2023. március 27., hétfő - Hajnalka
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Schengeni „határnyitogató” túra

Nemzetközi túra Belényestől Békéscsabáig, június elején
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A Százlábú Egyesület, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület, valamint több más civil szervezet és önkormányzat (romániai, és magyarországi egyaránt) bevonásával, egy példaértékű, figyelemfelhívó nagy turisztikai és kulturális rendezvényre készül a kora nyári időszakban, aA két szomszédos európai uniós tagállam (Magyarország és Románia) határának teljes átjárhatóvá válásának reményeivel.

A túra a Körösök vízgyűjtőterületein keresztül az Erdélyi-szigethegységből indulva, a Fekete-Körös folyását követve, Belényes, Sólyom, Gyanta, Tenke, Zerind, Ant, Sarkad, Békés, Békéscsaba szakaszon lesz megrendezve. (Fekete-Körös, Kettős-Körös, Élővíz-csatorna) Táv: kb. 150 km.
 

Időpontja: 2011. június 01-05. (szerda-vasárnap)


Jellege: felfedező, ismeretterjesztő, aktív mozgást igénylő természeti túra.


A túraprogramok kerékpáros, gyalogos, lovas, és vízi túra formájában egyszerre, szervezetten, túravezetők segítségével zajlanak.


A napi túra programok után a négyféle túraágban résztvevők, egy táborhelyen találkoznak estére, ahová a felszereléseket és a csomagok nagy részét szállítójármű szállítja.


A túra nyitott, azon mindenki a saját felelősségére vesz részt.
Tizennyolc év alatt szülői, vagy tanári kísérettel lehet a túrán részt venni.


A több napos program során résztávok is teljesíthetők, melyeknek a kidolgozása még tart...


A hivatalos túra programot, valamint a részleteket, a nemzetközi sajtótájékoztató után, április közepére ígérik a szervezők.


Valljuk, hogy az Erdélyi-szigethegység nyugati része, valamint az innen eredő Körösök,
azok kalandos folyóvölgyei, (amit mi Körösök Völgyének nevezünk) továbbá az a rengeteg holtág és csatorna, a hozzá tartozó csodálatos vízi világgal, ami már a dél-alföldi területeket jellemzi, mind-mind együttesen, egy nagy turisztikai célterület, és közös élettér részét képezi.


Ezt a területi egységet eddig sajnos a politika, és az államhatárok kettéosztották.


Ez a megosztottság, a megismerés, és a felfedezés mindenkinek kijáró, és semmivel sem pótolható élményét erősen visszavetette, valamint a vidéken, az ez irányú turizmust, a megismerést, és a fejlődést, nagyban lelassította.


A Körösök (Sebes, Fehér, Fekete, Berettyó) valamint-e folyók völgyei, mind a Bihari, a Partiumi, mind pedig a dél-alföldi részeket egészen a Tiszáig, mint egy zöld folyosóként kötik össze.


Ezért gondoltuk úgy, hogy a figyelmet felhívó, és népszerűsítő rendezvényünket (túránkat) a Körösöket követve, ill. magán a Körösökön járjuk végig.


Az 5 naposra tervezett, nemzetközi turisztikai program (programok) apropója, és célja:


2011-es „Schengeni” határnyitás tiszteletére tervezett, a két szomszédos ország között áthaladó turisztikai rendezvénnyel megünnepelni, a várt uniós döntést.


A rendezvénnyel szeretnénk felhívni a figyelmet a döntés alapján létrejövő szerencsésebb, új helyzet kialakulásának hatásaira, melyek a közös természeti és kulturális értékeink határok nélküli, együtt kezelhetőbbé válásával újabb perspektívákat nyithatnak a vidék turizmusában, a határ két oldalán élő Magyar, és Román közösségek egymásra találásában, valamin a civil kapcsolatok hatékonyságának javulása érdekében.


Ez az uniós döntés lehetővé teszi, hogy a vidékre jellemző gazdag és változatos természeti táj, könnyen bejárhatóvá, (átjárhatóvá) valamint az itt keveredve élő népcsoportok, etnikumok kulturális és hagyományi értékei jobban megismerhetőbbé, népszerűsíthetőbbé, és ez által elfogadhatóbbá váljanak, minél szélesebb körben.


(Amennyiben a politikai döntések nem teszik lehetővé a teljes határnyitást a túra időpontjáig, azon esetben rendezvényünk az erre vonatkozó állásfoglalásunkat hivatott demonstrálni a határ mindkét oldaláról érkező, Európai gondolatiságról tanúbizonyságot tevők, a közös célért hangot adni kívánók, széles táborát megjelenítve, civil kezdeményként.)


Továbbá, annak tiszteletére, hogy tervek szerint a Körösök Völgye, mint határon átnyúló tájegység, 2011-től Magyarország hatodikként létre jövő, hivatalosan jegyzett Natúrparkja címet kapja meg.


Célja még a rendezvénynek, hogy a két testvérváros, Belényes (Ro), mint túraindító és Békéscsaba (Hu), mint túra fogadó közötti együttműködést a közös természeti, kulturális és turisztikai értékek bevonásával még inkább elmélyítse.


Programunkkal, az öt napos rendezvény több száz résztvevőjének kívánunk felejthetetlen élményeket biztosítani, valamint megismertetni velük a Körösök-Völgye, mint határon átnyúló tájegységünk gyönyörű természeti értékeit, igen gazdag kulturális és etnikai sokszínűségét. A program, azon túl, hogy példaértékű turisztikai esemény, igazi hír értéket is képvisel.


Az előreláthatólag több országos és határon túli médiát bevonva, népszerűsíti a határnyitással járó, új távlatokat nyitó, közös lehetőségek pozitív hatásait.


A rendezvény 5 napon keresztül, folyamatosan zajlik.


A túra napi szakaszai:


1.Belényes- Gyanta,
2.Gyanta- Tenke,
3.Tenke- Nagyzerénd- Feketegyarmat
4.Feketegyarmat- Sarkad- Békés
5.Békés- Békéscsaba

Info: www.szazlabu.hu

Cikk első megjelenése: 2011-03-17 17:00
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter