2022. augusztus 15., hétfő - Mária
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Szalamandra 2012 - Pályázat az MTSz részvételével

Szlovák-magyar határon átnyúló együttműködés
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Néhány napja Rozsnyón aláírásra, majd beadásra került a Szalamandra elnevezésű, szlovák-magyar határon átnyúló együttműködési pályázat, amely tulajdonképpen a gömör - tornai karsztvidéken levbonyolított és ez év szeptemberében zárult Év vidéke program folytatásaként is értelmezhető.

A szlovák-magyar határon átnyúló együttműködés keretében megvalósuló Salamandra program előzményének a Szlovák Turista Klub és a Magyar Természetbarát Szövetség több évtizedes szakmai kapcsolatát, rendszeres találkozóit és az idei év szeptemberében lezárult „Év vidéke” programot tekinthetjük.
 
 
A Szlovák-karszt és az Aggteleki-karszt 2010-11-ben volt az Év Vidéke, amely a Nemzetközi Természetbarát Szövetség (Naturfreunde Internationale), a Magyar Természetbarát Szövetség (MTSZ), a Szlovák Természetbarát Szövetség (KST), az Aggteleki Nemzeti Park és a Szlovák-karszt Nemzeti Park igazgatóságai, valamint a határ két oldalán működő további érintettek partnerkapcsolatából eredő kezdeményezés.
 
Az Év vidéke program - a különböző akciókkal, természetjáró fesztiválokkal, konferenciákkal, műhelymunka találkozókkal, sajtótájékoztatókkal és kulturális programokkal, a megjelent kutatási eredményekkel és szakmai kiadványokkal, átadott létesítményekkel kiegészülve - azt a célt szolgálta, hogy a Gömör-Tornai Karsztvidéket, a fenntarthatóság és az ökoturizmus szempontjainak megfelelően, a nemzetközi turizmus figyelmének középpontjába állítsa.
 

 
Ennek eredményeként növelni szándékoztuk a területre látogatók számát, új turisztikai termékeket, célterületeket és célcsoportokat szerettünk volna kialakítani, amihez tervezetten fejlesztjük a turisztikai infrastruktúrát, s mindezeknek köszönhetően a határ mindkét oldalán új szolgáltatásokat, munkahelyeket akartunk létre hozni. 
 
A program eredményeként megszületett és a 2011. szeptember 9-én Rozsnyóban, a „Fenntartható turizmus fejlesztési stratégiája” című záró konferencián elfogadott dokumentum megállapításait, célkitűzéseit alapul véve állítottuk össze a Szalamandra programot, amelyet a Magyar Természetbarát Szövetség és a Szlovák Turista Klub együttműködésével, de a területen működő nemzeti parkok, önkormányzatok, civil szervezetek és vállalkozások részvételével valósul meg.
 
A programban szereplő aktivitások a záródokumentum egyes pontjaiban kitűzött célok elérését segítik, illetve az ott megfogalmazott feladatok elvégzését szolgálják. Így (1) a határokon átnyúló együttműködést, (2) az infrastruktúra fejlesztést és helyi értékteremtést, (3) a közlekedési helyzet javítását, és (4) az ökológiai szempontok érvényesülését.
 
A Gömör-Tornai Karsztvidék sokelemű vidékfejlesztési feladataihoz pályázatunk komplex turizmusfejlesztési programmal járul hozzá. Ennek keretében, a program keretében képzett szakembereink - egy Szalamandra elnevezésű felfedező játék segítségével - mutatják be a környék értékeit, s késztetik a kialakításra kerülő központjaink által szervezett turistákat, ezek közül is elsősorban a gyermekes családokat és iskolai csoportokat, a terület alaposabb megismerésére, több vendégéjszaka eltöltésére, s végső soron egy minőségében más, aktív, cselekvő természetjáró attitűd megélésére. 
 
 
A Szalamandra program elemei:

1)      Értékleltár készítése
a)      természetes és az épített környezet értékei,
b)      kulturális és történeti értékek, hagyományok, szokások, életmód
c)      helyi tudás, helyi termék,
d)     napjaink attrakciói, rendezvényei, programjai, híres emberei,   
e)      adatbázis fejlesztés: önkormányzatok, intézmények, vállalkozások, civil szervezetek, aktivisták, horizontális és vertikális hálózat kialakítása.
f)       konferencia és workshop
 
2)      A „Felfedező program” útvonalainak kialakítása
a)      látnivaló és útvonaltervek készítése
b)      érintő pontok fejlesztése, koordinációja: útvonalak, pihenők, vendéglátó és szálláshelyek, látnivalók, kapcsolódó szolgáltatások, ökoturisztikai szempontok.
c)      túraváltozatok feltételeinek megteremtése, koordinációja: gyalogos, éjszakai, nordic walking, vízi, kerékpáros, lovas, szekértúra, kézi hajtány, stb.
d)     jelzések, tájékoztató táblák, hitelesítési és ellenőrző pontok kihelyezése
 
3)       Tananyag- és eszközfejlesztés
a)      két nyelvű tankönyv és munkafüzet készítése
b)      négy nyelven elérhető internetes felület fejlesztése
c)      fotósorozat és film készítése
d)     A játékhoz szükséges négy nyelven elérhető felfedező térkép, felfedező napló és felfedező készlet összeállítása
e)      négy nyelven elérhető társasjáték fejlesztése, gyártása
 
4)      Túravezető képzés
a)      A „Karsztvidék túravezetője” 60 órás képzési program összeállítása: túravezetői, technikai és felfedezői ismeretek, valamint gyakorlat, bemeneti és kimeneti szintek, képzési- és vizsgaszabályzat
b)      képzési segédanyagok elkészítése
c)      képzéshirdetés, képzésszervezés
d)     15-15 fő képzése, vizsgáztatása
e)      évente két utótalálkozó (workshop) szervezése, monitoring
 
5)      Koordinációs központok kialakítása (Aggtelek, Rozsnyó)
a)      szolgáltatás-rendszer tervezése: négy nyelvű információs, koordinációs, technikai, közlekedés-, útvonal-, szállás-, étkezés-, programszervezési, kommunikációs, marketing és kapcsolódó szolgáltatások.
b)      koordinációs központok kialakítása, felszerelése (aggteleki fő központ, rozsnyói alközpont)
c)      központok folyamatos működtetése, fejlesztése
 
6)      Kommunikáció és marketing
a)      média- és marketingmix összeállítása: a program népszerűsítésére és lebonyolítására, majd folyamatosan a turizmus szervezésére
b)      Tájékoztató anyagok tervezése, gyártása: szóróanyag, tájékoztató füzet, molino, rollup, kampányfilm
c)      Internetes felületek: honlap, Facebook, hírlevél, blog, banner kampány, youtube,
d)     Sajtótájékoztató, presstour,
e)      Nyitó- és záró rendezvény
f)       Rendezvényeken kitelepülés: információs sátor, stand
Helyi média folyamatos tematizálása (rádió, televízió, újságok, online felületek)
Cikk első megjelenése: 2011-11-29 17:04
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 168 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 094 megjelent cikk, hír
 • 269 belső oldal
 • 2 285 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter