóként és pihenőhelyként is szolgált az itt elhaladó forgalmas kassai út mellett. Az utolsó ismert gödöllői betyár, Pap Miska lehetőséget látva ebben a helyzetben, kifosztotta a gazdag utazókat, a megszerzett zsákmányt pedig szétosztotta a szegények között, kivívva ezzel azok szeretetét és támogatását. A 19. század végére a betyárvilág megszűnt, a kút neve azonban mai napig őrzi a gödöllői Robin Hood emlékét.


Fotó: Pest Megyei Természetbarát Szövetség, MTSZ

Pest Megyei Természetbarát Szövetség és MTSZ Országos Központ

Cikk első megjelenése: 2019-11-15 11:02
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 18 esemény
 • 3 132 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 294 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter