2023. március 24., péntek - Gábor, Karina
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Sikerrel zárult az MTSZ TeSzedd a Kéken! akciója

Együtt szedtük az önkéntesekkel
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Az idén negyedik alkalommal megrendezett TeSZedd! országos szintű szemétszedési akcióra közel 120 ezer önkéntes jelentkezett. Most először a Magyar Természetjáró Szövetség is csatlakozott a "TeSzedd a Kéken!" akcióval a nagyszabású „Önkéntesen a tiszta Magyarországért” mozgalomhoz.

Az MTSZ TeSzedd a Kéken! akciója is május 9-11 között zajlott, amelynek keretében a lelkes önkéntesek tisztították meg az általuk kiválasztott kék jelzésű turistautak egyes szakaszait. Az Országos Központ és a Turista Magazin munkatársai valamint az akcióhoz csatlakozott MTSZ tagszervezetek és azok túravezetői is velük együtt szedték a szemetet.


A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ csapata a börzsönyi Békás-réten

Erre az akcióra külön egy weboldal is készült (http://teszeddakeken.hu), amelynek segítségével az önkéntesek előre jelentkezhettek. Jól „vizsgázott” a TTR (Természetjárók Térinformatikai Rendszere), ahol az önkéntes szemétgyűjtők előzetesen megnézhették, hogy az általuk választott szakasz honnan indul, és hol ér véget.

A Kékre jelentkező több mint ezer önkéntes alaposan kitett magáért: a mostoha időjárás ellenére – esetenként szakadó esőben – is hősiesen, zsákszámra szedték a szemetet.


Az Alföldi Kék északi szakaszát megtisztító csapat Tiszakanyáron

Megdöbbentő volt, hogy az erdő „mélyéről” olykor-olykor nyugágyak, gépkocsiabroncsok, televíziókészülékek, monitorok és szőnyegek kerültek a „napfényre”. Ez azt is mutatja, hogy természeti környezetünket nem a természetjárók szemetelik tele, mert nehéz lenne azt elképzelni, hogy a túrázó monitorral, nyugággyal, akkumulátorral rója a hosszú kilométereket csak azért, hogy azt a túraútvonalon – nagy lendületet véve – bedobja az erdőbe.


Adásban voltak...

A „Kéktúra” önkéntes szemétszedői mintegy 650-700 km-es szakaszt tisztítottak meg, így hazánk egyik legnépszerűbb túraútvonalának tekintélyeses része „fellélegezhet”.


Szemétszedés a Szandaváron

A Turista Magazin teljes szerkesztősége is kivette részét a „TeSzedd a Kéken” akcióból

A „TeSzedd a Kéken” akcióban a Magyar Természetjáró Szövetség és a Turista Magazin szerkesztősége a Dobogókő–Pilisszentlászló közötti Kéktúra szakaszon szedte a szemetet. A reggeli órákban autókkal érkeztek meg Dobogókőre, ahol a csapat magja magához vette a szükséges „felszereléseket” (gyűjtőzsák, munkavédelmi kesztyű, stb.), majd útnak indult, miközben a csapat másik része átvitte az autókat Piliszentlászlóra. A „sofőrök” a csapattal szemben indultak el, és valahol félúton csatlakoztak a többiekhez. A nap kellemes meglepetése az volt, hogy a várakozással ellentétben kevés szemetet találtak. Szinte egy zsáknyi szemét sem gyűlt össze ezen a kb. 7 km-es szakaszon. Ezek alapján azt gondolták, hogy a természetjárók többségében nem szemetelnek, a hulladékukat – tisztességesen – kiviszik hátizsákjukban magukkal az erdőből. Dicséret illeti a Pilisi Parkerdőt is, mert a pihenőhelyeken mindenhol üres szemetesek és a szemetelés tilalmára vonatkozó tájékoztató táblák várták a turistákat. A sikeres napot ragyogó napsütés és a kellemes időjárás koronázta meg, no és egy késői ebéd a Kis Rigó Vendéglőben.


A Tuista Magazin csapata a Sikárosi-réten

A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ csapata is teljes mellszélességgel kiállt a Kék tisztaságáért!

Az utóbbi napok komor és főként csapadékos napjai után napsütéses, meleg időjárás fogadta a vidám és lelkes Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ csapatát, akik a Törökmezői- és a Kisinóci turistaház közötti Országos Kéktúra szakaszának megtisztítására jelentkeztek. A társasághoz csatlakozott még egy magánszemély, majd miután mindenki megkapta a szükséges eszközöket, mindenki neki veselkedett az ösvénynek. Jó volt tapasztalni, hogy az autóval megközelíthető pontoktól eltekintve, igen csak tiszta volt az OKT ezen része. Csak néhány csikk, sörös flakon és üveg került elő, de a teljes, 9 és fél kilométeres rész végeztével sem jött össze egy zsáknyi hulladék. A végén pedig mennyeien esett a csapolt belga és szűretlen búzasör a turistaházban…


TeSzedted Kesztölctől Dorogig! – mármint az OTP az MTSZ-szel karöltve

Óriási lelkesedéssel látott neki az OTP önkénteseiből álló csapat a „TeSzedd a Kéken!” akció keretein belül a Kesztölctől Dorogig tartó szakasz megtisztításához. A mostoha időjárás és bőséges reggeli eső sem vehette el a kedvét annak a végletekig elszánt 20 embernek, akik már eddig is számos alkalommal hoztak rendbe túraútvonalakat és pihenőhelyeket.

A kiindulópont felé tartó úton valamennyien az eget kémlelték és bizony az égiek is jobbnak látták némileg mérsékelni az esőt, mire megérkeztünk a starthelyre. Itt rövid és vidám eligazítás következett, pontosították a veszélyes hulladékokkal kapcsolatos tennivalókat, mindenki magához vette a munkavédelmi kesztyűt és hulladékgyűjtő zsákokat, majd késlekedés nélkül neki is vágtak a távnak. Kellő rutinnal és céltudatossággal haladt a „karaván”, és semmiféle szemét nem maradt utánuk a kijelölt szakaszon, sőt Dorogra érve az önkéntesek lendületéből még arra is futotta, hogy a város utcáit is megtisztítsák. Semmi sem kerülte el a hulladék után vizslató szemeket, mindenki zsákja megtelt szeméttel. Az önkéntesek lelkiismeretesen és kifejezetten vidám hangulatban teljesítették a feladatukat abban a reményben, hogy munkájukat még sokáig megbecsülik majd az arra járók, valamint a környéken élők. Az OKT ezen szakasza ismét a régi, megtisztult fényében várja a túrázás szerelmeseit.


Az OTP több lelkes csapattal is büszkélkedhetett!

A „TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” szemétgyűjtési akció részét képező „TeSzedd a Kéken!” keretei között május 11-én az OTP Bank Nyrt. munkatársai (többen közülük gyermekeikkel és barátaikkal karöltve) a Nagykovácsi szomszédságában emelkedő Nagy-Szénás környékének turistaútjait (kék sávjelzés, kék keresztjelzés, piros sávjelzés) szabadította meg a szeméttől. A geológiai, biológiai és tájképi értékekben bővelkedő területet az eső és a helyenként csúszóssá vált, sáros ösvények ellenére is töretlen jókedvvel és lelkesedéssel teljesítette az önkéntesek 22 fős csoportja. A Nagy-Szénásról eléjük táruló panoráma mindannyiukat ámulatba ejtette, pihenésre viszont mindaddig nem szántak időt, amíg a közel 10 kilométeres körtúrát nem teljesítették. Tekintetük bármennyire is fürkésző volt, zsákjaik nem telhettek színültig. Ami jelen esetben pozitívum, mert a korábban erre kirándulók környezettudatosságáról, természetszeretetéről árulkodik.


Csoportkép a Nagy-Szénás csúcsán

Az önkéntesek közül sokan már most jelezték, hogy az MTSZ által a Kéktúra útvonalán szervezendő őszi szemétszedési akcióján is szívesen részt vesznek.

     

    

      .

     

    

Korábbi kapcsolódó cikkek:
Az iskolások is csatlakoztak a TeSzedd!-hez
Rekordszámú önkéntes a TeSzedd!-en
Az erdészek is csatlakoznak a TeSzedd akcióhoz
TeSzedd a Kéken - tisztítsuk meg együtt
TeSzedd a Kéken
TeSzedd a Kéken!

MTSZ, Turista Magazin
Cikk első megjelenése: 2014-05-12 19:26
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 22 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter