2023. január 28., szombat - Károly, Karola
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Stempli - pecsételés másképp

Kéktúrás pecsétgyűjtő app iPhone-ra
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Az Országos Kéktúra története 7 évtizedre nyúlik vissza. A túra teljesítésének igazolásához a jellegzetes füzetbe kellett és kell ma is bélyegezni, sajátos romantikát adva a „kékezéshez”. A Magyar Természetbarát Szövetség önkéntes segítője, Lustyik Tamás kifejlesztett egy olyan alkalmazást, amely a legkorszerűbb technikát is felhasználja a bélyegzőhelyek felkereséséhez és leigazolásához. A STEMPLI nevű alkalmazás várhatóan két héten belül megjelenik az Apple appstore-ban.

    
Megjegyzés: Kérjük, senki tépje ketté a jó öreg kéktúra füzetet, mert az továbbra is a teljesítés leigazolásának alapdokumentuma marad. Amennyiben a pecsét elérhető, mindenképpen KELL bélyegezni a füzetbe!

A most bemutatásra kerülő program elsősorban a kütyümániásokat célozza meg, illetve bárkinek segít a pontok megtalálásában térképpel, leírással. Pecsét híján igazolófénykép is készíthető, akár GPS pozícióval. Reméljük, ezzel a naprakész alkalmazással sikerül még több embert elindítani a kék úton, akik eddig talán nem is találkoztak ezzel a nemes hobbival!

A Magyar Természetbarát Szövetség részéről pedig nagyon köszönjük Tamásnak a befektetett munkát! (A szerk.)
 

 
 
Murphy szerint ami elromolhat, az el is romlik, és nincs ez másképp a Kéktúrán sem. Sajnos előfordul, hogy a Kéktúra útvonalán elhelyezett pecséteknek lába kél, vagy az orrunk előtt zár be a Kismackó presszó, ahol a bélyegzőt őrzik, esetleg otthon felejtjük a tintapárnát stb. Az ilyen esetekre a Kéktúra Szabályzat lehetővé teszi, hogy a teljesítést az adott helyen készült fotóval igazoljuk. A Stempli ezt a műveletet hivatott megkönnyíteni - iPhone-on.
 
 
 
Az iPhone-os alkalmazás segítségével virtuális pecséteket készíthetünk, amelyekhez dátum, fénykép és opcionálisan megjegyzés is tartozik. Az aktuális bélyegzőhelyet az app a GPS adataiból határozza meg (már ha az elérhető), de ez felülbírálható (tehát iPod Touchon is működik, bár kisebb korlátozásokkal). Az eltárolt pecsétekről statisztika is készül, amivel nyomon követhetjük a Kéktúrán elért eredményeinket. A Stempli emellett tartalmazza a túramozgalom összes túráját és azok szakaszait az ellenőrzőpontokkal együtt, mindezt megfejelve némi praktikus információval.
 
A program indításakor mindjárt egy térképpel találjuk szembe magunkat, amely a helyzetünket és a környezetünkben előforduló pecsételőhelyeket mutatja.
 
 
A pecsételőhelyekre tappolva megjeleníthetjük azok adatlapját, ahol többek között olvashatunk egy rövid szöveges útmutatót az adott ellenőrzőponthoz, valamint átugorhatunk a ponthoz tartozó MTSz weblapra is további információkért. (A program túraadatbázisa egyelőre statikus, ezért kételyek esetén érdemes inkább a weboldalhoz fordulni, mivel az hamarabb frissül.)
 
 
Alul a Túrák fül alatt találjuk a Kéktúra összes túráját és azok szakaszait szép, rendezett formában.
 


 
A túraszakaszokhoz szintén tartozik egy adatlap, amelyből megtudhatjuk a hozzávetőleges útvonalat és szintadatokat. A szakasz által érintett ellenőrzőpontok listájáról egyszerűen ugorhatunk át a már megismert bélyegzőhely-adatlapra.
 
 
Ha pecsételőhelyhez érkeztünk, az alul középen levő pecsét gombbal tudjuk megkezdeni a pecsételést. Ennek első lépése a helymeghatározás. Ha a programot iPhone-on futtatjuk, akkor lehetőség van automatikusan, a beépített GPS-adatok alapján meghatározni az aktuális pecsételőhelyet. Ha ez nem sikerül, vagy az eszközben nincs GPS-vevő (pl. iPod Touch), akkor marad a kézi vezérlés, vagyis a pecsételőhely manuális kiválasztása. (Az igazolatlan pecsétekre még visszatérek.)
 
 
A következő lépés a fénykép elkészítése, amelyen egyszerre kell, hogy szerepeljen a túrázó és a pecsételőhely (vagy annak hiányában a környék egy felismerhető részlete). Itt kérhetjük, hogy az elkészült képből a program tegyen egy példányt a fotóalbumba is, ahonnan az már egyszerűen leszinkronizálható az iTunes segítségével.
 
 
Ha ez megvolt, még írhatunk pár sort a fotóhoz megjegyzésképpen, de ez nem kötelező.
 
 
Ezzel el is készült a pecsét.
 
 
Ha a pecsételés alatt a GPS nem volt elérhető, akkor az elkészült pecsét igazolatlan lesz. Ez persze nem jelenti azt, hogy a fotó nem használható majd fel a teljesítés bizonyítására. A program által vezetett statisztika viszont csak az igazolt pecséteket veszi figyelembe, ellenkező esetben az eredmények tisztasága nem garantált (aminek pedig a későbbi verziók során még szerepe lesz).
 
A kész pecséteket alul a Pecsétek fülön tudjuk visszanézni. A listában a legfrissebb pecsétek vannak legfölül.
 
 
Egy pecsétet kiválasztva megnézhetjük annak adatait. Ha az adott pecsét igazolatlan, azt a fénykép fölött kis felkiáltójel jelzi. A fénykép jobb alsó sarkára tappolva egyébként bármikor kimenthetünk egy újabb másolatot a fotóalbumba.
 


(mintakép, az Írott-kői bélyegző nem ez)
 
Az utolsó fülön találjuk az eredményeket, amelyeket a program az eddig regisztrált igazolt pecsételések alapján számít ki.
 
 
Ennyi lenne a program dióhéjban. Az első verzió minden bizonnyal még jó pár gyermekbetegségtől szenved, ezért örömmel veszek bármilyen ötletet vagy konstruktív kritikát. Aki szeretne hatással lenni a következő verziókban tervezett újításokra, annak ajánlom figyelmébe a Túrák fülről elérhető Stempli Ötletbörze fórumot, amelyet kifejezetten ebből a célból hoztam létre.

(A programot egyébként nem főállásban, hanem szabadidőmben, hobbiból írom, ezért az esetleges hosszú válaszidők miatt előre is elnézést kérek.) Ízelítőként talán még annyit, hogy már előkészületben van a következő kiadás, amely jópár közösségi funkcióval egészíti majd ki az appot.
 
Twitter: @stempliapp #kéktúra
Cikk első megjelenése: 2011-11-24 00:06

Kapcsolódó túramozgalmak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 171 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 14 esemény
 • 3 129 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 287 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter