2023. március 24., péntek - Gábor, Karina
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Szabó Imre, az MTSz elnökének levele Dr. Fazekas Sándor Miniszternek

A Nemzeti Parkok tervezett 40%-os költségcsökkentéséről
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A legutóbbi napokban több, a sajtóban megjelent írás is foglalkozott a nemzeti park igazgatóságok (és a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségek) tervezett költségvetési támogatásának jelentős (40%) megvonásával.
 
A Magyar Természetbarát Szövetség vezető tisztségviselői, elnöksége és szakmai szervezeteinek képviselői értetlenül és hitetlenül fogadták a vélelmeink szerint alaptalan híreszteléseket.


Dr. Fazekas Sándor úr részére
a Magyar Köztársaság
Vidékfejlesztési Minisztériumának
minisztere
 
Budapest,
Kossuth Lajos tér 11.
1055
 
Tisztelt Miniszter Úr!
 
A legutóbbi napokban több, a sajtóban megjelent írás is foglalkozott a nemzeti park igazgatóságok (és a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségek) tervezett költségvetési támogatásának jelentős (40%) megvonásával.
 
A Magyar Természetbarát Szövetség vezető tisztségviselői, elnöksége és szakmai szervezeteinek képviselői értetlenül és hitetlenül fogadták a vélelmeink szerint alaptalan híreszteléseket.
 
Minden bizonnyal súlyos félreértésről lehet szó, ugyanis fel sem tételezhető senkiről, hogy ilyen szándék valós gondolatként megjelenhessék.

Nehezen is lenne hihető, mivel azonnali támadási felületet biztosítana egy ilyen meglehetősen barátságtalan lépés, azoknál, akik fájlalják az önálló környezetügyi tárca megszűnését, akik a környezetügy agráriumba olvasztásáról beszélnek, netán a környezet és természetvédelem érdekeinek vidékfejlesztési tárcánál történő visszaszorulását prognosztizálják.
 
Megengedhetetlen is lenne, ha a híreknek bármi valóságalapja lenne, mivel a vidékfejlesztési tárcánál méginkább a kor kihívásának és a világtendenciáknak megfelelően az eddigieknél jóval eredményesebb környezet és természetvédelmi munkának kell folynia.
 
A kormányzati munkamegosztás ilyetén alakulása, illetve a tárcafúzió az agrárium – bele értve, az erdőgazdálkodást is – „zöldülését” kellene, hogy eredményezze és semmiképpen nem annak gyengítését, vagy ellehetetlenülését.
 
A Magyar Természetbarát Szövetség, de főként ennek az egész országra kiterjedő területi tagszervezetei közvetlen és szoros kapcsolatban állnak a magyar természetvédelem 1972 – óta fennálló és azóta is töretlenül a természetmegóvás állami feladatait ellátó regionális szerveivel, a nemzeti park igazgatóságokkal.

A szoros és igazán mindkét fél számára eredményes kapcsolatot több, a tárca jogelődei és a Magyar Természetbarát Szövetség között megkötött és ma is élő együttműködési megállapodás is elősegíti.
 
Az igazgatóságok és civil szervezetünk között fennálló közel 40 éves kapcsolat feljogosít arra, hogy az alábbiakat megállapítsam:
 
A „nemzeti park” fogalmára, mint az egész világon elfogadott és legmagasabb rendű természetvédelmi kategóriára épített magyar természetvédelmi regionális szervek, a nemzeti park igazgatóságok természetmegőrzési feladataikat az utóbbi időben tudományos alapossággal és a legmagasabb fokú felelősséggel látták el.
 
 
A Kárpát-medence természeti értékei és tájai – éppen egyedi földrajzi és éghajlati adottságai miatt - rendkívül gazdagok, különlegesek és megismételhetetlenek. Ezen értékek megőrzése óriási felelősség. Felelősen értékvédelmi tevékenységet ellátni egy ehhez szükséges minimális költségvetési támogatás nélkül nem lehetséges.
 
Ehhez a természetvédelem nemzeti parki szervezetrendszerének eddigi évi mintegy 3 milliárd forintnyi költségvetési támogatását nem 1,3 milliárd forinttal csökkenteni, hanem éppen fordítva, fokozatosan évről-évre emelkedően, de legkésőbb 3 év múlva a jelenleginek a duplájára indokolt emelni.

Ugyanígy a környezet- és természetvédelem területi hatósági szervezeténél sem megengedhető az 1,9 milliárd forint elvonás akkor, amikor éppen a megerősítésük indokolt.
 
Tisztelt Miniszter Úr!
 
Önnek, mint a vidékfejlesztés valamennyi szakterületéért felelős miniszternek, mint a Kormány tagjának minden bizonnyal kedves szakterületei közé tartozik a természetvédelem is. Sőt remélhetően – mivel ezen természeti értékek és területek az ország drágakövei – legkedvesebb szakterületei közé.
 
Kérem e miatt, ne engedje meg, hogy minisztersége idején a természetvédelem kénytelen legyen további súlyos elvonásokkal szembesülni. Kérem ne hagyja, hogy árnyéka is felmerüljön a vidékfejlesztés és az agrárium természetvédelem ellenességének. Ez nagyon ártalmas és igaztalan lenne. Pedig tárcájának hírek szerinti 14 milliárd forintnyi elvonásából a 9 milliárd forintnyi környezetügyi érintettség ezt a megengedhetetlen látszatot keltené.
 
Kérem ne vállalja fel annak utókor számára is súlyos terhét, hogy valaki is elmondhassa azt, miszerint a természetvédelem valós, kint a területeken végzett feladatait ellátó szervezetnek eddigi alulfinanszírozottsága most még tovább, az ellehetetlenségig nő.
 
Kérem Miniszter úr sürgősséggel állítsa le – ha egyáltalán van - tárcájának ilyen méltatlan költségvetési tervezetét és tegyen meg mindent a fentebb vázolt költségvetési növelés érdekében.
 
Erről értesítő mielőbbi kedvező válaszában bízva

 
Budapest, 2011. március 4.
                                                             Tisztelettel:
 
 
                                                                                                       Szabó Imre
                                                                                                            elnök
Cikk első megjelenése: 2011-03-04 22:45

Csatolt dokumentumok

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 22 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter