2023. február 01., szerda - Ignác
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

S.O.S. Bajban az erdő! - civil összefogás

Adományvonal és egy tematikus nap is segíti a médiában
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Működik az az S.O.S. Bajban az erdő! civil összefogás adományvonala, amelynek hívásával facsemeték telepítéséhez járulhatnak hozzá a természetbarátok. A károk enyhítését célzó civil összefogást állítja a középpontba a közmédia S.O.S. Bajban az erdő! című tematikus napja is március 1-jén.

Lominiczi Gergely, a jégkárok helyreállítását segítő karitatív akciót koordináló Országos Erdészeti Egyesület főtitkára egy korábbi sajtótájékoztatón elmondta, hogy, aki segíteni szeretne a decemberi jégkárok utáni helyreállításban, az a 13600-as telefonszámot tárcsázhatja. Itt a kicsengés után a 90-es számot kell megadni, SMS-ben pedig a 90-es számot kell a 13600-as telefonszámra küldeni, ezzel hívásonként és SMS-enként 250 forint támogatást juttatnak az egyesületen keresztül a károsodott erdők helyreállítására.


A vonalat a Magyar Telekom, a Telenor, a Vodafone és az Invitel mobil- és vezetékes hálózatáról érhetik el a magyarországi előfizetéssel rendelkezők.

Lominczi Gergely kiemelte, hogy az Országos Erdészeti Egyesület a súlyosan megrongálódott erdők helyreállítására, csemeték ültetésére, a turisztikai berendezések pótlására fordítja a befolyó összeget. Hozzátette: a kármentesítés végén tudják majd megmondani, hogy az 50 ezer hektár károsodott területen belül pontosan hány hektár új erdőt kell telepíteni, de mindenképpen több száz hektárra lesz szükség, várhatóan csak a főváros környékén mintegy száz hektárra.

Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára korábban elmondta, hogy a jégkár főként az állami erdőket érintette, és a központi forrás megvan a károk felszámolására.

Az adományvonallal lehetőséget szeretnének teremteni arra, hogy azok a természetbarátok, akik szívükön viselik a fák, erdők sorsát egy úgynevezett "csemetejeggyel", azaz egyetlen telefonhívással 250 forintot adhassanak egy facsemete ültetéséhez.

Az Országos Erdészeti Egyesület adatai szerint a károk nagysága több százmillió forint nagyságrendű, a szélsőséges időjárás 30-40 év munkáját tette tönkre, így a károkat is csak többéves munkával lehet helyrehozni.

Tavaly decemberben mintegy 50 ezer hektár erdőt borított be napokon keresztül 5-8 centiméter vastagságban a jég, több tonna súly rakódott rá egy-egy fára. A jég okozta kár elsősorban a 350-400 méter tengerszint feletti magasságban lévő, köztük a leglátogatottabb erdőterületeket - például a Gerecsét, a Vértest, a Pilist, a Börzsönyt, a Mátrát, a Bükköt, a Zemplént - érintette.

    

A károk enyhítését célzó civil összefogást állítja a középpontba a közmédia S.O.S. Bajban az erdő! című tematikus napja is március 1-jén, vasárnap (katt a képre).

Siklósi Beatrix, az MTVA kiemelt projektekért felelős főszerkesztője az MTI-nek elmondta, hogy a műsorfolyam vasárnap reggel fél kilenctől este 10-ig tart a Duna csatornán és az M1-en, valamint az eseményeket nyomon lehet követni a mediaklik.hu/sosbajbanazerdo címen is. Hozzátette: a közmédia a tematikus napon a károk enyhítését célzó civil összefogásra helyezi a hangsúlyt. Szeretnék bemutatni, hogy milyen károk keletkeztek az erdőkben, és mit tettek eddig ezek felszámolásáért, enyhítésük érdekében. A műsorokban emberi sorsok bemutatása mellett szó lesz arról is, hogy a károk enyhítésére mit lehet és kell a továbbiakban tenni, kik hogyan segíthetnek a kárenyhítésben.

Forrás: Országos Erdészeti Egyesület

Korábbi híradásunk ITT olvasható.
Cikk első megjelenése: 2015-02-28 16:49
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 19 esemény
 • 3 130 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 287 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter