2021. március 01., hétfő - Albin
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Sikeres vaddisznóbefogások a budapesti XII. kerületben

Több, mint 50 vaddisznót fogtak be lakott területen
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészete nyár óta több mint 50 vaddisznót fogott be sikeresen a XII. kerületben. Az erdőterülettel szomszédos kertekben okozott károk miatt egyre több a lakossági bejelentés a térségben, ezért szükséges a vaddisznó állomány apasztása, melynek legkíméletesebb és hatékony módja az állatok befogása. A befogott vaddisznók a lakott területektől távolabbi erdőterületen természetes élőhelyükre kerülnek vissza.
Budapest város abban a szerencsés helyzetben van, hogy kiterjedt erdőségek veszik körül. Ezek nem csak a helyi lakosság életminőségét és a környezetszennyezés káros hatásait javítják, hanem élőhelyet nyújtanak számos állatfajnak is. Bármily hihetetlen, de a figyelmes kiránduló a szokásos turistautak mellett is észrevehet olyan nyomokat, jeleket, melyek az erdőben élő vad jelenlétére utalnak (disznótúrás, agancshántás). Sajnos ezek a nyomok nagyon gyakran hétvégi házak kertjeiben, közparkokban, útszéli gyümölcsfákon és alatta jelentkeznek. A károk elkerülése érdekében elkerülhetetlen tehát az országos viszonylatban növekvő vadlétszám apasztása.
 
A Budapesti Erdészet ezen problémát a lakott területen élővad befogással orvosolja. Idén nyár óta több mint 50 vaddisznót sikerült befognia a XII. kerület térségében. A sikeres munka mellett sajnálatos tapasztalat, hogy a kihelyezett befogókat ismeretlenek több helyszínen rendszeresen megrongálják, ami komolyan akadályozza a befogás sikerességét. A 4x4 méteres alapterületű befogókat az erdészek napi rendszerességgel ellenőrzik, de csak akkor élesítik be, amikor a vad már megszokta, és rendszeresen felveszi az oda szórt táplálékot, rendszerint gyümölcsöket, kukoricát.

A szakemberek arra kérik az erdőterület látogatóit, hogy ne zavarják a befogók környékét. Egy üres befogót kíváncsian megszemlélő turista az embernél sokkal jobb szaglással rendelkező vaddisznókat akár egy napra is távol tarthatja a környékről, ami lehetetlenné teszi a befogó használatát. Különösen káros a befogó megközelítése akkor, ha befogott vad van benne. A stresszhelyzetben lévő állat ilyenkor kárt tehet magában. Az Erdészet munkatársai folyamatosan figyelik a befogókat, hogy az állat a lehető legkevesebb időt töltse ebben a számára szokatlan helyzetben. Ha mégis vaddisznót lát valaki egy befogóban, hívja a Budapesti Erdészet 06 1 391 0540-es telefonszámát.
 
Az Erdészet az ősz folyamán 5 befogóval tovább folytatja a befogásokat és reméli, hogy a vaddisznó létszám apasztásának eredményeként a térségben megszűnik a lakosság és a vadvilág találkozásából fakadó probléma.
Cikk első megjelenése: 2010-09-16 10:13
Módosítva: 2010-09-16 10:13
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 006 regisztrált felhasználó
 • 2 385 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 7 esemény
 • 2 904 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 222 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter